Luc Besson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Luc Besson
Luc Besson 2014-ben
Luc Besson 2014-ben
Született 1959március 18. (61 éves)
Párizs, Franciaország
Állampolgársága francia
Házastársa Anne Parillaud (1986-1991)
Maïwenn Le Besco (1992-1997)
Milla Jovovich (1997–1999)
Virginie Silla (2004–)
Gyermekei
 • Juliette Besson
 • Shanna Besson
 • Talia Besson
 • Satine Besson
 • Mao Besson
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró, producer
Tisztség a Cannes-i fesztivál zsűrijének elnöke
Kitüntetései César-díj a legjobb rendezőnek (1998)

A Wikimédia Commons tartalmaz Luc Besson témájú médiaállományokat.

Luc Paul Maurice Besson (Párizs, 1959. március 18. –) francia filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

Élete[szerkesztés]

Szülei búvárok voltak, gyerekkorában beutazták a világot. Bár korábban tengerbiológus szeretett volna lenni, Párizsba való visszatérésük után mégis a filmezés mellett döntött.[1] Négyszer nősült (második felesége Milla Jovovich volt), összesen öt gyermeke született.[2]

A rendező[szerkesztés]

Első játékfilmjével berobbant a köztudatba. 24 évesen húsz nemzetközi díjat vihetett haza Élethalálharc (Le dernier combat, 1983) című filmjéért. A baljós hangulatú sci-fi fekete-fehér, szöveg nélküli, hihetetlen kis költségvetésből (alig több, mint 250 ezer francia frank!), teljesen ismeretlen színészekkel készült, mégis hatalmas sikert aratott a nézők és a kritikusok körében is.[3] A történet a jövőben játszódik, a harmadik világháború után.[4] A film alacsony költségvetése ellenére ötletes megoldásokban bővelkedő, hatásos alkotás, mely az emberi társadalom lealacsonyodását mutatja be. Besson már itt szerepelteti későbbi filmjeinek emblematikus alakját, Jean Renót.

Következő alkotását, a Metrót (Subway, 1985) már magas költségvetéssel, ismert sztárokkal forgatta. Köztük volt Isabelle Adjani, Michel Galabru, Richard Bohringer, és az akkor még ismeretlen Christopher Lambert. Maga a történet egyfajta romantikus melodráma, mely végig egy metropolisz metróállomásain és alagútjaiban játszódik. Az 1986-os César-díjon 13 jelölést kapott a film, melyből 3 díjat el is nyert: a látványtervekért a magyar származású Alexandre Trauner harmadszor kapta meg a legjobb díszletért járó Césart.

A nagy kékség[szerkesztés]

Ezt követően Besson megrendezte egyik legismertebb és legtöbbet méltatott filmjét, A nagy kékséget (1988), ami a nyolcvanas években indult cinéma du look elnevezésű (a látványt és a stílust a történet és a tartalom fölé helyező) francia filmes hullám legismertebb alkotása, egyszersmind önvallomásos látomás.[5] A filmre még a Metróénál is nagyobb költségvetés állt Besson rendelkezésére, és bemutatásakor minden francia kasszarekordot megdöntött. A film szabadmerülő búvárokról, szerelemről és mindenekelőtt a tenger, a „nagy kékség” iránti tiszteletről, szeretetről szól.

Az 1990-ben bemutatott Nikitával (1990) s a három évvel később készült Léon, a profival (1994).

Léon, a profi[szerkesztés]

A Léon, a profi (1994) igazi kultuszfilm lett és nemzetközi sikert hozott nem csak Bessonnak, de a főszereplőknek, Jean Renónak és az elsőfilmes Natalie Portmannek is. A korosodó bérgyilkos és a 12 éves kislány szokatlan, ám annál őszintébb kapcsolata és egymáshoz való ragaszkodása sokakban ellenérzést kelthet, emiatt a forgalmazó több jelenetet is kivágatott a filmből a moziba kerülése előtt, a vágatlan verzió csak utólag került forgalmazásba.

A csúcson: Az ötödik elem[szerkesztés]

Aztán végképp bekövetkezik a nagy váltás: 1997-ben Besson leforgatja Az ötödik elem (The Fifth Element, 1997) című filmet, immár amerikai színészekkel, de francia produkcióban. A stáb tehát a régi, de a főszereplők már amerikaiak, ami egyfelől azt jelenti, hogy lényegesen könnyebben eljut a tengerentúlra, illetve elég valószínű, hogy Hollywoodnak nem „kell” újraforgatnia ahhoz, hogy az amerikai közönség is megnézze.

Milla Jovovich 1997-ben még nem befutott sztár, de Bruce Willis tulajdonképpen az amerikai akcióhős megtestesítője, s a nézők szemszögéből Az ötödik elem éppen annyira Willis filmje, mint Bessoné. A közönség körében sikereit elsősorban speciális effektjeinek, elképesztő díszleteinek és jelmezeinek köszönheti, mely utóbbiakat a híres divattervező, Jean-Paul Gaultier alkotta.

A film akkoriban óriási (megközelítőleg 90 millió dolláros) költségvetéssel készült, s csak az amerikai bemutatásból 63,8 millió dolláros haszonra tettek szert a gyártók. Tehát messze meghozta az árát, s az utóbbi idők egyik legsikeresebb európai filmje lett.

Orléans-i szűz[szerkesztés]

A film sikere megnyitotta Besson útját Hollywood felé, s következő filmje, a Jeanne d’Arc – Az orléans-i szűz (The Messenger: The Story of Joan of Arc, 1999) gyártási költségeiben már nagyobb részt vállalt a Columbia Pictures, mint a Gaumont, s a film már „francia-amerikai” megjelöléssel került a mozikba. Egyes híresztelések szerint eredetileg Kathryn Bigelow akarta megrendezni a filmet, melynek előkészületeiben Besson is segített, ám a főszereplő személyét illetően nem tudtak dűlőre jutni – miután Bessonnak csak egyetlen ajánlata volt: Milla Jovovich – és Besson végül, pár évvel később előállt saját Jeanne d’Arc-jával, Bigelow pedig beperelte ötletlopásért. Mindenesetre Luc Besson 1999-ben jelentkezett legújabb filmjével, mely az orléans-i szűz életét dolgozza föl. A történet kulcselemét, a vallást, Besson sokkal kevésbé tartja fontosnak, mint a harcokat, a jelenetekben sem a ridegség a leghangsúlyosabb elem. Ez rendben is volna, hiszen minden rendező elkészítheti a saját verzióját egy történelmi témánál; jelen esetben Besson a harcos szüzet akarta ábrázolni, és nem az önmagával viaskodó Johannát. A Jeanne d'Arc akciójelenetekben bővelkedő, gyors ritmusú film, mely még a történet feldolgozásában is kísértetiesen hasonlít a hollywoodi filmekre, azaz sokkal nagyobb hangsúly van a képi világon, a csatajeleneteken, a korhű jelmezeken, mint a belső mondanivalón. Bár félig európai filmhez mérten 14 millió dolláros amerikai bevétele magasnak számít, mégis messze alatta marad Az ötödik elem óriási bevételének.

A producer[szerkesztés]

Taxi[szerkesztés]

Bridget Fonda és Luc Besson Cannes-ban, 2001

Besson – saját állítása szerint – régi álmát megvalósítva még Az ötödik elem bemutatója előtt megírt egy forgatókönyvet, melynek alapmotívuma egy Marseille utcáin végigszáguldó taxi. 1998-ban bemutatták a Taxit (Taxi, 1998), melyben csak producerként vett részt, és amely az 1999-es év legsikeresebb európai vígjátéka lett. A filmet Gérard Pirès rendezte.

Az első rész nagy sikere után egy évvel elkészült a Taxi második epizódja (Taxi 2, Gérard Krawczyk, 2000), melyet további három film követett (Taxi 3, 2003; Taxi 4, 2007; Taxi 5, 2018). A további részek nem tudták megismételni az első rész sikerét.

Akciófilmek[szerkesztés]

A Yamakasi (Yamakasi, Ariel Zeitou, 2001), A sárkány csókja (Kiss of the Dragon, Jet Li, 2001), A szállító (The Transporter, Corey Yuen, 2002) is, melyek eltérő színvonalon, de mint az új „bessoni esztétikát” példázzák. A három közül a Yamakasi néhány jelenetében az ún. „B kategóriás” akciófilmek színvonalán mozog. A filmet Ariel Zeitou rendezte, a forgatókönyvön pedig Besson Philippe Lyon-nal és Julien Seri-vel osztozott, a még a célközönséget sem tudta megnyerni, s például Magyarországon nagyon gyorsan le is vették a vászonról. A sárkány csókja Jet Li rendezésében teljes joggal érdemelheti ki az akciófilm jelzőt, hiszen szépen koreografált és fényképezett harcjelenetei és gyors tempója nem okoz csalódást a műfaj kedvelőinek. Magyarországon legutóbb a már említett Taxi 3–at mutatták be, mely felülmúlja a második epizódot, s az elsőhöz hasonlóan megállja a helyét a maga műfajában.

Filmjei[6][szerkesztés]

 • Élethalálharc (rendező, forgatókönyvíró) - 1983, francia sci-fi, 92 perc
 • Metró (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 1985, francia krimi, 104 perc
 • Kamikaze (producer, forgatókönyvíró) - 1986, francia horror, 90 perc
 • A nagy kékség (rendező, író, forgatókönyvíró) - 1988, francia-amerikai-olasz romantikus dráma, 168 perc
 • Nikita (rendező, forgatókönyvíró) - 1990, francia-olasz akciófilm, 118 perc
 • Atlantisz (rendező, operatőr, vágó) - 1991, francia-olasz dokumentum musical, 80 perc
 • Léon, a profi (rendező, forgatókönyvíró) - 1994, francia-amerikai akciófilm, 110 perc
 • Az ötödik elem (rendező, író, forgatókönyvíró) - 1997, francia akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 126 perc
 • Taxi (forgatókönyvíró, producer) - 1998, francia akció-vígjáték, 86 perc
 • Jeanne d'Arc - Az Orléans-i szűz (rendező, forgatókönyvíró) - 1999, francia történelmi dráma, 158 perc
 • Taxi 2. (forgatókönyvíró, producer) - 2000, francia akció-vígjáték, 88 perc
 • A táncos (forgatókönyvíró, producer) - 2000, francia filmdráma, 89 perc
 • Yamakasi (forgatókönyvíró, producer) - 2001, francia akciófilm, 87 perc
 • Wasabi - Mar, mint a mustár (forgatókönyvíró, producer) - 2001, francia-japán akció-vígjáték, 94 perc
 • Pasik a pácban (producer) - 2001, francia vígjáték, 90 perc
 • A sárkány csókja (forgatókönyvíró, producer) - 2001, francia-amerikai akciófilm, 86 perc
 • Blanche, a bosszúálló angyal (producer) - 2002, francia vígjáték, 104 perc
 • A szállító (forgatókönyvíró, producer) - 2002, amerikai-francia akciófilm, 94 perc
 • Tulipános Fanfan (forgatókönyvíró, producer) - 2003, francia kalandfilm, 95 perc
 • Taxi 3. (forgatókönyvíró, producer) - 2003, francia akció-vígjáték, 84 perc
 • Ong-bak - A thai boksz harcosa (producer) - 2003, thaiföldi akciófilm, 96 perc
 • Fék nélkül - Michel Vaillant (forgatókönyvíró) - 2003, francia akciófilm, 89 perc
 • Les Côtelettes (producer) - 2003, francia vígjáték, 86 perc
 • Bíbor folyók 2.: Az apokalipszis angyalai (forgatókönyvíró) - 2004, francia-olasz-angol akciófilm, 100 perc
 • B13 - A bűnös negyed (forgatókönyvíró, producer) - 2004, francia akciófilm, 84 perc
 • Amerikai taxi (producer) - 2004, amerikai-francia akció-vígjáték, 97 perc
 • Revolver (adaptáció) - 2005, angol-francia krimi-dráma, 102 perc
 • Melquiades Estrada három temetése (producer) - 2005, amerikai-francia kalandfilm, 121 perc
 • Kubrick menet (executive producer) - 2005, angol-francia vígjáték, 86 perc
 • A szállító 2. (forgatókönyvíró, producer) - 2005, francia-amerikai akciófilm, 94 perc
 • A nyakörv (forgatókönyvíró, producer) - 2005, francia-amerikai-angol akcióthriller, 102 perc
 • Angel-A (rendező, forgatókönyvíró) - 2005, francia romantikus vígjáték , 90 perc
 • Szerelem és egyéb katasztrófák (executive producer) - 2006, francia-angol-amerikai romantikus vígjáték , 90 perc
 • Las Bandidas (forgatókönyvíró, producer) - 2006, francia-mexikói-amerikai akció-vígjáték, 93 perc
 • Arthur és a villangók (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 2006, amerikai-francia animációs film, 100 perc
 • Dikkenek (executive producer) - 2006, francia-belga vígjáték, 84 perc
 • T4xi (forgatókönyvíró, producer) - 2007, francia akció-vígjáték, 91 perc
 • Hitman - A bérgyilkos (producer) - 2007, francia-amerikai akciófilm, 93 perc
 • L'invité / The Dinner Guest (executive producer) - 2007, francia vígjáték, 86 perc
 • Elrabolva (forgatókönyvíró, producer) - 2008, amerikai-francia akciófilm, 93 perc
 • A szállító 3. (forgatókönyvíró, producer) - 2008, francia-amerikai-angol akciófilm, 100 perc
 • Otthonunk (producer) - 2009, francia dokumentumfilm, 95 perc
 • B13 - Az Ultimátum (forgatókönyvíró, producer) - 2009, francia sci-fi akciófilm, 101 perc
 • Arthur: Maltazár bosszúja (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 2009, francia animációs film, 93 perc
 • A misszionárius (producer) - 2009, francia komédia, 91 perc
 • Á l'origine / In the Beginning (producer) - 2009, francia filmdráma, 130 perc
 • Párizsból szeretettel (producer, forgatókönyvíró) - 2010, amerikai-francia akciófilm, 92 perc
 • Arthur 3 - A világok harca (rendező, író, producer) - 2010, francia animációs film, 101 perc
 • Adéle és a múmiák rejtélye (rendező, forgatókönyvíró) - 2010, francia kalandfilm, 103 perc
 • 22 lövés (producer) - 2010, francia krimi, 115 perc
 • Colombiana (forgatókönyvíró, producer) - 2011, francia akciófilm, 107 perc
 • Asszonyok kútja (producer) - 2011, belga-olasz-francia vígjáték, 135 perc
 • A rejtekhely (producer) - 2011, francia krimi, 85 perc
 • A párizsi mumus (producer) - 2011, francia animációs film, 90 perc
 • Halal police d'État (producer) - 2011, francia vígjáték, 98 perc
 • The Lady (rendező) - 2011, francia-angol dráma, 132 perc
 • No Limit (producer, alkotó, forgatókönyvíró) - 2012, francia akciófilm-sorozat, 68 perc
 • Lockout - A titok nyitja (forgatókönyvíró) - 2012, francia sci-fi akciófilm, 95 perc
 • Elrabolva 2. (forgatókönyvíró, producer) - 2012, francia-amerikai akciófilm, 91 perc
 • A l'aveugle (producer, forgatókönyvíró) - 2012, francia thriller, 94 perc
 • Veszélyzóna (forgatókönyvíró, producer) - 2013, francia-kanadai akciófilm, 90 perc
 • Vérmesék (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 2013, amerikai-francia akció-vígjáték, 111 perc
 • Un prince presque charmant (forgatókönyvíró) - 2013, francia romantikus vígjáték , 88 perc
 • Intersections (producer) - 2013, francia romantikus thriller, 101 perc
 • Taxi (forgatókönyvíró) - 2014, francia akcióvígjáték-sorozat
 • Lucy (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 2014, amerikai-francia akciófilm, 90 perc
 • Elrabolva 3. (forgatókönyvíró, producer) - 2014, francia akciófilm, 109 perc
 • A kelletlen útitárs (producer) - 2014, francia-amerikai filmdráma, 122 perc
 • 3 nap a halálig (forgatókönyvíró, producer) - 2014, amerikai akciófilm, 117 perc
 • Luc Besson: A Portrait (szereplő) - 2014, francia dokumentumfilm, 53 perc
 • Transporter: A Szállító - Örökség (forgatókönyvíró, producer) - 2015, francia-kínai akciófilm, 96 perc
 • Taken (forgatókönyvíró, executive producer) - 2016, francia-amerikai akciófilm-sorozat,
 • Kalandorok kapuja (forgatókönyvíró) - 2016, kínai-francia akciófilm,
 • Valerian és az ezer bolygó városa (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 2017, francia sci-fi akciófilm, 129 perc
 • Renegátok (forgatókönyvíró, producer) - 2017, francia-német akcióthriller, 106 perc
 • Taxi 5 (producer) - 2018, francia akciófilm,
 • Kurszk (executive producer) - 2018, belga-luxemburgi akciófilm-dráma, 117 perc
 • Anna (rendező, forgatókönyvíró, producer) - 2019, francia akcióthriller, 119 perc

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Mafab.hu/Luc Besson. (Hozzáférés: 2020. október 12.)
 2. Port.hu/Luc Besson. (Hozzáférés: 2020. október 12.)
 3. Port.hu/Élethalálharc. (Hozzáférés: 2020. október 12.)
 4. A film eredeti címe Az utolsó harc vagy A végső harc. A film első magyarországi vetítései (klubmoziban, majd a televízióban) ezzel a címmel futottak. Az Élethalálharc cím a videó- és DVD-kiadásokkal jelent meg. Lásd: http://www.papirusz.hu/cikkek/?id=1581, http://mozibabe.nublog.hu/tags/luc_besson[halott link]
 5. A nagy kékség: alámerülés az álmokba. (Hozzáférés: 2020. október 12.)
 6. https://port.hu/adatlap/szemely/luc-besson/person-954 Port.hu/Luc Besson

További információk[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

 • Kerekes Anna újságírónő szakdolgozata
 • Fejes Katalin: A másság mestere, www.filmkultura.hu
 • Bársony Éva: A nézőnek sem mindig könnyű, Népszava, 2001. március 1.