O. J. Simpson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
O. J. Simpson
Született Orenthal James Simpson
1947. július 9. (76 éves)[1][2]
San Francisco[3]
Állampolgársága amerikai
Házastársa Nicole Brown Simpson (1985. február 2. – 1992)
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • Pro Football Hall of Fame
  • Associated Press Athlete of the Year (1973)

Magassága185 cm
Súlya95 kg

O. J. Simpson aláírása
O. J. Simpson aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz O. J. Simpson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A lányával, Sydney Brooke-kal, 1986-ban

Orenthal James Simpson (Kalifornia, San Francisco, 1947. július 9. –) amerikai amerikaifutball-játékos és színész.

Szélesebb körben és világszerte azonban az ellene folyó gyilkossági per kapcsán lett ismert 1995-ben, melynek során volt feleségének Nicole Brown Simpsonnak és annak új párjának Ron Goldmannak 1994. június 13-án elkövetett meggyilkolásával vádolták meg. A valószínű bizonyítékok ellenére a büntető eljárás során, amelyet szappanopera jelleggel közvetítettek a nagy tévéállomások az USA-ban és világszerte, sztárügyvédei segítségével végül az esküdtszék felmentette. Az amerikai alkotmány szerint ugyanabban a tárgyban újabb büntetőeljárást elindítani nem lehet, de a meggyilkolt férfi családja polgári kártérítési pert indított ellene, amelyet meg is nyertek, és amelyben 33,5 millió dollár kártérítésre ítélték Simpsont. Ez pénzügyileg csődbe vitte.

2007. szeptember 16-án előzetes letartóztatásba helyezték. Azzal gyanúsították, hogy egy Las Vegas-i hotelszobába betörve sportereklyéket rabolt el egy kereskedőtől. Állítása szerint tőle ellopott, saját relikviáit akarta visszaszerezni. A választott módszer azonban elfogadhatatlan volt, és ráadásul mindezt fegyverrel tette.

2008. december 5-én a Las Vegas-i bíróság 33 év szabadságvesztésre ítélte azzal a kikötéssel, hogy a büntetés kevesebb mint harmadának letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható.[4] Simpsont 2017. október 1-jén szabadon engedték a börtönből.[5]

Amerikai futball[szerkesztés]

O.J. Simpson egyike volt a hetvenes évek legjobb running back-jeinek, vagyis futójátékosainak. Éppúgy az egyetemen, mint később a National Football League-ben. Beceneve a Juice volt, ami nevének rövidítéséből eredt (O.J.=Orange juice), de ez a futóstílusára is utalt.

Egyetem[szerkesztés]

O.J. a University of Southern California egyetemen (USC) tanult és játszott egyetemi évei alatt, és velük nyerte meg 1968-ban a Rose Bowl-t, majd kapta meg a legrangosabb egyetemi kitüntetést, amit footballjátékos kaphat, a Heisman Trophy-t. Képességeit jól jellemzi, hogy mérkőzésenként átlagosan 171 yardot futott.

NFL[szerkesztés]

O.J. Simpson 1969-ben elsőként lett kiválasztva az újonc játékosok börzéjén, a drafton, a Buffalo Bills által. Az edzője O.J. akarata ellenére rendszeresen Kick off- és Punt visszahordóként játszatta. A Bills középszerű játéka ettől nem javult, O.J. azonban egy visszahordásnál olyan súlyosan megsérült, hogy a futójátékost a visszavonulás fenyegette. A felépülés és egy edzőváltás után O.J. már futójátékosként játszhatott és válhatott éljátékossá. 1973-ban ő lett az első olyan játékos az NFL történetében, aki egy szezonban több, mint 2000 yardot futott. 1978-ban pályafutása befejezése előtt egy évet a San Francisco 49ers-ben játszott. Pályafutása során az alapszakaszokban 11236 yardot és 61 touchdown-t ért el. O.J. a mai napig tart egy hivatalos NFL rekordot, amennyiben 6 meccsen is 200 yard felett teljesített.

Címei[szerkesztés]

1985-ben O. J. Simpson lett az első Heisman-trófea nyertes (1968), akit beválasztottak a Pro Football Hall of Fame-be, vagyis a hírességek csarnokába. 1973-ban és 1975-ben a NFL Player of the Year-nek választották. Hat alkalommal játszott a Pro Bowl-on. 1983-ban tagja lett a College Football Hall of Fame-nek.

Család[szerkesztés]

Egy bátyja és két nővére volt, a szülei 1952-ben elváltak. Kétszer volt házas, első feleségétől 3 gyermeke született, egy még gyerekkorában meghalt. Második felesége, Nicole Brown Simpson két gyereküknek adott életet.

Filmográfia[szerkesztés]

Miután befejezte karrierjét, több filmszerepet is elvállalt. A Csupasz pisztoly filmtrilógia révén Amerika határain túl is ismert lett.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 20.)
  2. GeneaStar
  3. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  4. O.J. Simpson sentenced to long prison term – MSNBC.com, 2008. december 5. (angol)
  5. OJ Simpson released from prison after serving 9 years for Vegas robbery. ABC News, 2017. október 1. (Hozzáférés: 2017. október 1.)

További információk[szerkesztés]