Jean Simmons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jean Simmons
Jean Simmons 1955-ben
Jean Simmons 1955-ben
Életrajzi adatok
Született 1929. január 31.[1][2][3][4][5]
London
Elhunyt 2010. január 22. (80 évesen)[6][1][2][7][3][4][5]
Santa Monica[8]
Sírhely Highgate Cemetery
Házastársa Stewart Granger (1950 - 1960)
Richard Brooks (1960 - 1977)
Pályafutása
Iskolái Aida Foster stage school
Aktív évek 19442010
Híres szerepei Fee Cleary
Tövismadarak

Jean Simmons az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean Simmons témájú médiaállományokat.

Jean Simmons (London, 1929. január 31.Santa Monica, USA, 2010. január 22.) angol színésznő.

Karrier[szerkesztés]

Jean Simmons első filmszerepét 14 évesen a „Give Us the Moon” c. filmben játszotta, majd két évvel később a „Szép remények” c. film Estellájaként lett ismert. A különleges szépségű, karakteres színésznő később a hollywoodi producerek kedvence lett és nagy történelmi filmekben, adaptációkban előszeretettel osztották rá a drámai hősnők szerepét. A rabszolgavezér, Spartacus szerelmét alakítja az azonos címmel rendelkező amerikai filmben, de más ókori témájú alkotás is jegyzi nevét, mint pl. A Palást, mely cselekménye a halott Jézus Krisztus által viselt lepel körül forog. A Hamletben nyújtott alakításáért 1949-ben Oscar-díjra jelölték.

1950-ben férjhez ment kollégájához, Stewart Grangerhez, és az ötvenes és hatvanas években monumentális filmek főszereplője lett, a kor legnagyobb színészeivel játszott. A Hamletben Laurence Olivier-vel, a Palástban Richard Burtonnel, az Idegen a cowboyok között c. filmben Gregory Peck partnere volt, a The Actress-ben Spencer Tracy és Anthony Perkins, a Spartacus-ban Kirk Douglas, Peter Ustinov és Tony Curtis mellett dolgozhatott.

A nyolcvanas és kilencvenes években elvétve látható volt még mozifilmekben, de túlnyomórészt televíziós produkciókban tért vissza a képernyőre. Ezek közül kiemelkedő az 1985-ben forgatott Észak és Dél című filmsorozat , mely az amerikai polgárháborút dolgozza fel, és amelyben még soha nem látott sztármennyiséget vonultatott fel Hollywood egyszerre. Jean Simmons mellett Kirstie Alley, Elizabeth Taylor, Patrick Swayze, Lesley-Anne Down, Olivia de Havilland is kapott szerepet a filmben. A másik kiemelkedő szerepét az 1983-ban forgatott Tövismadarakban Fee Clearyként nyújtotta.

Legfontosabb filmjei[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]