Héliosz (mitológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Héliosz
Nem férfi
Szülei

Hüperión
Házastárs
  • Rhodos
  • Ceto
  • Aegle
  • Antiope
Testvér
Gyermekei
Lakhelypalace of Helios
Ekvivalens Ámon, , Samas, Utu
A Wikimédia Commons tartalmaz Héliosz témájú médiaállományokat.

Héliosz (Ἥλιος) a mindent látó fényes Nap istene a görög mitológiában.

Hüperión és Theia titánok gyermeke, Szeléné és Éósz bátyja. Felesége Perszéisz (Perszé), gyermekei Kirké, Aiétész, Perszész, az ő fia Hürminétől Augeiasz is. Kedvesei közé tartozik Rodosz nimfa, a Héliaszok közül a fiúk anyja, Klümené, a héliasz lányok anyja Leukothoé, Klütia és Neaira az utóbbitól született lányai: Phaethusza és Lampetié legeltetik hófehér teheneit Trinakria szigetén.

Héliosz minden reggel útra kel Keletre nővére, Éósz a ("Hajnal") nyomán, tüzes szekerét szárnyas paripák röpítik az égbolton, ezen az úton Hémera kíséri végig. A szekeret húzó négy ló neve: Aithón („az égő”), Phlégón („a lángoló”), Piróusz („a tüzes”) és Éóusz („a korai”). Estére elérkezik az óceánhoz, itt Heszperia jelenti be a szerencsés megérkezést, majd lovait megfüröszti, ő maga pedig pihenőre tér aranyos palotájában.

Több mítosz fűződik mindent látásához. Ő vette észre Arész és Aphrodité szerelmét, s figyelmeztette Héphaisztoszt. Egyedül ő tudta megmondani Démétérnek ki rabolta el a lányát, Perszephonét.

Csak Héraklész szállt szembe vele: nyilával le akarta lőni, mert elviselhetetlen meleget árasztott. Héliosz nem haragudott meg rá, hanem aranyserleggel ajándékozta meg, hogy abban keljen át az óceánon.

Héliosz és Apollón[szerkesztés]

Apollón eredetileg nem egyenlő a Nap istenével, ő a férfi szépség, a lant, az íjászat és a fény istene. Apollón valószínűleg azért olvadt be az emberek köztudatába mint napisten, mivel ő a fény istene. Ám nem azonos a mindent látó Héliosszal, aki napkeltekor elindul a fénylő szekerével az égbolton, és napnyugtakor megáll, megfüröszti a paripáit az Ókeánoszban, majd visszahajózik keletre, hogy újra útra keljen.

Megjegyzés: nagy különbség Apollón és Héliosz között, hogy az előbbi olümposzi isten, utóbbi pedig második generációs titán.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Helios című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap