Kasztrálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kasztrálás (castratio) olyan laikus beavatkozás/sebészeti műtét, melynek során az egyik vagy mindkét férfi gonádot, herét eltávolítják.[1][2]

Okai, története[szerkesztés]

A herék eltávolítására többnyire olyan betegségek miatt (gümőkór, daganatok) kerül sor, amelyek már gyógyíthatatlan stádiumba jutottak,[3] vagy olyan sérülések miatt, amelyek a herét összezúzták[4] vagy annak súlyos fertőzéséhez/üszkösödéséhez vezethetnek. A herék betegsége nélkül is végeztek hajdanán (és talán illegálisan ma is) kasztrálást; gyermekkorban azért, hogy az énekhang gyermekies jellegét megtartsák (olaszoknál), vagy a muszlimoknál olyan egyéneken, akikre a hárem őrzését bízták (eunuch, spado, castrato), de ez orvosilag indokolatlan, és alapvetően ellenkezik a mai orvosi etikával.

Következményei[szerkesztés]

A kasztrálás után ugyanis, ha gyermek- vagy fiatalkorban végezik, mindazon változások, amik a serdülő korban ki szoktak fejlődni (pl. a gége növekedése és a férfias hangfekvés kialakulása), és a férfiasság jellegét képezik, elmaradnak. A nemi ösztön kialszik vagy csak nyomaiban marad meg, és ezzel együtt a nemzési, valamint sokszor a közösülési képesség is elvész. A gyermekes hang nem változik át érces, mélyebb férfihangra, a szakáll kifejletlen marad. (Állatorvosi vonatkozásai eltérőek.)

Jelenlegi helyzet[szerkesztés]

A humán orvoslásban csak megfelelő indikációk alapján fogadható el a férfi ivarmirigyek (gonádok) részleges vagy teljes eltávolítása, és a megfelelő hormonpótlás ilyenkor is elengedhetetlen, sőt az eltávolított heréket pótló plasztikai implantátumokra is szükség lehet pszichológiai okokból.

Források[szerkesztés]

  • Romics Imre: Tumores testis, Vitalitás, 2012.06.17.
  • Bruce J. Martin: Human male castration procedures, eHow health
  • Dr. Boros Mihály (Ed.): Sebészeti Műtéttan (Egyetemi tankönyv), Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Sebészeti Műtéttani Intézet

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szerszám nélkül (magyar nyelven). [2011. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 17.)
  2. Abélard és Héloise (magyar nyelven)[halott link]
  3. Heredaganatok modern diagnosztikája, kezelési lehetőségei. [2007. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 10.)
  4. Herezúzódás (magyar nyelven)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]