Colombiana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Colombiana
(Colombiana)
2011-es francia film
Rendező Olivier Megaton
Producer Luc Besson
Pierre-Ange Le Pogam
Műfaj
Forgatókönyvíró Luc Besson
Robert Mark Kamen
Főszerepben Zoë Saldana
Michael Vartan
Cliff Curtis
Lennie James
Callum Blue
Jordi Mollà
Zene Nathaniel Méchaly
Operatőr Romain Lacourbas
Vágó Camille Delamarre
Gyártás
Gyártó EuropaCorp
TF1 Films Production
Grive Productions
Ország Franciaország
Nyelv angol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 103 perc
Költségvetés 40 millió dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó EuropaCorp
Digital Factory
BemutatóFrancia 2011. július 27.
magyar 2011. szeptember 15.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 60 965 854 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Colombiana (eredeti cím: Colombiana) 2011-ben bemutatott akciófilm. Főszereplő Zoë Saldana.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Bogotá, Kolumbia

Fabio találkozik Don Luis Sandoval drogbáróval. Látszólag szívélyesen beszélgetnek. Fabio átad Sandovalnak egy flopilemezt. Amikor Fabio távozik, Sandoval Fabio meggyilkolására ad parancsot. Fabio otthon azonnali távozásra sürgeti feleségét és lányát, akik már összecsomagoltak. Azonban Sandoval megbízottja, Marco megérkezik embereivel, és a lakás mindkét oldala felől fegyveresek rontanak az épületbe. Fabio egy névjegyet, egy papírra írt címet, és egy memóriacsipet ad a lányának, Cataleyának. Feleségével együtt harcolni próbálnak, de a túlerő legyőzi őket. Cataleya az asztalnál ülve marad. Marco megpróbálja vallomásra bírni, de a lány az asztal alá rejtett tőrrel Marco kezét az asztalhoz szegezi és akrobatikus, begyakorolt módon elmenekül, majd az amerikai követségre megy, ahol felöklendezi a memóriacsipet, amin a drogbáróra vonatkozó terhelő adatok vannak. Cataleyát az Egyesült Államokba menekítik, ott azonban a hatóságok elől megszökik, és busszal a nagybátyjához, Emilióhoz utazik, Chicagóba. Emilio anyjával együtt szívélyesen fogadja a lányt. Egy drága iskolába íratja, de előtte még választás elé állítja, mert Cataleya azt mondja neki, hogy gyilkos akar lenni.

15 évvel később Cataleya Emiliónak dolgozik, mint bérgyilkos. Emellett Emilio tudta nélkül szülei gyilkosait kutatja fel és öli meg, később kiderül, hogy már 22 áldozatnál tart.

Egy rendőrautóba egy piros sportkocsi ütközik, amiből egy részeg nő tántorog elő, akit a rendőrök bevisznek kihallgatásra, majd éjszakára egy cellába zárják. nem sokkal később egy Genarro Rizzo nevű gengsztert visznek be az előzetesbe. A „részeg nő” valójában Cataleya, aki leveszi fekete parókáját, testhezálló fekete ruhába bújik, egy drótdarabbal kinyitja a cellája ajtaját, időzített rövidzárlatot okoz, majd a szellőzőjáraton keresztül mászva megközelíti a gengszter celláját. Leüti az őrt, amikor az a WC-be megy, és annak fegyverével lelövi a gengsztert. A szellőzőn és épületen kívül haladva visszamászik a cellájába, miközben nem csak az őrséget riasztják, hanem az FBI-t is. Cataleya visszaveszi korábbi álcáját, és másnap kiengedik. Az utcán leveszi és eldobja átlátszó kesztyűjét, amit azért viselt, hogy ne hagyjon ujjlenyomatot.

Mivel az FBI egy helyben topog, James Ross különleges ügynök úgy dönt, hogy megszellőztetik a részleteket a sajtó felé, ugyanis a gengszter (és a korábbi áldozatok) mellkasán egy belekarcolt virágmotívumot találnak és abban reménykednek, hogy valaki felismeri a rajzot. Ez meg is történik: az FBI-nál az egyik takarító felismeri benne a cataleya nevű virágot, ami csak Kolumbiában terem, és a drogbáró is felfigyel az újságokban közölt fényképekre, majd ráállítja az embereit a merénylő felkutatására. Közben kiderül, hogy a drogbárót a CIA időközben átköltöztette Florida államba. Don Luis jobbkeze, Marco megtalálja Emiliót és megöli anyjával együtt.

Cataleya betör Ross ügynök házába és megfenyegeti, hogy adja ki neki Don Luis címét (akiről csak annyit tud, hogy áttelepült az Egyesült Államokba). Ross közli vele, hogy a pontos címet csak a CIA tudja, aminek adatbázisához neki nincs hozzáférése. Cataleya azonban egy távcsöves puskával figyelmeztető lövést ad le a CIA-ügynök irodájára, amikor Ross is jelen van, így megkapják a drogbáró címét.

Cataleya egy teherautót megpakol fegyverekkel és két idomított harci kutyáját is magával viszi. Ostrom alá veszi Don Luis házát (aki egy üregbe bújik), és mindenkit megöl, aki az útjába kerül. Marcóval a fürdőszobában puszta kézzel küzdenek meg, aminek végén Marco meghal. Cataleya magához veszi Marco mobilját, amin nem sokkal később Don Luis hívja, aki egy autóval elmenekült a házból. Amikor rájön, hogy Marco meghalt és Cataleyával beszél, fenyegetni kezdi, Cataleya azonban nyugodt hangon válaszolgat, majd a kocsiban lévő kutyáinak parancsot ad, amik halálra marják Don Luist.

A történet közepe táján kiderül, hogy Cataleyának van egy barátja, egy festő, akinek Jennifer néven mutatkozott be és aki szinte semmit sem tud róla. Egyik reggel, amikor Cataleya még alszik, a barátja, Danny a mobiljával egy fényképet készít róla, amit megmutat a sógorának, aki viszont a tudta nélkül egy rendőrségen dolgozó ismerősének küldi el a képet, hogy azonosítsa be. Az FBI riasztást kap a keresésről, letartóztatják az ügyintézőt, és a mobiltelefonok beazonosításával nagy erőkkel kivonulnak Danny és Cataleya lakhelyére is. Dannyt elfogják és beviszik kihallgatásra, Cataleya azonban elmenekül és egy utcai fülkéből felhívja Danny-t, majd elbúcsúzik tőle és felszáll egy távolsági buszra.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Zoë Saldana Cataleya Restrepo Pikali Gerda
Amandla Stenberg Cataleya gyermekként Koller Virág
Jordi Mollà Marco, Don Luis Sandoval jobbkeze Czvetkó Sándor
Lennie James James Ross FBI-ügynök Jakab Csaba
Michael Vartan Danny Delanay festő, Cataleya szeretője Varga Gábor
Cliff Curtis Emilio Restrepo, Cataleya nagybátyja Epres Attila
Beto Benites Don Luis Sandoval, drogbáró Varga Tamás
Jesse Borrego Fabio Restrepo, Cataleya apja Albert Gábor
Cynthia Addai-Robinson Alicia Restrepo, Cataleya anyja
Max Martini Williams különleges ügynök
Angel Garnica Pepe, Cataleya nagyapja Végh Ferenc
Ofelia Medina Mama, Cataleya nagyanyja Fabó Györgyi
Callum Blue Steve Richard CIA-ügynök Juhász Zoltán
Sam Douglas William Woogard, Cataleya célpontja
Graham McTavish Warren főmarsall Forgács Gábor
Affif Ben Badra Genarro Rizzo gengszter, Cataleya célpontja

A film készítése[szerkesztés]

A film forgatása 2010. augusztus 20-án kezdődött Chicago, New Orleans és Mexikóváros helyszínein.[3] A filmet Luc Besson filmproducer cége, az EuropaCorp készítette, a forgatókönyvet Besson és Robert Mark Kamen közösen írták.[4][5]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

A Colombiana 10 408 176 dolláros bevétellel a második helyen kezdett az Egyesült Államok mozipénztárainál.[6] A film 36 665 854 dollár bevételt produkált az Egyesült Államok és Kanada mozijaiban, 24,3 millió dollárt külföldön, összesen 60 965 854 dollár bevételt ért el.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Colombiana című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Colombiana (2011). Box Office Mojo, 2011. augusztus 2. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)
  2. Colombiana - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. október 4.)
  3. "Louisiana Productions as of August 2010" Archiválva 2010. szeptember 18-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: 24 May 2011.
  4. "Michael Vartan Joins Zoe Saldana in Colombiana" Archiválva 2012. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben. ComingSoon.net. Hozzáférés ideje: 24 May 2011.
  5. "Zoe Saldana Wants Revenge in Colombiana" Archiválva 2013. január 2-i dátummal az Archive.is-en. Cinematical.com. Hozzáférés ideje: 24 May 2011.
  6. Weekend Box Office Results for August 26–28, 2011 – Box Office Mojo. Box Office Mojo. IMDB.com. (Hozzáférés: 2011. szeptember 1.)

További információk[szerkesztés]