Raquel Welch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Raquel Welch
2010-ben
2010-ben
Életrajzi adatok
Születési név Jo Raquel Tejada
Született 1940. szeptember 5.[1][2][3][4][5]
Chicago, Illinois
Elhunyt 2023. február 15. (82 évesen)[6][7]
Los Angeles, Kalifornia
Házastársa James Welch (1959–1964)
Patrick Curtis (1967–1972)
Andre Weinfeld (1980–1990)
Richard Palmer (1999–)
Gyermekei Damon Welch
Tahnee Welch
Pályafutása
Iskolái San Diego State University
Aktív évek 19642018
Díjai
Golden GlobeLegjobb női főszereplő (musical/vígjáték)
A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (1975)
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Raquel Welch IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Raquel Welch, születési nevén: Jo Raquel Tejada (Chicago, Illinois, 1940. szeptember 5.Los Angeles, Kalifornia, 2023. február 15.) Golden Globe-díjas amerikai színésznő és énekesnő, az 1960-as és 1970-es évek egyik legjelentősebb szexszimbóluma.

Élete[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Édesapja, Armando Carlos Tejada Urquizo Bolíviából érkezett az Amerikai Egyesült Államokba,[8] édesanyja, Josephine Sarah Hall ír–amerikai származású. A család az 1940-es évek elején a kaliforniai La Jollába költözött, Raquel itt nőtt fel. (Két fiatalabb testvére született.) A kislány már gyerekként táncolni tanult, kamaszként pedig sorra nyerte a különböző szépségversenyeket. Olyan címeket gyűjtött be, mint például Miss Photogenic, Miss La Jolla, Miss Contour, Miss San Diego és Miss Fairest of the Fair. A középiskola elvégzése után ösztöndíjjal felvételt nyert a San Diego State College-be, ahol színészi tanulmányokat folytatott. 1959-ben feleségül ment középiskolai szerelméhez, James Welchhez, akitől két gyermeke született: Damon, a fia 1960-ban, Tahnee, a lánya 1961-ben. (Tahnee később édesanyja hivatását választotta, de nem sikerült jelentős karriert befutnia.)

1959-ben a Ramona Pageant című darab főszerepét alakította Hemetben, egy szabadtéri előadáson. Ezután a San Diegó-i televízióban kapott munkát, az időjárás-jelentést ismertette. Abbahagyta színi tanulmányait, és mivel tönkrement a házassága, gyermekeivel Dallasba költözött. Szépségének köszönhetően nem volt nehéz modellként elhelyezkednie. Ennek ellenére Dallasból is távozott: előbb New Yorkba, majd Los Angelesbe ment. A filmvárosban megpróbálta kamatoztatni színészi ismereteit, és kitartóan járt a meghallgatásokra. Sikerült kisebb szerepeket kapnia különféle tévésorozatokban és show-műsorokban. Esélyes volt a Gilligan's Island című produkció egyik fontos szerepére, de végül nem őt választották. Az A Swingin' Summer (1965) azonban meghozta a remélt fordulatot a pályáján: a 20th Century Fox szerződtette a gyönyörű színésznőt.

Út a csúcsra[szerkesztés]

Az új sztárjelölt Richard Fleischer Fantasztikus utazás (1966) című sci-fijében kapta első főszerepét. Partnere Stephen Boyd volt. A történet túlnyomórészt az emberi test belsejében játszódott, és a film az akkoriban szenzációsnak számító trükkfelvételei miatt világsikernek bizonyult. Következő alakítása egy negyedszázaddal korábbi filmsiker, a történelem előtti időkben játszódó Egymillió évvel időszámításunk előtt remake-jében volt. A színésznő szinte végig egy parányi bikini-szerűségben játszotta a főszerepet: nem csoda, hogy tökéletes alakja és egzotikus szépsége révén egy csapásra a filmvilág első számú szexbálványa lett. (Első ízben fordult elő, hogy ezzel a címmel nem egy szőke színésznő büszkélkedhetett, Raquel Welch ugyanis barna hajú.) Eladási rekordokat döntött az a poszter, amely az új sztárt ábrázolta a film egyik jelenetében: a plakát később fontos szerephez jutott A remény rabjai (1994) című emlékezetes filmben is.

A vonzó filmcsillagra Európában is felfigyeltek, és a színésznő három filmbe kapott meghívást. Ezek közül a Tündéri nők (1966) a legjelentősebb: a szkeccsfilm Mauro Bolognini által rendezett epizódjában a gyönyörű Elenát alakította, aki látszólag butuska, szerető feleségként várja haza jóképű férjét (Jean Sorel), ám valójában mindketten félreléptek egymás távollétében. A további epizódokban egyébként olyan szépségek szerepeltek még, mint Capucine, Monica Vitti és Claudia Cardinale. Eduardo De Filippo, a neves nápolyi színész-rendező Spara forte, più forte, non capisco című alkotásában partnere Marcello Mastroianni volt.

Frank Sinatrával a Lady in Cement című 1968-as filmben

Hollywoodba visszatérve a színésznő egyik filmet forgatta a másik után, de ezekben nemigen volt több, mint a férfi főhősök dekoratív partnernője. Ezek a hősök viszont olyan sztárok voltak, mint James Stewart, Dean Martin, Frank Sinatra, Burt Reynolds, Peter Sellers, Vittorio De Sica és Dudley Moore. Noha akkoriban a legkeresettebb szexbomba volt, mégis visszautasította Roger Vadim felkérését a Barbarella (1968) című erotikus sci-fi főszerepére. (A szerepet végül a rendező akkori felesége, Jane Fonda kapta.) A Myra Breckinridge (1970) címszereplőjeként egy transzszexuális figurát keltett életre. A szerep nagy lehetőségekkel kecsegtetett, de a végeredmény a közönség és a kritika szerint szánalmas lett. Ráadásul a kulisszák mögött egyáltalán nem jött ki híres partnernőjével, a legendás Mae Westtel. Ennek oka lehetett talán az is, hogy a szókimondásáról ismert idős színésznő akkoriban már jócskán kiöregedett a szexszimbólum szerepköréből, amelyhez viszont még mindig makacsul ragaszkodott, és egyébként is szeretett csipkelődni fiatalabb riválisaival. (Kuriózum, hogy a film egyik kisebb mellékszerepében Farrah Fawcett is látható volt, aki Welch tündöklése után, az 1970-es évek végén lett kis időre a közönség egyik kedvenc filmcsillaga.)

1972-ben Magyarországon forgatott: Richard Burton egyik partnernője volt a Kékszakáll című filmben, amely ugyan lesújtó kritikákat kapott, de üzletileg sikeres volt. A címszerepben Burton a hollywoodi szexbombán kívül olyan szépségeket tarthatott a karjaiban, mint Virna Lisi, Nathalie Delon, Agostina Belli, Sybil Danning, Marilù Tolo vagy Karin Schubert, aki másfél évtizeddel később átnyergelt a pornóra. A Mr. Süket trükkjei (1972) című bűnügyi filmben újra összekerült Burt Reynoldsszal, aki a 100 karabély (1969) című westernben már játszott vele. A címben szereplő veszélyes bűnözőt, Mr. Süketet a tar fejéről ismert remek színész, Yul Brynner alakította. Kis híján lemaradt karrierje szakmailag is legsikeresebb szerepéről, Constance Bonacieux megformálásáról Richard Lester látványos és szellemes kalandfilmjeiben (A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja). Az előkészületi időszakban ugyanis vitába bonyolódott a tervezett produkció kosztümjeit illetően, majd táviratban lemondta a szerepet. Végül a producereknek (Alexander és Ilya Salkind) sikerült őt megbékíteni, alakításáért pedig Golden Globe-díjban részesült.

Televízió, Las Vegas, Broadway, fitnesz[szerkesztés]

Az 1970-es évek közepétől pályájának íve megtört, és a színésznő kikerült az élvonalból. Persze azért olykor filmezett is. Például megint Magyarországon, ahol a Koldus és királyfi (1977) újabb változatában szerepelt, többek között Charlton Heston, Oliver Reed és Rex Harrison partnereként. A kosztümös filmet a művésznő első kasszasikerének rendezője, Richard Fleischer készítette. Franciaországban Welch Jean-Paul Belmondo oldalán állt a kamerák elé, de Az állat (1977) című Claude Zidi-film nem lett túl sikeres. Hollywood annyira nem számolt már vele, hogy A kék öböl (Cannery Row, 1982) főszerepét elvették tőle, és Debra Wingernek adták. A sértett filmcsillag pert indított az MGM ellen, és 10 millió (más források szerint 15 millió) dollár kártérítést kapott. Az MGM döntése miatt viszont a közönség lemaradt arról, hogy először lássa a filmvásznon félmeztelenül, noha a színésznő beleegyezett a vetkőzős jelenetekbe. (Korábbi filmszerepeiben fürdőruhánál tovább sosem vetkőzött.) Ugyanakkor a per a legkevésbé sem mozdította elő Welch stagnáló filmszínésznői karrierjét, ezért más irányban próbált meg érvényesülni.

Az 1980-as évek elején elsősorban Jane Fondának köszönhetően az egész világon tombolt az aerobic-láz, és neves kolléganője példáját követve testalakformáló videókat jelentetett meg, nagy sikerrel. Hatalmas bevételekre tett szert paróka- és ékszerkollekciójával, illetve bőrápolóival is. Nem bizonyult elvesztegetett időnek a sok gyerekkori tánc- és énekóra sem: a művésznő a ’80-as években Las Vegas show-műsorainak egyik sztárja volt, és óriási érdeklődés mellett lépett színpadra a Broadwayn is. A televízióban is rendszeresen kapott feladatokat. Tévés szereplései közül különösen a Jog a halálra (1987) című dráma kapott kedvező kritikákat. Ebben a produkcióban egy halálosan beteg asszonyt alakított: játékáért Golden Globe-díjra jelölték. Az 1990-es évektől kezdve ismét felbukkant kisebb szerepekben különféle hollywoodi filmekben, szakmai szempontból azonban ezek az epizódalakítások nem jelentettek különösebb művészi kihívást a számára.

Magánélete[szerkesztés]

André Weinfelddel 1979-ben

Négyszer ment férjhez, ám egyik házassága sem igazán sikerült. Első férje, James Welch volt, iskolai szerelme, akinek két gyereket szült. 1964-ben elváltak. A színésznő 3 évvel később Patrick Curtis producerhez ment feleségül. (Curtis egykoron az Elfújta a szél (1939) gyerekszereplője volt.) 5 évig tartott ez a házasság. 1980-ban állt ismét az oltár elé: a pletykalapok egyik kedvenc témája volt, hogy a szexis filmcsillag mit is talált vonzónak harmadik férjében, a jóképűnek éppen nem mondható André Weinfeldben, akiről később kiderült, hogy olykor félre is lépett. A frigy 1990-ben bomlott fel. 1999-ben egy nála 15 évvel fiatalabb férfihez (Richard Palmer) kötötte életét, de azóta már külön élnek, bár nem váltak el.

Ismertebb filmjei[szerkesztés]

 • 2008 Welcome to the Captain (tévésorozat, a Mr. Big Meeting, a The Wrecking Crew, a The Letter, a Weekend at Saul's és a Pilot című epizódokban)
 • 2006 Forget About It
 • 2004 8 Simple Rules… for Dating My Teenage Daughter (tévésorozat, a Vanity Unfair című epizódban)
 • 2002 Amerikai család (American Family) (tévésorozat, a The Masked Eagle: Part 1 című epizódban)
 • 2001 Doktor Szöszi (Legally Blonde)
 • 2001 Tortilla leves (Tortilla Soup)
 • 2000 Kerge város (Spin City) (tévésorozat, a Balloons over Broadway című epizódban)
 • 1998 Kerge város (Spin City) (tévésorozat, az A River Runs Through Me című epizódban)
 • 1998 Folle d'elle
 • 1998 Répafej, a főnök (Chairman of the Board)
 • 1997 Kerge város (Spin City) (tévésorozat, a Porn in the U.S.A. című epizódban)
 • 1996 Sabrina, a tiniboszorkány (Sabrina, the Teenage Witch) (tévésorozat, a Third Aunt from the Sun című epizódban)
 • 1996 Central Park West (tévésorozat)
 • 1995 Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai (Lois & Clark: The New Adventures of Superman) (tévésorozat, a Top Copy című epizódban)
 • 1994 Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet (Naked Gun 33 1/3: The Final Insult) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1993 Hollyrock-a-Bye Baby (tévéfilm) (csak hang!) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1993 Kakukktojás (Torch Song) (tévéfilm)
 • 1993 Szennyes vér (Tainted Blood) (tévéfilm)
 • 1989 Zűr a Paradicsomban (Trouble in Paradise) (tévéfilm)
 • 1988 Scandal in a Small Town (tévéfilm)
 • 1987 Jog a halálra (Right to Die) (tévéfilm)
 • 1982 The Legend of Walks Far Woman (tévéfilm)
 • 1979 Egy úr az űrből (Mork & Mindy) (tévésorozat, a Mork vs. the Necrotons: Part 1 és a Mork vs. the Necrotons: Part 2 című epizódokban)
 • 1977 Az állat (L’Animal)
 • 1977 Koldus és királyfi (Crossed Swords)
 • 1976 Anyuci, Balfék és Spuri (Mother, Jugs & Speed)
 • 1975 The Wild Party
 • 1974 A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (The Four Musketeers)
 • 1973 A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (The Three Musketeers)
 • 1973 Sheila meghalt és New Yorkban él (The Last of Sheila)
 • 1972 Kansas City Bomber
 • 1972 Mr. Süket trükkjei (Fuzz)
 • 1972 Kékszakáll (Bluebeard)
 • 1971 Hannie Caulder
 • 1970 Myra Breckinridge
 • 1970 The Beloved
 • 1969 The Magic Christian
 • 1969 Felvillanás (Flareup)
 • 1969 Bracken's World (tévésorozat, a Fade-In című epizódban)
 • 1969 100 karabély / 100 puska (100 Rifles)
 • 1968 Lady in Cement
 • 1968 Bandolero!
 • 1968 A legnagyobb köteg (The Biggest Bundle of Them All)
 • 1967 Bedazzled
 • 1967 Fathom
 • 1967 A világ legősibb mestersége (Le Plus vieux métier du monde) (a La Belle époque című epizódban)
 • 1966 Spara forte, più forte, non capisco
 • 1966 Egymillió évvel időszámításunk előtt / Egymillió évvel ezelőtt (One Million Years B.C.)
 • 1966 Fantasztikus utazás (Fantastic Voyage)
 • 1966 Tündéri nők (Le Fate) (a Fata Elena című epizódban)
 • 1965 Do Not Disturb (nem szerepel a stáblistán)
 • 1965 Wendy and Me (tévésorozat, a Wendy Sails in the Sunset című epizódban)
 • 1965 The Baileys of Balboa (tévésorozat, a Sam's Nephew című epizódban)
 • 1965 A Swingin' Summer
 • 1964 The Rogues (tévésorozat, a Hugger-Mugger, by the Sea című epizódban)
 • 1964 A cirkusznak mennie kell (Roustabout) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1964 Bewitched (tévésorozat, a Witch or Wife című epizódban)
 • 1964 McHale's Navy (tévésorozat, a McHale, the Desk Commander című epizódban)
 • 1964 The Virginian (tévésorozat, a Ryker című epizódban)
 • 1964 A House Is Not a Home
 • 1964 The Hollywood Palace (tévésorozat, az 1. évad 10. epizódjában)

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Golden Globe-díj[szerkesztés]

Arany Málna díj[szerkesztés]

 • 1999 jelölés Répafej, a főnök (legrosszabb női mellékszereplő)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Hollywood megastar Raquel Welch dies after 'brief illness' as fans pay tribute (angol nyelven)
 7. Raquel Welch Dead at 82 (angol nyelven)
 8. kecsua indián

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Raquel Welch
A Wikimédia Commons tartalmaz Raquel Welch témájú médiaállományokat.