Ugrás a tartalomhoz

Niké

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niké
Niké szobra Epheszoszban (Görögország)
Niké szobra Epheszoszban (Görögország)
Nem
SzüleiSztüx
Pallas
Testvér
A Wikimédia Commons tartalmaz Niké témájú médiaállományokat.
Niké szobra Olümpia, Görögország

Niké a görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé. Nevének jelentése, a győzelem is ezt mutatja. A görögöknél a szobrászat kedvelt témája, gyakran szárnyas nőalakként ábrázolták, például a Szamothrákéi Niké. A római mitológiában Victoriával azonosították.

Története[szerkesztés]

Pallasz titán és Sztüx lánya. Testvérei: Kratosz (hatalom), Bié (erő) és Zélosz (becsvágy, buzgalom). A mítosz szerint Sztüx apjával, Ókeanosszal és lányával, Nikével együtt csatlakozott Zeuszhoz, amikor az a világ uralmáért harcolt a titánokkal, és győzelemre segítette. Niké Zeusz kocsihajtója lett.

Ábrázolásai[szerkesztés]

A szamothrakéi Niké a Louvre-ban, Párizsban. Egy győztes tengeri csata emlékére készült. Egy hajó orrán áll

Niké kultusza előtt a győzelmet a nagyobb istenségeknek, főleg Zeusznak és Athénének tulajdonították. Az ő kezükbe szárnyas női alakokat helyeztek, amelyek koszorút és pálmát nyújtottak előre. Aztán külön alakká vált, Niké istennővé. Külön istennőként gyakran például Athénban elhagyták a szárnyakat, Spártában pedig megkötözték, nehogy elillanjon. Két leghíresebb torzója:

Ezenkívül további híres Niké ábrázolások:

  • Bresciai Victoria egy görög szobor után készült római másolat. 1826-ban találták meg, a Bresciai múzeum őrzi.
  • Újkori ábrázolások közül érdemes a varsói hősök emlékművén található, Niké szobrot megemlíteni, ami 1964-ben készült.

Templomai[szerkesztés]

Az athéni Niké templom (Szárnytalan Győzelem Temploma) – A Kr. e. 427-424-es években készült Kallikratész vezetésével, pentelikoni márványból, ión oszloprenddel. 1656-ban a törökök lerombolták, hogy ágyútámaszpontot építsenek a helyén. A romok az eredeti helyükön maradtak, amiből 1835 és 1837 között újraépítették.

Niké egy ábrázolása megjelenik a Nyári Olimpiai játékok medálján. A 2004-es Nyári Olimpiai játékokon is megjelenik a Panathinaiko Stadionban. A Jules Rimet-kupa nyolcszögletű kupáját egy szárnyas alak (vagyis szintén Niké) tartja.

Források[szerkesztés]

  • Vojtech Zamarovsky- Istenek és hősök a görög-római mondavilágban, 2001
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap