Hesztia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hesztia
(Ἑστία)
Hestia - Wellesley College - DSC09634.JPG
Gyermekei gyermek
SzüleiRhea
Kronosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hesztia témájú médiaállományokat.
Hesztia - Musei di Villa Torlonia, Róma

Vesta Giustiniani vagy Giustiniani Vesta (Hestia) i museet i Rómában, a női ruhás szobor szigorú Hesztia (a rómaiaknál Vesta) a görög mitológiában a tizenkét főisten egyike, Rheia és Kronosz legidősebb gyermeke. Hesztia a családi tűzhely védőistennője, a házias élet, a családi élet védője volt. Az ókori Hellász egyik legtiszteltebb istennője volt, akinek szentélyei minden városban álltak. Az összes olümposzi közül a legszerényebb, és legudvariasabb isten volt. Nem vágyott hatalomra, az Olümposzon sohasem volt saját trónja – viszont ő őrizte a szent lángot a megszentelt hegyen: ezt a lángot lopta el Prométheusz az embereknek. Miután a tűz lekerült a földre, Hesztia szentélyévé vált minden tűzhely, eképp a házak kemencéi és kandallói is.

Így jutott be Hesztia minden családi fészekbe. Egy alkalommal saját testvérei, Poszeidón és Apollón udvaroltak neki, azonban a vitát elkerülendő Hesztia megesküdött Zeusznak, hogy örök életében megőrzi szüzességét. Ezért Hesztia papnői is szűzies életre vállalkoztak. Minden városban nagy tisztelet övezte papnőit, ugyanis az istennő szentélyében őrizték a szent lángot, és a görögök hite szerint ha ez kialudt, az bajt és pusztulást hozott a városra.

A gyarmatosítás időszakában a kirajzó hajóhadak saját városuk lángját vitték fel a fedélzetre, és az újonnan alapított város tüzét ezzel a fáklyával gyújtották meg. Hesztia szentélyeit prütaneiónoknak nevezték.

A görög mítoszokban, hőskölteményekben nem szerepel; hivatalos állami kultusza nem volt.

Források[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap