O. J. Simpson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
O. J. Simpson
O.J. Simpson 1990 · DN-ST-91-03444 crop.JPEG
Született Orenthal James Simpson
1947. július 9. (70 éves)[1]
San Francisco[2]
Állampolgársága amerikai
Házastársa Nicole Brown Simpson
Foglalkozása
  • színész
  • atléta
  • amerikaifutball-játékos
  • filmszínész
Iskolái Galileo Academy of Science and Technology
Kitüntetései Pro Football Hall of Fame

Magasság 185 cm
Súly 96 kg

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz O. J. Simpson témájú médiaállományokat.
O.J. Simpson (1986).jpg

Orenthal James Simpson (Kalifornia, San Francisco, 1947. július 9. –) egykori amerikaifutball-játékos és színész.

Szélesebb körben és világszerte azonban az ellene folyó gyilkossági per kapcsán lett ismert, melynek során feleségének és annak új párjának meggyilkolásával vádolták meg. A valószínű bizonyítékok ellenére a büntető eljárás során, amelyet szappanopera jelleggel közvetítettek a nagy tévéállomások az USA-ban és világszerte, sztárügyvédei segítségével végül az esküdtszék felmentette. Bár elvileg ugyanabban a tárgyban friss bizonyítékok nélkül újabb eljárást elindítani nem lehet, meggyilkolt felesége családja polgári kártérítési pert indított ellene, amelyet meg is nyertek és több tízmillió dollár kártérítésre ítélték O.J.-t. Ez pénzügyileg csődbe vitte. 2007. szeptember 16-én előzetes letartóztatásba helyezték. Azzal gyanúsították, hogy egy Las Vegas-i hotelszobába betörve sportereklyéket rabolt el egy kereskedőtől. Állítása szerint tőle ellopott, saját relikviáit akarta visszaszerezni. A választott módszer azonban elfogadhatatlan volt, és ráadásul mindezt fegyverrel tette. 2008. december 5-én a Las Vegas-i bíróság 33 év szabadságvesztésre ítélte azzal a kikötéssel, hogy a büntetés kevesebb mint harmadának letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható.[3]

Amerikaifutball[szerkesztés]

O.J Simpson egyike volt a hetvenes évek legjobb running back-jeinek, vagyis futójátékosainak. Éppúgy az egyetemen, mint később a National Football League-ben. Beceneve a Juice volt, ami nevének rövidítéséből eredt (O.J.=Orange juice), de ez a futóstílusára is utalt.

Egyetem[szerkesztés]

O.J. a University of Southern California egyetemen (USC) tanult és játszott egyetemi évei alatt, és velük nyerte meg 1968-ban a Rose Bowl-t, majd kapta meg a legrangosabb egyetemi kitüntetést, amit footballjátékos kaphat, a Heisman Trophy-t. Képességeit jól jellemzi, hogy mérkőzésenként átlagosan 171 yardot futott.

NFL[szerkesztés]

O.J. Simpson 1969-ben elsőként lett kiválasztva az újonc játékosok börzéjén, a drafton, a Buffalo Bills által. Az edzője O.J. akarata ellenére rendszeresen Kick off- és Punt visszahordóként játszatta. A Bills középszerű játéka ettől nem javult, O.J. azonban egy visszahordásnál olyan súlyosan megsérült, hogy a futójátékost a visszavonulás fenyegette. A felépülés és egy edzőváltás után O.J. már futójátékosként játszhatott és válhatott éljátékossá. 1973-ban ő lett az első olyan játékos az NFL történetében, aki egy szezonban több, mint 2000 yardot futott. 1978-ban pályafutása befejezése előtt egy évet a San Francisco 49ers-ben játszott. Pályafutása során az alapszakaszokban 11236 yardot és 61 touchdown-t ért el. O.J. a mai napig tart egy hivatalos NFL rekordot, amennyiben 6 meccsen is 200 yard felett teljesített.

Címei[szerkesztés]

1985-ben O. J. Simpson lett az első Heisman-trófea nyertes (1968), akit beválasztottak a Pro Football Hall of Fame-be, vagyis a hírességek csarnokába. 1973-ban és 1975-ben a NFL Player of the Year-nek választották. Hat alkalommal játszott a Pro Bowl-on. 1983-ban tagja lett a College Football Hall of Fame-nek.

Család[szerkesztés]

Egy bátyja és két nővére volt, a szülei 1952-ben elváltak. Kétszer volt házas, első feleségétől 3 gyermeke született, egy még gyerekkorában meghalt. Második felesége, Nicole Brown Simpson két gyereküknek adott életet.

Filmográfia[szerkesztés]

Miután befejezte karrierjét, több filmszerepet is elválalt. A Csupasz pisztoly filmtrilógia révén Amerika határain túl is ismert lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. nm0001740, 2015. október 17., Internet Movie Database
  2. Integrált katalógustár, 2014. december 10.
  3. O.J. Simpson sentenced to long prison term – MSNBC.com, 2008. december 5. (angol)
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap