Olümposz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olümposz
Olimpos South Peaks.jpg
Az Olümposz hegyei délről

Magasság 2919 m
Hely  Görögország
Hegység Olümposz
Relatív magasság 2355 m
Elhelyezkedése
Olümposz (Görögország)
Olümposz
Olümposz
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 40° 04′ 60″, k. h. 22° 21′ 00″Koordináták: é. sz. 40° 04′ 60″, k. h. 22° 21′ 00″
Az Olümposz hegység

Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. A legújabb mérések[1] alapján 2918,8 méteres magasságával Hellász legmagasabb hegye és egyike Európa legmagasabb csúcsainak is.

Mütikasz csúcs – Zeusz trónja

Az Olümposz hegy viszonylag kis kiterjedésű, de szemet gyönyörködtetően változatos táj. Növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos egyedi, speciálisan csak ezen a területen honos élőlényt találunk; ma természetvédelmi terület. A hegy legmagasabb pontja a Mütikasz (Mytikas) csúcs, jelentése „orom”. Az Olümposzon találjuk Görögország második legmagasabb hegycsúcsát is, a 2911 méteres Skoliot. Az ide látogató turisták, vagy hegymászók a hegy lábánál fekvő Litochoróból, azaz az Istenek városából indulhatnak a Zeusz trónjának is nevezett fenséges csúcs meghódítására.

A görög mitológia szerint itt, az Olümposz legtetején van az istenek örök lakhelye. A havas hegygerincen, felhőktől koszorúzva állt a görög pantheon isteneinek – a tizenkét olümposzi isten kristálypalotája, melyben Zeusz uralkodott. A görög mondavilág szerint Gaia gyermekei, a titánok is az Olümposzon éltek és Kronosz, a legfiatalabb és leghatalmasabb titán trónusa is az Olümposz volt.

Etimológiáját tekintve az „Olümposz” szó jelentése ismeretlen, feltételezhetően pre-indo-európai eredetű.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Olümposz témájú médiaállományokat.