Nike, Inc.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nike, Incorporated
Logo NIKE.svg
Airmax.jpg
Jelmondat Just Do It
Típus Közös vállalat (NYSE: NKE)
Alapítva 1971[1]
Névadó Niké
Székhely Beaverton, Oregon közelében, Amerikai Egyesült Államok
Vezetők Phillip Knight, társalapító és elnök
Bill Bowerman, társalapító (1999. december 24-én elhunyt)
Mark Parker, vezérigazgató és elnök
Alapító
  • Phil Knight
  • Bill Bowerman
Iparág Sportruházat és Sportfelszerelés
Forma részvénytársaság
Termékek Edzőcipők, ruházat, sportfelszerelés, kiegészítők
Árbevétel 16,326 milliárd $ (2007-es üzleti év)[2]
Alkalmazottak száma 62 600 (2015)[3]
Leányvállalatai
  • Hurley International
  • Converse
  • Cole Haan
  • Umbro
Tőzsde New York Stock Exchange

A Nike, Incorporated weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nike, Incorporated témájú médiaállományokat.

A Nike, Inc. (IPA: [ˈnaɪki]) vagy röviden Nike a világ első számú edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártója. Az amerikai székhelyű vállalatot Nikéről, a győzelem görög istennőjéről nevezték el. Termékeit a Nike, Nike Golf, Nike Pro, Air Jordan, Team Starter, valamint leányai (Nike Bauer, Cole Haan, Hurley International és Converse) márkanevei alatt forgalmazza. Az alapító, Bill Bowerman, a konyhájában, egy gofrisütő segítségével készítette első cipőit tanítványainak. Rájött arra, hogy ha könnyebb a cipő talpa, akkor a futók jobb teljesítményt tudnak elérni. Steve „Pre” Prefontaine hosszútávfutó volt az edző egyik tanítványa.

A Nike logó története[szerkesztés]

A cég egyik első alkalmazottja, Jeff Johnson egy éjjel Nikével álmodott (aki a győzelem görög istennője), ezért ezt a nevet javasolta a gyorsan fejlődő cég számára. Phillip Knight, a cég társalapítója és elnöke ugyan a Dimension 6 nevet ajánlotta, de Johnson ötlete győzött. Ezt követően Knight 1971-ben megkérte egyik volt diákját, Carolyne Davidsont, hogy tervezze meg a logót, ami a futócipők oldalán is elhelyezhető. Ekkor született meg a Nike „pipa”, ami Niké szárnyát szimbolizálja. Knight 35 dollárt fizetett a tervekért. Tizenkét év múlva a Nike cég egy gyémántgyűrűt adományozott Carolyne Davidsonnak, rajta az általa tervezett logóval, valamint ismeretlen számú részvényeket is.

Marketing[szerkesztés]

A Nike marketing stratégiájában nem is annyira a termék a lényeg, hanem a sport szellemiségét próbálják a maguk elképzelései szerint alakítani. Ebben a küzdelemben a Nike számára a hivatalos sport is versenytárssá válik, „A Nike szerint a hivatalos sportklubok, szervezetek és bizottságok eltiporják a sport szellemiségét – azt a szellemiséget, amelyet igazán csak a Nike testesít meg.” Stratégiájuk egyik eleme: „Állítsd szembe a tiszta Nike sportot és a szupersztárok csapatát a szabályközpontú sportvilággal.” A laza sportos kinézet kialakításához fontos terep a szegények, az amerikai fekete kultúra vizsgálata, ezért az új termékeiket először New York, Philadelphia vagy Chicago gettóiban lakó fiataloknak mutatják meg és kérdezik ki véleményüket. Emellett a cég felvesz olyan lazaságban elöljáró fiatalokat, akik véleményét erőteljesen figyelembe veszik a tervezőik. Az Egyesült Államok több mint 800 általános iskolai osztályában terveztettek játékosan cipőket a diákokkal, hogy a gyerekek ilyen módon is velük foglalkozzanak.[4]

További információk[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]