Claude Zidi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Claude Zidi
Született 1934július 25. (85 éves)
Párizs francia
Állampolgársága francia
Gyermekei Hélène Zidi
Foglalkozása filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró
Iskolái École nationale supérieure Louis-Lumière

Claude Zidi (Párizs, 1934. július 25. –) francia filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró.

Életpályája[szerkesztés]

Franciaország hajdani tengerentúli megyéjéből, Algériából származó szülők gyermeke.

Filmoperatőrként végzett a párizsi École Louis-Lumière-ben. Karrierjét mint segédoperatőr kezdte, majd több éven át rendezőasszisztensként dolgozott olyan nagynevű filmrendezők mellett, mint Claude Chabrol vagy Jacques Rivette.

1971-ben kezdett el önállóan filmet forgatni: első sikereit katonai témájú komédiáival aratta, sztárt csinálva a Charlots (Újoncok) popegyüttesből. Kezdte a Bolondos újoncokkal, melyet évente egy-egy újabb film követett: A stadion őrültjei, A nagy kóceráj és 1974-ben Az újoncok háborúba mennek.

Ezután igazi nagy sztárokkal filmezett, és vált franciásan könnyed nevettetővé. Előbb a „magas szőke férfi”, Pierre Richard következett Jane Birkin-nel az oldalán, az Ahova lépek, ott fű nem terem és a La Course à l'échalote filmekkel. 1976-ban a Szárnyát vagy combját? című filmjében Louis de Funès-t Coluche-sel hozta össze, 1978-ban pedig Annie Girardot-val a Marakodók-ban. Coluche volt az egyik kedvence: ő a kulcsszereplője a Fürkész felügyelő, a Banzai és A gag királyai című filmjeinek.

1984-ben három César-díjjal – köztük a legjobb rendezőnek járóval – jutalmazták Zsaroló zsaruk filmjét, amelynek folytatását 1990-ben, majd 2003-ban készítette el. A 6 millió nézőt vonzott és szép kasszasikert aratott Zsaroló zsaruk után komolyabb témájú filmeket forgatott, egy szentimentális drámát Gérard Depardieu és Maruschka Detmers főszereplésével (Deux), amit a Titkolt titkos ügynök (1991) és a Profil bas (1993) követett. Megpróbált visszatérni a komédiához, azonban az Arlette szerencséje (1997) hűvös fogadtatásban részesült. A híres képregényt feldolgozó Asterix és Obelix viszont 1999-ben ismét kasszasiker lett.

Nős, felesége Danièle Thompson.

Filmjei[szerkesztés]

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. Vastagított = Magyarországon bemutatott filmje

További információk[szerkesztés]