Ugrás a tartalomhoz

Melquiades Estrada három temetése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melquiades Estrada három temetése
(The Three Burials of Melquiades Estrada)
2005-ös francia–amerikai–mexikói film
RendezőTommy Lee Jones
ProducerLuc Besson
Michael Fitzgerald
Tommy Lee Jones
Pierre-Ange Le Pogam
Műfaj
ForgatókönyvíróGuillermo Arriaga
FőszerepbenTommy Lee Jones
Barry Pepper
ZeneMarco Beltrami
OperatőrChris Menges
Gyártás
GyártóEuropa Corp.
The Javelina Film Company
Ország Franciaország

Amerikai Egyesült Államok

Mexikó
Nyelvangol
spanyol
Forgatási helyszínMexikó
Játékidő116 perc
Költségvetés15 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Sony Pictures Classics
magyar Best Hollywood
BemutatóUSA 2005. december 14.
magyar 2007. május 17.
KorhatárUSA R
magyar 16
BevételUSA $ 5 027 684
$ 11 984 890
További információk
SablonWikidataSegítség

A Melquiades Estrada három temetése (angolul: The Three Burials of Melquiades Estrada, spanyolul: Los tres entierros de Melquiades Estrada) 2005-ben bemutatott filmdráma, Tommy Lee Jones rendezői debütálása. A forgatókönyvet az Oscar-díjra jelölt Guillermo Arriaga jegyzi, a főszerepben pedig a rendező látható.

A film a 2005-ös cannes-i filmfesztiválon debütált a versenyprogramban (végül két díjjal gazdagodott), mozikban elsőként a francia és belga nézők láthatták 2005 novemberében. Magyarországon szerepelt a 2006 áprilisában megrendezett Titanic Filmfesztivál filmjei között, a hivatalos bemutatójára azonban csak egy évvel később került sor.

Történet[szerkesztés]

Melquiades Estrada első temetése[szerkesztés]

A texasi prérin egy sekély sírba hantolt, több napos hullát találnak. A mexikói bevándorló, Melquiades Estrada már évek óta a környéken dolgozott, állatokkal. Jóbarátja, Pete Perkins azonosítja testét, s arra kéri a helyi seriffet, Belmontot, adja ki neki barátja maradványait. Mikor Belmont ezt egyértelműen visszautasítja, annyit kér, értesítsék, ha sor kerülne a temetésre. Pete-nek hamarosan tudomására jut, hogy Melquiades kecskéi közelében a határőrök által használt fegyverből származó lövedékeket találtak. A seriff azonban nem tesz semmit, mondván, számos golyó hever odakint, s ez bizonyítéknak kevés.

A harmincas éveiben járó Mike Norton feleségével Texasba költözik, mivel a férfit határőri munkája ide szólítja. Újonnan vásárolt lakóautójuk és a környék azonban a plázákhoz szokott Lou Ann-nek túlontúl csendes és egyszerű; kapcsolata férjével látszólag mentes a komoly érzelmektől. Norton egy alkalommal, mikor egymaga teljesít szolgálatot, hirtelen lövéseket hall, amikről azt hiszi, hogy rá irányulnak. A távolban felfedezi a lövészt és távcsöves puskájával lelövi. Közelebb érve célpontjához világossá válik előtte, hogy a lövéseket prérifarkasra adták le, ami a kecskék körül ólálkodott. A haldokló férfi, Melquiades Estrada látványa így megrémíti Nortont, de csak egy választása marad.

Melquiades Estrada második temetése[szerkesztés]

Pete Perkins igyekszik a nyomára bukkani annak, akinek fegyveréből a két talált golyó származik, azonban nem jár sikerrel. Mire visszatér a seriffhez, Melquiades Estrada holttestét már elföldelték a helyi temetőként szolgáló területen, fakereszjére pedig a „Melquiades Mexico” nevet vésték. Pete csalódott, amiért Belmont elmulasztott szólni neki. Eltelik némi idő, mire Rachel, a helyi kávézó pincérnője és Pete szeretője eljön Pete-hez azzal, hogy munkája közben meghallotta a gyilkos határőr nevét. Perkins este Norton lakásához megy és magával viszi a férfit, feleségét pedig megkötözve hagyja ott. Melquiades Estrada sírjához vonszolja túszát, s arra kényszeríti, hogy kihantolja azt.

Pete Norton és barátja bebugyolált holttestével együtt elindul Mexikóba, hogy teljesítse ígértét, amit egykor Melquiadesnek tett: ha meghal, hazaviszi őt családjához és ott temeti el.

Az út során számos kisebb-nagyobb megpróbáltatás vár rájuk, különösen Nortonra, aki több ízben is megpróbál elszökni, de idővel rájön, az ismeretlen és kíméletlen vidék viszontagságai arra kényszerítik, hogy Pete-tel maradjon, még akkor is, ha útjuk végén rá halál vár.

Mikor a hatóság rátalál Lou Ann-re, hajtóvadászatot indítanak Pete ellen, azonban a határnál tovább nem követik. A férje tettétől elborzadt Lou Ann pár nap múlva úgy dönt, elhagyja férjét és a várost.

Melquiades Estrada harmadik temetése[szerkesztés]

Követve a Melquiades által rajzolt térképet, Pete és Norton megérkeznek a keresett kisvárosba, ami mellett Jimenez, Estrada otthona elterül. Azonban a helyi lakosok sosem hallottak sem a helyről, sem a férfiről. A Melquiades családi fotóján látható nőt viszont ismerik, így Pete felkeresi őt. Az asszonyt megsérti Pete alkalmatlankodása, s kijelenti, nem ismeri a képen látható férfit. Pete elbizonytalanodik, de hite barátja szavában nem rendül meg, s tovább folytatja a térképen jelzett utat Nortonnal és a már a tartósítás ellenére is nehezen épen maradó holttesttel.

Pete egy félig lerombolt kőházikónál megáll és körültekint: ez az, amit keresett. A gyönyörű vidék éppen úgy fest, ahogyan Melquiades egykor leírta neki. Nekifog hát a terület felújításának, amiben Norton segítségére is igényt tart. Megásatja vele Melquiades Estrada harmadik, s egyben végső sírját. Mikor elkészülnek, egy fa törzsére helyezi barátja képét, majd Nortont elétérdelteti, s fegyverével arra kényszeríti, imádkozzon megbocsátásért Melquiades Estradához. Az erőszakos és önfejű Mike Norton határőr utazása során meggyötörtté vált, amiknek tanúja volt, mély benyomást tettek rá. Sírva ereszti ki könyörgő szavait a halotthoz.

Másnap reggel Pete felébreszti Nortont, majd azt mondja neki, most már szabadon elmehet, a lovat pedig megtarthatja. A férfi értetlenkedve fogadja e szavakat, s a távolodó Pete után kiáltja, hogy vigyázzon magára.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Pete Perkins Tommy Lee Jones Tordy Géza
Mike Norton Barry Pepper Dolmány Attila
Melquiades Estrada Julio Cedillo
Belmont seriff Dwight Yoakam Rajkai Zoltán
Lou Ann Norton January Jones Tompos Kátya
Rachel Melissa Leo Kiss Mari
Öregember a rádióval Levon Helm Kun Vilmos
Gomez Mel Rodriguez Borbiczki Ferenc
Lucio Ignacio Guadalupe Papp Dániel

Díjak és jelentősebb jelölések[szerkesztés]

 • 2005-ös cannes-i filmfesztivál
  • díj: legjobb színész (Tommy Lee Jones)
  • díj: legjobb forgatókönyv (Guillermo Arriga)
  • jelölés: Arany Pálma (Tommy Lee Jones)
 • Camerimage
  • jelölés: Arany Béka (Chris Menges)
 • Flanders International Film Festival
  • díj: Grand Prix (Tommy Lee Jones)
 • Independent Spirit Awards
  • jelölés: legjobb film
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (Barry Pepper)
  • jelölés: legjobb forgatókönyv (Guillermo Arriga)
  • jelölés: legjobb fényképezés (Chris Menges)
 • Satellite Awards
  • jelölés: legjobb színész, dráma (Tommy Lee Jones)
 • Western Heritage Awards
  • díj: kiemelkedő mozifilm

További információk[szerkesztés]