A szállító (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szállító
(Transporter: The Series)
Műfajakció, thriller, kaland

AlkotóLuc Besson
RendezőStephen Williams
Brad Turner
Andy Mikita
T.J. Scott
Bruce McDonald
George Mihalka
FőszereplőChris Vance
François Berléand
Andrea Osvárt
Delphine Chanéac
Charly Hübner
Violante Placido
FőcímzeneGeddy Lee
Alex Lifeson
ZeneszerzőNathaniel Méchaly

FormátumHDTV
Ország Amerikai Egyesült Államok
 Franciaország
 Németország
 Kanada
Nyelvangol
Évadok2
Epizódok26 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerBrad Turner
Fred Fuchs
Timothy J. Lea
ProducerSusan Murdoch
Klaus Zimmermann
VágóRoslyn Kalloo
David B. Thompson
Eric Goddard
Forgatási helyszín Franciaország
 Kanada
 Németország
OperatőrDavid Herrington
Részenkénti játékidő44-45 perc
GyártóAtlantique Productions
QVF Inc.
Sugárzás
Eredeti adóRTL (Németország)
M6 (Franciaország)
HBO Canada (Kanada)
Super Écran 1 (Kanada)
TNT (USA)
Eredeti sugárzás2012. október 11. – 2014. december 14.
Első magyar adóRTL Klub
RTL II
Magyar sugárzás2013. szeptember 22. – 2018. augusztus 25.
Státuszbefejezett
Kronológia
Kapcsolódó filmA szállító-filmek
További információk
SablonWikidataSegítség

A szállító (eredeti cím: Transporter: The Series) 2012-es kanadai-német-francia akció- és kalandsorozat, A szállító című film alapján készült. Az első epizódot 2012. október 11-én sugározták a német RTL-en.

Történet[szerkesztés]

Frank Martin az akiért minden nő odavan, aki szállítja a szállítókat és aki megfélemlíti a bűnözőket is. De nem lenne társa programozója, Carla, és autószerelője, Dieter nélkül. Frank minden napja akcióval és győzelemmel teli.

Szereplők[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

Az 1. részt a Lost - Eltűntek rendezője Stephen Williams rendezte. Más rendezők is dolgoznak a műsoron, mint Bruce McDonald (A Degrassi gimi, A fiúk a klubból) és Andy Mikita, aki a Stargate Universe és a Sanctuary - Génrejtek rendezője volt. Az egyetlen író, aki meg lett erősítve, hogy a sorozaton dolgozik Carl Binder, aki a Stargate Universe alumnus-a is.

Eredeti kanadai TV veteránok Joseph Mallozzi és Paul Mullie ismertek a munkájukról a Stargate Universe-ben, mint a sorozat alkotói és társírói az 1. résznek. A The Hollywood Reporter szerint ki lettek cserélve 2 rész után egy brit rendező Steve Shill által (Dexter, Esküdt ellenségek: Bűnös szándék, Tudorok) és kanadai veterán felügyelő producer Karen Wookey (Androméda, Mutant X). Azonban Shill elhagyta a projektet 2012 januárjában, helyette viszont senkit se vettek fel.

Forgatási helyszín volt Toronto mellett Párizs, Berlin és Nizza. 2011 októberében leállították a filmezést, mert Chris Vance megsérült egy balesetben. A fennmaradó jeleneteket 2012 tavaszán vették fel. A sorozatot Arri Alexa, Cannon C300 és GoPro kamerákkal veszik fel.

A sorozat világszerte[szerkesztés]

A sorozatot először Németországban az RTL-en kezdték el adni 2012. október 11-étől heti egy résszel, főműsoridőben, csütörtökönként, TV-12 rating-gel. A sorozat 2012. december 20-án adta le az 1. évad utolsó részét, két rész leadása nélkül.

Franciaországban 2012. december 6-án kezdett az 1. évad, az M6-on, főműsoridőben csütörtökönként, TV-10-es rating-gel, 1 héten 3 rész leadásával amit egy 2 új rész, 1 ismétlés követ és 1 hét szünet. Az 1. évadot 2013. január 10-én fejezték be. A 2. évad 2015. január 1-jén kezdődött Franciaországban.

Norvégiában 2013. január 1-jén kezdődött a sorozat a TV 2 Zebra-n.

A szállító az HBO Canada (angol szinkronnal) és a Super Écran 1 (francia szinkronnal) kezdte el adni 2013. január 4-én egy különleges 2 órás premierrel, a Trojan Horsepower-rel és a Payback-kel, majd ezután heti egy résszel lett folytatva a sorozat, péntekenként este 9-től. A Trojan Horsepower című részt az HBO Canada a premier előtt online is elérhetővé tette és így a kanadaiak különböző streaming szolgáltatással, 2012. december 18-tól láthatták az első részt. Az 1. évad 2013. március 15-én lett befejezve. A 2. évad Kanadában a The Movie Network és a Movie Central csatornákon kezdődött el 2014. október 5-én.

A Közel-Keleten 2013. március 13-án az FX-en kezdődött a sorozat.

Ausztráliaban 2013. március 20-án kezdődött az FX-en.

Törökországban a sorozat 2013. június 14-én kezdődött az Atv-n.

Portugáliában a sorozat 2013. szeptember 11-én kezdődött a MOV-on a Trojan Horsepower-rel (így a kanadai berendelést használják).

Hollandiában az RTL 5 kezdte el adni 2014. január 2-ától.

Új-Zélandon 2014. június 13-án kezdődött a The Box-on, SKY TV-n (Új-Zéland).

Spanyolországban 2014. július 7-én kezdődött az Antenna 3-on.

Az Amerikai Egyesült Államokban a TNT bejelentette, hogy berendelték A szállító-t és elkezdték adni a sorozatot 2014. október 18-án, szombaton. A TNT testvércsatornája a Time Warner-en keresztül a Cinemax-on korábban leadta a sorozatot, de a Television Critics Association 2013 Summer Press Tour megerősítette, hogy vége lesz a részvételüknek a sorozatban, anélkül, hogy megmutatnak utána mindent. A 2. évad premierje 2014. november 29-én volt a TNT-n, ami azonnal követte az 1. évad végét.

További információk[szerkesztés]