TOM Online

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TOM Online
Típuswebhely
Termékekinternetes portál
AnyavállalataTOM Group
A TOM Online weboldala
SablonWikidataSegítség

A TOM Online internetes cég Kínában. A népszerű kínai nyelvű internetes portál (www.tom.com) online és mobiltelefon-szolgáltatásokkal foglalkozik, beleértve a Wi-Fi internetezést és az online hirdetéseket. A többségi részvénytulajdonos a TOM Group. A kanadai állampolgárságú, kínai Li Ka-shing 1997-ben alapította vállalkozását. (Két gyereke, Viktor Li és Richard Li szintén üzletember.)

A Hongkongi Értéktőzsdén, a HKGEM-en 2004. március 11-én jegyezték először. A NASDAQ listájára 2004. március 10-én került fel. A Hongkongi Értéktőzsde listáján rekordot ért el az első nap.[1]

A TOM Group a cég 66%-át birtokolta. 2007. márciusi közleményéből kiderült, 1,57 milliárd hongkongi dollárt fizetne, hogy teljes egészében felvásárolja a céget a kisebbségi tulajdonosoktól. Az üzletkötés megszavazása június 8-ra volt kitűzve, de augusztus 10-re halasztották.[2] A Morgan Stanley egy riportban azt állította, hogy egy részvény tényleges értéke 1,90 hongkongi dollár kellene hogy legyen. A szavazás körüli huzavona miatt elemzők szerint a többségi részvénytulajdonosok nem voltak magabiztos fellépésűek. A piacok általános visszajelzéséből kiderült, hogy alulértékelték a részvényeket.[3] A TOM Online azóta magáncégként üzemel.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bonnie Chen, "Ez lopás!" Archiválva 2011. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, The Standard, 2007. november 7.
  2. Steven Lee, "Wireless net woes put Tom Online into red" Archiválva 2011. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, The Standard, 2007. július 25.
  3. Steven Lee, "Tom Online tries to save delisting bid" Archiválva 2011. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, The Standard, 2007. június 8.
  4. Ben Kwok, "Bigger pond for Li firm", 'Lai See' South China Morning Post, 2008. július 4.

Külső hivatkozások[szerkesztés]