Ikarosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ikarosz
Landon-IcarusandDaedalus.jpg
Szülei Daidalosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarosz témájú médiaállományokat.
Frederic Leighton: Ikarosz és Daidalosz (olajfestmény, 1869 körül)

Ikarosz (görög betűkkel Ἴκαρος, etruszk változata Vicare, latin változata Icarus) Daidalosz fia a görög mitológiában. A lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője.

Története[szerkesztés]

Gyermekként érkezett apjával Kréta szigetére. Ikarosz apjával együtt akart elszökni Knósszoszból. Mindketten tollakból és viaszból készített szárnyakat készítettek maguknak, amivel megpróbáltak elrepülni. Sikerült is a levegőbe emelkedniük. Mielőtt azonban még felszálltak volna, apja megmondta fiának, se túl alacsonyan ne repüljön, mert elragadják a hullámok, se túl magasan, mert a Nap megolvaszthatja a viaszt. Apja szavát egy ideig megtartotta, de a magasság megigézte, megszegte az ígéretét, s egyre magasabbra repült. A Nap így megolvasztotta a viaszt, a tollak leváltak, Ikarosz a tengerben lelte halálát. Apja a parton leszállva gyászolta meg, s átkozta találmányát.

Ikarosz holttestét Dolikhé szigetén vetette partra a tenger. Héraklész talált rá és tisztességgel eltemette. A szigetet azóta Ikariának nevezik.

Ikarosz a művészetben[szerkesztés]

A témát számtalan alkotás feldolgozta, többek közt Ovidius az Átváltozások (Metamorphoses) 8. könyvében. Festmények közül Pieter Brueghel Ikarosz bukása című műve kiemelkedő jelentőségű.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarosz témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap