Akhelóosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akhelóosz
Héraklész és Akhelóosz harca
Héraklész és Akhelóosz harca
Gyermekei
  • Parthenope (Siren)
  • Callirhoe
  • Castalia
  • Pirene
Szülei Téthüsz
Ókeanosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Akhelóosz témájú médiaállományokat.

Akhelóosz, folyamisten a görög mitológiában, Ókeanosz és Thetisz vagy Héliosz és Gaia fia. Melpomené múzsától, más változat szerint Szteropétól születtek lányai, a szirének.

Szophoklész Trakhiszi nők című tragédiájában bika alakú, négyszarvú szörnyeteg alakban jelenik meg, de képes volt tetszőleges alakot felvenni.

Feleségül akarta venni Déianeirát, de a lány félt tőle, és inkább Héraklészt választotta. Amikor a két kérő megküzdött egymással, a bika alakban viaskodó isten egyik szarva letört. A néreiszek a föld minden terményét betöltötték a szarvba, egyes történetek szerint ez volt a bőségszaru, más történetek azonban a Zeuszt szoptató Amaltheia kecske szarváról mondják ugyanezt. Megint más hagyomány szerint Héraklész visszaadta Akhelóosznak a letört szarvat Amaltheia szarváért cserébe.

Van olyan változat is, amely szerint apja Poszeidón vagy Hermész lehetett, de halandó volt. E történet szerint egy folyón gázolt keresztül, amikor egy nyílvessző eltalálta és meghalt. A folyó róla kapta a nevét.

Akhelóosz és Héraklész viadala több ókori vázaképen is megörökítették. Az újkorban Jan Brueghel, Jacob Jordaens, Guido Reni és Rembrandt festményei dolgozták fel a témát.

Nevét a nyugat-görögországi Akhelóosz folyó viseli.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Akhelóosz témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap