Ong-bak – A thai boksz harcosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ong-bak – A thai boksz harcosa
(องค์บาก Ong-Bak)
2003-as thai film
Rendező Pratja Pinkeo
Producer Szomszak Tecsarattanapraszöt
Pratja Pinkeo
Műfaj
Forgatókönyvíró Pratja Pinkeo
Phanna Ritthikraj
Szupphacsaj Szitthiamphonphan
Főszerepben Tony Jaa
Phetthaj Vongkhamlau
Phumvari Jotkamon
Zene Atomix Clubbing Studio
Operatőr Natthavut Kittikhun
Vágó Thanat Szunszin
Thanaphat Thaviszuk
Gyártás
Ország Thaiföld
Nyelv thai
angol
Forgatási helyszín
Játékidő 105 perc
magyar szinkronos: 96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Thaiföld Sahamongkol Film International
USA Magnolia
magyar Best Hollywood
BemutatóThaiföld 2003. január 21.

USA 2005. február 11.
magyar 2005. augusztus 4.
Korhatár16 III. kategória (F/1886/J)
Bevétel $20 112 926[1]
Kronológia
KövetkezőOng Bak 2. – A bosszú
További információk

Az Ong-bak – A thai boksz harcosa (thai nyelven: องค์บาก; IPA: [oŋbaːk], angol címe: Ong-Bak: Muay Thai Warrior, illetve Ong Bak: The Thai Warrior) egy 2003-ban megjelent thaiföldi akciófilm, Tony Jaa-val a főszerepben. A film harckoreográfiája muaj thai-elemekre és akrobatikára épít. A film nemzetközi áttörést jelentett Tony Jaa számára, akit Bruce Lee, Jackie Chan és Jet Li utódjának is neveztek a film megjelenése után.[2][3] Az alkotás arról lett híres, hogy egyáltalán nem használtak sem kameratrükköket, sem drótköteleket vagy számítógépes animációt, minden kaszkadőrmutatvány és harcjelenet valódi volt.[3]

Történet[szerkesztés]

Az Ong-bak egyik legveszélyesebb jelenete az autó alatti átcsúszás volt, az egyik legtöbbet gyakorolt pedig az azt követő gimnasztikai elemsor.[4]

Egy kis thai falu védelmezőjének, Ong-baknak a szobráról műkincscsempészek levágják a fejrészt és ellopják. Ez szerencsétlenséget hoz a lakókra, ezért Ting (Tony Jaa) elindul a nagyvárosba visszaszerezni a szobor fejét. A műkincsrabló banda nyomába eredve kénytelen illegális thai bokszmérkőzésekbe bonyolódni, és véres harcokat vívni.

Forgatás[szerkesztés]

A forgatókönyv megírása négyéves munka eredménye volt, a harc- és kaszkadőrjelenetek kidolgozása és begyakorlása újabb négy évet vett igénybe.[5] A film kaszkadőrjelenetei valóságos harcokra épültek, nem használtak drótkötelet vagy számítógépes animációt, és gyakran valódi (azaz nem imitált, megállított) ütéseket és rúgásokat alkalmaztak a szereplők, ami számos sérüléssel járt, és nagyon jól képzett kaszkadőröket igényelt.[6] Jaa maga is többször megsérült, ínszalagszakadást szenvedett, kificamította a bokáját, és abban a jelenetben, ahol égő nadrággal harcolt, lepörkölődtek a szempillái.[6] A terepjáró alatti átcsúszás jelenetét úgy vették fel, hogy a járművet – a tökéletes időzítés érdekében – Jaa mestere, Phanna Ritthikraj vezette.[6]

Források[szerkesztés]

  1. Ong Bak: The Thai Warrior. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. szeptember 12.)
  2. Meet the Next Bruce Lee, Jackie Chan and Jet Li. ABCNews, 2005. február 15. [2012. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 12.)
  3. a b Hitting the Big Time, 2004. október 18. [2013. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 12.)
  4.  Ong-bak – A thai boksz harcosa; Így készült (werkfilm) (DVD). Best Hollywood Kft..
  5. Cavagna, Carlo: Profile & Interview: Tony Jaa. AboutFilm. [2012. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 12.)
  6. a b c Tony Jaa: Muai Thai Warrior (interjú). RetroCrush. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 12.)