O. J. Simpson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
O. J. Simpson
O.J. Simpson 1990 · DN-ST-91-03444 crop.JPEG
Született Orenthal James Simpson
1947. július 9. (73 éves)[1][2]
San Francisco[3]
Állampolgársága amerikai
Házastársa Nicole Brown Simpson (1985. február 2. – 1992)
Foglalkozása
 • színész
 • atléta
 • amerikaifutball-játékos
 • filmszínész
 • sportriporter
Iskolái
 • Galileo Academy of Science and Technology
 • City College of San Francisco
 • Dél-kaliforniai Egyetem
Kitüntetései
 • Pro Football Hall of Fame
 • Associated Press Athlete of the Year (1973)

Magasság185 cm
Súly95 kg

A Wikimédia Commons tartalmaz O. J. Simpson témájú médiaállományokat.
O.J. Simpson (1986).jpg

Orenthal James Simpson (Kalifornia, San Francisco, 1947. július 9. –) amerikai amerikaifutball-játékos és színész.

Szélesebb körben és világszerte azonban az ellene folyó gyilkossági per kapcsán lett ismert, melynek során feleségének és annak új párjának meggyilkolásával vádolták meg. A valószínű bizonyítékok ellenére a büntető eljárás során, amelyet szappanopera jelleggel közvetítettek a nagy tévéállomások az USA-ban és világszerte, sztárügyvédei segítségével végül az esküdtszék felmentette. Az amerikai alkotmány szerint ugyanabban a tárgyban újabb büntetőeljárást elindítani nem lehet, de meggyilkolt felesége párjának családja polgári kártérítési pert indított ellene, amelyet meg is nyertek, és amelyben 33,5 millió dollár kártérítésre ítélték Simpsont. Ez pénzügyileg csődbe vitte. 2007. szeptember 16-án előzetes letartóztatásba helyezték. Azzal gyanúsították, hogy egy Las Vegas-i hotelszobába betörve sportereklyéket rabolt el egy kereskedőtől. Állítása szerint tőle ellopott, saját relikviáit akarta visszaszerezni. A választott módszer azonban elfogadhatatlan volt, és ráadásul mindezt fegyverrel tette. 2008. december 5-én a Las Vegas-i bíróság 33 év szabadságvesztésre ítélte azzal a kikötéssel, hogy a büntetés kevesebb mint harmadának letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható.[4] Simpsont 2017. október 1-jén szabadon engedték a börtönből.[5]

Amerikai futball[szerkesztés]

O.J. Simpson egyike volt a hetvenes évek legjobb running back-jeinek, vagyis futójátékosainak. Éppúgy az egyetemen, mint később a National Football League-ben. Beceneve a Juice volt, ami nevének rövidítéséből eredt (O.J.=Orange juice), de ez a futóstílusára is utalt.

Egyetem[szerkesztés]

O.J. a University of Southern California egyetemen (USC) tanult és játszott egyetemi évei alatt, és velük nyerte meg 1968-ban a Rose Bowl-t, majd kapta meg a legrangosabb egyetemi kitüntetést, amit footballjátékos kaphat, a Heisman Trophy-t. Képességeit jól jellemzi, hogy mérkőzésenként átlagosan 171 yardot futott.

NFL[szerkesztés]

O.J. Simpson 1969-ben elsőként lett kiválasztva az újonc játékosok börzéjén, a drafton, a Buffalo Bills által. Az edzője O.J. akarata ellenére rendszeresen Kick off- és Punt visszahordóként játszatta. A Bills középszerű játéka ettől nem javult, O.J. azonban egy visszahordásnál olyan súlyosan megsérült, hogy a futójátékost a visszavonulás fenyegette. A felépülés és egy edzőváltás után O.J. már futójátékosként játszhatott és válhatott éljátékossá. 1973-ban ő lett az első olyan játékos az NFL történetében, aki egy szezonban több, mint 2000 yardot futott. 1978-ban pályafutása befejezése előtt egy évet a San Francisco 49ers-ben játszott. Pályafutása során az alapszakaszokban 11236 yardot és 61 touchdown-t ért el. O.J. a mai napig tart egy hivatalos NFL rekordot, amennyiben 6 meccsen is 200 yard felett teljesített.

Címei[szerkesztés]

1985-ben O. J. Simpson lett az első Heisman-trófea nyertes (1968), akit beválasztottak a Pro Football Hall of Fame-be, vagyis a hírességek csarnokába. 1973-ban és 1975-ben a NFL Player of the Year-nek választották. Hat alkalommal játszott a Pro Bowl-on. 1983-ban tagja lett a College Football Hall of Fame-nek.

Család[szerkesztés]

Egy bátyja és két nővére volt, a szülei 1952-ben elváltak. Kétszer volt házas, első feleségétől 3 gyermeke született, egy még gyerekkorában meghalt. Második felesége, Nicole Brown Simpson két gyereküknek adott életet.

Filmográfia[szerkesztés]

Miután befejezte karrierjét, több filmszerepet is elválalt. A Csupasz pisztoly filmtrilógia révén Amerika határain túl is ismert lett.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 20.)
 2. GeneaStar
 3. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 4. O.J. Simpson sentenced to long prison term – MSNBC.com, 2008. december 5. (angol)
 5. OJ Simpson released from prison after serving 9 years for Vegas robbery. ABC News, 2017. október 1. (Hozzáférés: 2017. október 1.)