Bluetooth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Bluetooth logója

A Bluetooth (ejtsd: blútúsz, IPA: [bluːtuːθ]) rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezetéknélküli szabvány. Alkalmazásával számítógépek, mobiltelefonok (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.

Az 1.2-es verzió 1 Mbps-os, a 2.0-s Bluetooth pedig 3 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé a világszerte szabadon elérhető 2,4 gigahertzes frekvenciasávban. Európában és az Egyesült Államokban a 2,402 GHz és 2,480 GHz közötti 79 db 1 MHz-es sávban, Japánban a 2,472 és 2,497 GHz közötti 23 db 1 MHz-es sávban működik. Az adatcsatorna ebben a sávban másodpercenként 1600-szor változik véletlenszerűen („szórt spektrumú frekvenciaugrás”). Egy hálózatban egy időben 1 „mester” eszközhöz legfeljebb 7 másik eszköz csatlakozhat. Az egymáshoz csatlakozott eszközök ún. personal-area network-öt (PAN), más szóval piconet-et hoznak létre, ami például az egy szobában lévő eszközök által alkotott hálózatot jelenti (vagy az autóban a mobiltelefon és a fejhallgató közötti kicsiny hálózatot).

A Bluetooth alacsony energiafogyasztása miatt különösen alkalmas hordozható eszközök számára. A Bluetoothnak nem jelentenek akadályt a falak. A készülékek osztályuktól függően az alábbi távolságon belül képesek kommunikálni:

Osztály Teljesítmény Hatótáv
1 100 mW (20 dBm) 100 méter
2 2,5 mW (4 dBm) 10 méter
3 1 mW (0 dBm) 1 méter

Név eredete (kék fog)[szerkesztés]

A név Harald Blåtand (I. Harald dán király) dán király nevének angol változata, aki 958-tól, illetve 976-tól 986-ig volt Dánia és Norvégia uralkodója, és nagyon szerette az áfonyát, ezért kék lett a foga. Harald arról volt nevezetes, hogy egyesítette a lázongó dán, norvég és svéd törzseket. Ehhez hasonlóan a Bluetooth-t is arra szánták, hogy egyesítsen és összekössön olyan különböző eszközöket, mint a számítógép vagy a mobiltelefon. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi.[1]

Alkalmazása[szerkesztés]

 • Vezetéknélküli hálózatok kialakítására asztali és hordozható számítógépek között, illetve csak asztali gépek között kis területen, ha nincs szükség nagy sávszélességre
 • Számítógép-perifériák csatlakoztatására nyomtatók, billentyűzetek, egerek esetében
 • Fájlok és adatok átvitelére és szinkronizálására személyi digitális asszisztensek (PDA-k, mobiltelefonok és a számítógép) között
 • Egyes digitális zenelejátszók, fényképezőgépek és számítógép között
 • Autóskészletek és fülhallgatók csatlakoztatására mobiltelefonokhoz
 • Orvosi és GPS-készülékek

Serial Port Profile[szerkesztés]

A Serial Port Profile (SPP), az ETSI TS 07.10 specifikáción alapuló és RFCOMM protokollt használó profil. Soros kábelt emulál, hogy egy egyszerű vezeték nélküli helyettesítést biztosítson a már meglévő RS-232 alapú kommunikációs alkalmazásokhoz, hasonló vezérlőjeleket alkalmazva. Biztosítja az alapot a DUN, FAX, HSP és AVRCP profiloknak.

Biztonsági tanácsok[szerkesztés]

A Bluetooth természeténél fogva lehetővé teszi az ilyen képességű eszközök automatikus kapcsolódását egymáshoz, és a kétirányú adatcserét. Ennek árnyoldala, hogy személyes adatainkhoz olyanok is hozzáférhetnek, akiknek nem akartuk ezt megengedni.

Néhány könnyen betartható biztonsági tanács:

 • Csak akkor engedélyezzük a Bluetooth használatát az eszközben (például telefonban), amikor használni akarjuk, és használat után tiltsuk azt le
 • Használjunk hosszú, nehezen kitalálható számkódot az eszközök párosításához (használjunk 8-jegyű vagy még hosszabb számot - az „1234” kód nem jó)
 • Párosítás után az eszköz legyen „rejtett” (hidden) állapotban, így is működni fog a már párosított másik eszközzel
 • Utasítsunk vissza minden ismeretlen kapcsolódási kísérletet
 • Engedélyezzük a titkosítást (encryption)
 • Időnként nézzük meg a párosított eszközök listáját, nincs-e köztünk olyan, amit nem mi állítottunk be
 • Frissítsük a mobilunk firmware-szoftverét a legújabb verzióra a gyártó honlapjáról[2]

Verziók[szerkesztés]

Bluetooth 1.0 és1.0B[szerkesztés]

E verziók számos problémával küzdöttek és számos gyártónak nehézséget okozott az egymással kompatibilis készülékek előállítása. A kapcsolat felállítása során kötelező volt sugározni a Bluetooth hardvercímet (Bluetooth Hardware Device Address, BD_ADDR). Ez protokollszinten tette lehetetlenné az anonimitást, ami nagy visszalépést jelentett az előzetes tervekhez képest.

Bluetooth 1.1[szerkesztés]

Főként az 1.0B hibáinak javításait tartalmazza. Lehetővé vált a titkosítatlan csatornák használata.

Bluetooth 1.2[szerkesztés]

Ez a változat visszafelé kompatibilis az 1.1-gyel. A főbb újdonságok:

 • Magasabb adatátviteli sebesség a gyakorlatban
 • A vett jel erősségének kijelzése (Received Signal Strength Indicator, RSSI)
 • Adaptív frekvenciaváltás (Adaptive Frequence Hopping, AFH), amely a rádiós interferenciák kiküszöbölését segíti azzal, hogy váltáskor elkerüli a zsúfolt frekvenciákat.

Bluetooth 2.0[szerkesztés]

Ez a verzió visszafelé kompatibilis az előzőekkel.

 • Háromszor (bizonyos esetekben akár tízszer) gyorsabb adatátvitel
 • Alacsonyabb energiafogyasztás

Bluetooth 2.1[szerkesztés]

Egyszerűbbé tette a párosítást és javított a biztonságon.

Bluetooth 2.2[szerkesztés]

Bluetooth 2.3[szerkesztés]

Bluetooth 3.0[szerkesztés]

Bluetooth 3.2[szerkesztés]

Bluetooth 4.0[szerkesztés]

Bluetooth 4.1[szerkesztés]

A 4.1-es szabvány a következő javításokat hozta a 4.0-shoz képest:

 1. 4G (LTE) frekvenciával való zavaróhatás kiszűrése;
 2. Intelligens csatlakozás: a Bluetooth eszköz igény szerint fel-le csatlakozik a mester eszközre, így energiát takarít meg;
 3. Jobb adatátvitel: a Bluetooth 4.1-es eszközök hubként és végpontként is tudnak működni, ami az IoT technológia terjedését segíti (az okos eszközök önállóan egymással is tudnak kommunikálni).

Bluetooth 4.2[szerkesztés]

A 2014. december 2-án bevezetett protokoll főleg az IoT terjedését segíti. Főbb javítások:

 • Jobb energiagazdálkodás, titkosítás, adatcsomag-kezelés (a sebesség 27-ről 251 bps-re nőtt);
 • a személyi adatok jobb védelme, le lehet tiltani a felhasználói szokásokat figyelő szolgáltatásokat (pl. Apple iBeacon);
 • IP-támogatási profil (IPSP) (az IPv6 támogatása)

Bluetooth 5[szerkesztés]

Tehát nem 5.0 a jelölés, hasonlóan a korábbi verziókhoz, hanem egyszerűen 5. A Bluetooth SIG hivatalosan egy 2016. június 16-i médiaeseményen mutatta be az új szabványt, amely még jobb támogatást nyújt az IoT-nek. Az új szabványt használó első készülék a 2017 áprilisában piacra dobott Samsung Galaxy S8 volt.

Előnyök:

 • kétszeres sebességnövekedés (2 Mbit/s);
 • négyszeres hatótáv-növelés;
 • nyolcszoros adattovábbítási kapacitás a Bluetooth 4.x-hez képest. Ez az IoT technológiát segíti, ahol sok eszközt kell egyszerre kezelni;
 • internetelérés nélküli, helyfüggő szolgáltatások támogatása (problémamentes navigálás a reptereken, raktárkészletek nyomon követése, sürgősségi hívások kezelése, a gyengén látókat segítő „okos város” infrastruktúrák kialakítása stb.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. How Bluetooth, About
 2. http://www.securityfocus.com/infocus/1836 Bluetooth Security Review, Part 2

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bluetooth témájú médiaállományokat.