Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet
(Naked Gun 33⅓: The Final Insult)
1994-es amerikai film
Rendező Peter Segal
Producer Robert K. Weiss
David Zucker
AlapműNagyon különleges ügyosztály
Műfaj
  • screwball comedy film
  • börtönfilm
Forgatókönyvíró David Zucker
Pat Proft
Főszerepben Leslie Nielsen
Priscilla Presley
George Kennedy
O. J. Simpson
Fred Ward
Anna Nicole Smith
Zene Ira Newborn
Operatőr Robert M. Stevens
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
OrszágEgyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 81 perc
Költségvetés 30 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
BemutatóUSA 1994. március 18.
Magyarország 1994. június 30.
Korhatár12 II. kategória (F/10800/J)
Bevétel 51 132 598 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőCsupasz pisztoly 2 és 1/2
Kapcsolódó műsor Nagyon különleges ügyosztály
További információk
SablonWikidataSegítség

A Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet (Naked Gun 33⅓: The Final Insult) 1994-es amerikai filmvígjáték, a Csupasz pisztoly-sorozat harmadik, befejező része. A film címe utalás a bakelitlemezek fordulatszámára. Főszerepben látható Leslie Nielsen, aki ismét a kétbalkezes Frank Drebin hadnagyot alakítja, de Priscilla Presley, George Kennedy, és O. J. Simpson is visszatér. Utóbbinak ez volt az utolsó filmszerepe, mielőtt megvádolták volna emberöléssel. Az új színészek: Fred Ward, Anna Nicole Smith, és Kathleen Freeman mellett felbukkan Raye Birk, aki újra eljátssza az első részben is látott Papshmirt.

Cselekmény[szerkesztés]

Frank Drebin hadnagy nyugdíjba vonul, s úgy hiszi, hogy nyugdíjas éveit békésen fogja tölteni felesége, Jane mellett. Ugyanakkor titkon aggódik, mert többé már nem kaphatja el a bűnözőket. Közben Jane gyereket szeretne, ám a dolog nemigen akar összejönni. Egyik este Ed Hocken kapitány és Nordberg meglátogatják otthon, és a segítségét kérik egy felgöngyölítetlen ügyben. A rendőrök szerint egy börtönben ülő rabot, Rocco Dillont felbérelt Papshmir, a terrorista, hogy kövessen el egy nagyszabású merényletet. Tanya Peterst, egy nővért próbál lekövetni, akit ismer a régmúltból, ám kiderül számára, hogy így nem jut célhoz. Kénytelen azonban egy spermabanknak adakozni, hogy inkognitóban maradhasson, s emiatt teljesen lerobban. Jane megtudja, hogy Frank megint a rendőrségnek dolgozik, s ezért elköltözik otthonról.

Franket bejuttatják beépített rabként a börtönbe, ahol Rocco bizalmába férkőzik. Együtt tervezik meg a szökést. Rocco annyira megbízik benne, hogy saját anyjának is bemutatja, s elmennek a házukba. Mindenesetre még nem akarják beavatni az akció részleteibe. Mindeközben Jane találkozik régi ismerősével, Lousie-val, és elindulnak egy országúti kalandra. Viszont közben rájön, mennyire hiányzik neki Frank. El is indul, hogy visszamenjen hozzá, mert egy zsebkendőn megtalálja Tanya Peters címét, s végül a Dillon család házában köt ki. Tanya ugyanis Rocco barátnője. Jane-t túszul ejtik, de Frank adja az ártatlant, mint aki nem is ismeri őt. Rocco végül felfedi a tervét: az Akadémiai Díjátadón a Legjobb film borítékjába rejtenek egy bombát.

A díjátadó napján Frank és Jane különválnak a többiektől, és elkezdik keresni a bombát. Frank totális káoszba fullasztja a show-műsort, de végül sikeresen megakadályozza, hogy a színpadon robbanjon a bomba. Roccóék azonban rájönnek a cselre, és túszul ejtik Jane-t. Frank azonban először Rocco anyját vonja ki a forgalomból, majd kilövi Roccót is a magasba a bombával együtt, aki Papshmir repülőgépébe csapódik, ami felrobban. Frank és Jane végül ország-világ előtt kibékülnek. Kilenc hónap múlva Franknek és Jane-nek gyereke születik.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Frank Drebin hadnagy Leslie Nielsen Sinkó László
Jane Spencer Priscilla Presley Nagy-Kálózy Eszter
Rocco Dillon Fred Ward Rajhona Ádám
Ed Hocken kapitány George Kennedy Láng József
Nordberg O. J. Simpson Vass Gábor
Muriel Dillon Kathleen Freeman Tábori Nóra
Tanya Peters Anna Nicole Smith Dudás Eszter
Louisie Ellen Greene Sáfár Anikó
Ted Olsen Ed Williams Dobránszky Zoltán

Epizódszereplők[szerkesztés]

Számtalan híresség szerepel a filmben, akár csak egyetlen pillanatra is, ezek közül azonban csak néhányuknak említették meg a nevét. Legtöbbjük az Akadémiai Díjátadós jelenetben szerepel.

Forgatás[szerkesztés]

A filmsorozat egyetlen epizódja, melyet Peter Segal rendezett, nem pedig David Zucker, aki csak a forgatókönyvet írta. A film néhány jelenete a korábbi filmekhez készült, de azokat kivágták. Így például a nyitó képsorok az első filmben, Frank és Jane esküvője pedig a második filmben lettek volna.

Fogadtatás[szerkesztés]

A DVD-változat rendezői kommentárja alapján a film viszonylagos sikert könyvelt el, viszont a kritikák egy része nagyon negatív volt. Sokan kritizálták, hogy a cselekmény nem eléggé kidolgozott, valamint kevesebb a romantikus és az akciójelenet az előző filmekhez képest.

További információk[szerkesztés]