Ugrás a tartalomhoz

Gigászok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Gigászok kútja a versailles-i kastély kertjében

A gigászok szakállas, bozontos hajú, félig kígyó testű lények a görög mitológiában. Gaia és Uranosz gyermekei voltak, akik akkor születtek meg, amikor Kronosz levágta apja szemérmét (kasztrálta), és az így ontott vére a földre, tehát Gaiára hullott. Az ég minden csepp véréből született egy hatalmas erejű óriás, így a gigászok sokan voltak, számukat nem is tudta pontosan még anyjuk sem. Amikor Zeusz letaszította a gigászok testvéreit, a titánokat a Tartaroszba, a hatalmas óriások bosszút fogadtak az olümposzi istenek ellen, és hogy elérjék az Olümposz tetejét hegyeket halmoztak egymásra. A jóslat szerint az Olümposz lakói nem győzhették le a gigászokat Héraklész segítsége nélkül. A nagy hős is részt vett a harcokban, így a gigászok elpusztultak.

A gigászok története sajátos keverékét mutatja a hettita mitológiának, ahol a Kumarbi legendakörben szintén az istenek generációinak küzdelmei olvashatók, ott is van kasztrálás, amelynek révén istenek fogannak, és Kumarbi egy sziklát termékenyít meg, amelyből a gigászokhoz hasonló Ullikummi születik.

Ismert gigászok

[szerkesztés]

Első generáció

[szerkesztés]
Athéné legyőzi Enkeladosz gigászt

Az első generációs gigászok összefüggő csoportot képeznek, vagyis forrástól függetlenül mindenhol szerepelnek.

Második generáció

[szerkesztés]

A második generáció már kissé elmosódott, kinézetükre nem annyira szörnyetegek, s ami közös bennük az a hatalmas méretük és erejük.


Commons:Category:Gigantes
A Wikimédia Commons tartalmaz Gigászok témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap