Jacques Rivette

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacques Rivette
Jacques Rivette 5.jpg
Születési név Pierre Louis Rivette
Született 1928. március 1.
Rouen
Elhunyt 2016. január 29. (87 évesen)
Párizs
Nemzetisége francia
Házastársa Marilù Parolini
Foglalkozása filmrendező
Iskolái Lycée Pierre-Corneille
Fontosabb munkái A szép bajkeverő, Out One, Párizs a miénk, Földi szerelem, Céline és Julie csónakázik

Jacques Rivette az IMDb-n
Jacques Rivette PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Rivette témájú médiaállományokat.

Jacques Rivette (Rouen, 1928. március 1.Párizs, 2016. január 29.) francia filmrendező, az új hullám egyik legjelentősebb képviselője. Pályatársai: Eric Rohmer, Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Agnés Varda, Jacques Demy, Claude Chabrol, Louis Malle, Alain Resnais és Roger Vadim. Hatással volt rá: Marc-Gilbert Guillaumin.

Élete[szerkesztés]

A Cahiers du Cinema szaklap vezető filmkritikusaként szerezte meg hírnevét. Jacques Becker és Jean Renoir asszisztenseként kezdett el tevékenykedni, majd önálló rendezéseivel a francia új hullám egyik vezető személyiségévé vált. Az 1960-as Párizs a miénk című filmjében az élet és a színház közti kapcsolatot boncolgatta, ami életművének fontos tárgyköre maradt. 1966-os Az apáca című filmje a cenzorok asztalán végezte, aminek köszönhetően nagy sikert váltott ki a film. Legutóbbi filmje a 2007-es Langeais hercegnő című filmje visszatérés a kosztümös filmek világához, egy kicsit Az apáca párbarabjának is tekinthető. Érdekes adalék, hogy eredetileg modern környezetben akarta a rendező vászonra vinni a történetet, de ehhez a producerek nem adtak volna támogatást, így került elő újra a Balzac novella. A Langeais hercegnő Balzac ugyanannak A tizenhármak története című regényének egy fejezete, ami a legendás tizenháromórás Rivette-film, az Out One - Noli Me Tangere kiindulópontjául szolgált 1971-ben. Rivette nemcsak a világ filmművészetének egyik kiemelkedő figurája, de egyben a nouvelle vague egyik utolsó élő alakja.

Eric Rohmer így ír róla: „Ha valaki teljes tisztaságában fenntartotta a francia film hagyományát, az ő.”

A francia új hullám induló rendezői közül Eric Rohmer és Jacques Rivette jártak azonos utat, a pályájuk elején készítették el az összetettebb, nehezebben befogadható darabokat és életművük második fele bizonyult a közönség szemében népszerűbbnek. Ez Rivette esetében az 1980-as évek közepétől számítható, ekkor kezdik el felfedezni korábbi filmjeit is. Az igazi áttörtést talán A négyek bandájától számíthatjuk, ekkor kezdik igazán megismerni szélesebb körben is a rendezőlegenda nevét. Magyarországon mind a mai napig az ismeretlen rendezők között kell számon tartanunk. A másik utat Jean-Luc Godard és Agnès Varda járják, akiknek életművében a késői darabok a nehezebben befogadható alkotások.

Filmjei[szerkesztés]

A (*)-gal jelölt filmeket vetítették eddig Magyarországon!

A párhuzamos élet színpadai vagy A tűz leányai című tetralógiájának az elkészítésére Jacques Rivette hitelt vett fel, azonban a várt siker elmaradt, s csupán két rész készülhetett el belőle. Az 1. részének forgatása elkezdődött ugyan , de abbamaradt. A 4. rész, ami egy musical lett volna Anna Karina és Jean Marais főszereplésével csak terv maradt...

Jelentősebb díjai[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • MaryM. Wiles: Jacques Rivette (Contemporary Film Directors) (University of Illinois Press, 2012.)
  • Douglas Morrey - Alison Smith: Jacques Rivette (French Film Directors) (Manchester University Press, Manchester - New York, 2010.)
  • Hélène Frappat: Jacques Rivette, secret compris. (Paris, Éd. Cahiers du Cinéma, 2001.)
  • Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot moziba megy - a francia film ötven éve (Héttorony - Budapest Film, Bp., 1992.)
  • Bikácsy Gergely: A mozi színpadán: Jacques Rivette. (In: Filmrendezőportrék. – Osiris Kiadó, Bp., 2003. ISBN 963 389 395X)

Források[szerkesztés]