Falun kung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Falun Gong jelkép, a szvasztika egy régi buddhista jelkép[1]

A Falun kung (法轮功, Falun Gong, más néven Falun Dafa) egy ősi, kínai vallási meditációs módszer a test és lélek fejlesztésére. A „Falun” egy, a csinél magasabb életenergia[forrás?]. Ez egy ötlépéses meditációs gyakorlaton alapul, melyek elvégzésével különböző „szintekre” lehet eljutni[forrás?].

Történet[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A tanítások hosszú ideig titkosak voltak[forrás?], de Li Hung-csi 1992-ben nyilvánosságra hozta Csuan Falun című könyvében, melyet több mint 40 nyelvre fordítottak le[forrás?].

Reakciók[szerkesztés]

A Csuan Falun kiadását követően csak Kínában több, mint 70 000 000 ember kezdte gyakorolni a Falun Gongot[forrás?].

A kínai állam 1999 áprilisában betiltotta a Falun Gong gyakorlását[forrás?].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Falun-szimbólum - "A Falun-szimbólum 5 arany szvasztikából és négy tajcsi-jelből áll. A szvasztikát évezredek óta szerencsének tekintik a különböző kultúrák. Főleg Ázsiában ismert buddhista jelképként". Nem Hitler jelképe: "2500 évvel ezelőtt, Sákjamuni idejében az emberiség társadalmában ez a jel általánosan ismert volt. A 2. világháborúban Hitler idejétől napjainkig csak egy pár tucat év telt el, ellopta és megrontotta. A színe is más, mint a mienké, ez fekete, ezen kívül a csúcsa felfelé mutat, fel lett állítva, felállítva használták.” (Idézet Li Hung-csi Mester Csuan Falun című könyvéből)"

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Falun Gong című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]