Ugrás a tartalomhoz

Minótaurosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Frederic Watts: A minótaurosz (1885)

A Minótaurosz (ógörögül: Μῑνώταυρος) a görög mitológiában félig ember, félig bika alakú teremtmény volt. Az emberek szeme elől abba a labirintusba rejtették, amelyet Daidalosz épített Kréta szigetén.[1] A név jelentése Minósz bikája.

Születésének története

[szerkesztés]
Minótaurosz egy ókori görög érmén

A mítosz szerint mielőtt Minósz királlyá lett volna avatva, jelet kért Poszeidontól, hogy vajon ő vagy fivére lesz-e az uralkodó. Poszeidón Minósznak jósolta a királyságot és ennek jeléül egy fehér bikát küldött, amelyet Minósznak fel kellett volna áldoznia a jóslat beteljesülésekor. Minószt azonban elbűvölte a tengerből előbukkant fehér bika szépsége és ezért egy másik bikát áldozott fel, remélve, hogy Poszeidón nem veszi észre a cserét.

Poszeidón haragjában őrületet küldött Minósz feleségére, Pasziphaéra, így az asszony szerelmes lett a bikába. Az ezermester Daidalosz segítségével Pasziphaé megtalálta módját, hogyan egyesüljön a bikával, és ennek a násznak az eredménye lett Minótaurosz. Minótaurosznak emberteste volt, bikafejjel és farokkal.

Mihaszna állat, összetákolt torzalak...

...Félig bikának mása, félig emberé

Euripidész: Mihaszna állat... - töredék ismeretlen tragédiából.

Amíg gyermek volt, Pasziphaé dajkálta, de később már nem tudta kezelni vérengző sarját. Miután Minósz tanácsot kért a delphoi jósdától, knósszoszi palotájában egy óriási labirintust építtetett Daidalosszal, és ott helyezte el a Minótauroszt.

Thészeusz és a Minótaurosz

[szerkesztés]

Az athéniek megölték Androgeuszt, Minósz fiát, mivel féltékenyek voltak a sportban elért sikereire. Minósz bosszúhadjáratot indított Athén ellen, és a győzelem után azt követelte az athéniaktól, hogy minden kilencedik évben (egyesek szerint évente vagy hétévente) hét ifjút és hét leányt áldozzanak a Minótaurosznak. Amikor már harmadszorra kellett küldeni az áldozatot, Thészeusz önként jelentkezett, hogy megölje a szörnyet. Minósz lánya, Ariadné szerelmes lett Thészeuszba, ezért egy bűvös kardot adott neki, hogy le tudja győzni a Minótauroszt, valamint egy gombolyag fonalat, aminek segítségével kijuthatott a labirintusból. Thészeusz végül legyőzte a Minotauruszt és hősként tért haza.

Képek

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Néhány mítosz Archiválva 2016. október 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, irodalomtanulas.hu

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Minotaur
A Wikimédia Commons tartalmaz Minótaurosz témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap