Faye Dunaway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Faye Dunaway
A 2016-os cannes-i fesztiválon
A 2016-os cannes-i fesztiválon
Született1941. január 14. (83 éves)[1][2][3][4][5]
Bascom, Florida
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Peter Wolf (1974–1979)
  • Terry O'Neill (1983–1987)
ÉlettársaMarcello Mastroianni (1968–1971)[6]
Foglalkozása
Iskolái
  • Boston University College of Fine Arts
  • Floridai Egyetem
  • Florida Állami Egyetem
  • Leon High School
  • HB Studio
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1962–
Díjai
Oscar-díjak
Golden Globe-díjak
BAFTA-díjak
Emmy-díjak

A Wikimédia Commons tartalmaz Faye Dunaway témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dorothy Faye Dunaway (Bascom, Florida, 1941. január 14. –) Oscar-díjas amerikai színésznő.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Grace April Smith és John MacDowell Dunaway lányaként született. Tizenéves korában szépségversenyt nyert, és a filmesek is felfigyeltek rá: az 1950-es évek végén már szerepajánlatot kapott, amit elutasított, mert előbb szakmailag képezni akarta magát. Dunaway színház szakon tanult a Bostoni Egyetemen, és a Floridai Egyetemen szerzett diplomát. A Broadwayn tűnt fel az 1960-as évek elején az Egy ember az örökkévalóságnak (A Man for All Seasons) című darabban. 19621965 között a New York-i Lincoln Center Színház tagja volt. Híres színpadi alakításai fűződnek a Hogan kecskéje (Hogan's Goat) és a Bűnbeesés után (After the Fall) című darabokhoz, melyeknek később a tévéváltozataiban is szerepelt.

Első mozifilmje 1967-ben a Happening volt, amellyel nem keltett különösebb figyelmet. Otto Preminger Vihar Délen című drámájában nyújtott alakításáért már Golden Globe-ra jelölték, de a hírnevet Arthur Penn Bonnie és Clyde című filmje hozta meg számára, amelyben a kisvárosi pincérnőből bankrablóvá lett fiatal lányt formálta meg nagy átéléssel. (A szerepre csak sokadikként merült fel a neve.) Játékát Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték, és Dunaway nemzetközi hírű sztár lett. A Thomas Crown-affér című bűnügyi filmben újabb sikert aratott, de ezután egészen 1973-ig filmjei nem hoztak számottevő fordulatot a pályáján. E korszakából egykori mestere, Elia Kazan A megegyezés című drámája és Arthur Penn Kis nagy ember című szatirikus westernje érdemel említést. Érdemes megemlíteni a megtörtént eset alapján készült Egy bukott gyermek rejtélye című filmet is, melyben egy neurotikus exmodellt alakított rendkívül meggyőzően.

Az Oklahoma olaja című drámában mint férfigyűlőlő, harcias amazon látható, aki egymaga is hajlandó megvédeni olajkútját a bűnözőktől. Nagy sikert aratott mint a gonosz Milady Richard Lester szellemes-ironikus Dumas-adaptációiban: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja. A Kínai negyed című bűnügyi filmben pályája egyik legkiérleltebb alakítását nyújtotta Evelyn Mulwray, a titokzatos özvegy szerepében. A rendezővel, Roman Polanskival való viharos munkakapcsolata ma már a hollywoodi legendák közé tartozik. A hangulatos film noir újabb Oscar- és Golden Globe-jelölést hozott számára. Népszerűségét tovább növelte A Keselyű három napja és a Pokoli torony című filmekkel. Szakmai pályafutása csúcsát a Hálózat című dráma jelenti: a gátlástalan, érzelemszegény tévés vezető megformálásáért végre átvehette az Oscar-díjat. Az 1970-es évek második felében magánélete miatt kevesebb filmszerepet vállalt, ráadásul ezek szakmai szempontból nem jelentettek számára előrelépést.

2008-ban Gdańskban
Faye Dunaway 1971-ben

Az 1980-as évek meglehetősen szerencsétlen időszak volt Dunaway pályáján: bukást bukásra halmozott, sőt több ízben jelölték a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna díjra, melyet az Anyu a sztár című filmben nyújtott alakításáért meg is kapott. Meglehetősen igazságtalan döntés volt ez, hiszen a kicsit tényleg egyoldalú és leegyszerűsített életrajzi műben éppen Dunaway játéka a legnagyobb érték: kiválóan formálja meg a legendás Joan Crawfordot, aki a sikerért megfizette az árat, és csak a külvilág felé mutatta a kiegyensúlyozott filmcsillag és szerető anya képét. Szakmai szempontból az Ellis Island című tévésorozat és a Törzsvendég című filmek jelentik az évtized fénypontjait Faye számára: előbbiért Golden Globe-díjban részesült, utóbbit pedig lelkesedésből ingyen vállalta. A Sziluett című bűnügyi filmet saját produkciós vállalata égisze alatt készítette. Az 1990-es években ismét a tőle megszokott aktivitással filmezett, de az előző évtizedhez hasonlóan szerepformálásait hol Arany Málna-, hol Golden Globe-nominációkkal és -díjakkal értékelték. Jelentős sikere volt a Columbo egyik epizódjában (10. évad, 7. epizód; "Nehéz ügy"), amely egyfajta hommage a Kínai negyedben játszott szerepének. Figyelemre méltót alakított Emir Kusturica Arizonai álmodozók című drámájában is az öregedő, de még vonzó, a repülésről álmodozó Elaine szerepében. 1995-ben jelentette meg a Looking for Gatsby című önéletrajzi könyvét, amelyben érdekes visszatekintést nyújt pályafutására, és magánélete addig kevéssé ismert részleteibe is beavatja az olvasót. A mű címe utalás karrierje legfájóbb csalódására: 1973-ban végül nem neki adták Daisy Buchanan szerepét A nagy Gatsby című filmben, noha ő tűnt a legesélyesebbnek. Dunaway számára némi vigaszt jelentett, hogy számos kritikus felrótta ezt az incidenst a mű alkotóinak, mondván, hogy Faye sokkal jobb lett volna a szerepben, mint Mia Farrow. A '90-es évek közepén nagy médiavisszhangot váltott ki, hogy énekhangjának fogyatékosságaira hivatkozva az utolsó pillanatban leváltották a Sunset Boulevard című Andrew Lloyd Webber-musical főszerepéről: Dunaway kártérítést követelt és kapott. Kuriózum, hogy 2001-ben egy rövid játékfilm erejéig a rendezésbe is belekóstolt (Yellow Bird).

Dunaway kétszer ment férjhez. Az első házassága 1974-től 1979-ig tartott, ekkor Peter Wolf, a Magyarországon alig ismert J. Geils Band tagja volt a férje. A második házassága 1984-től 1987-ig tartott Terry O'Neill ismert brit fotográfussal: egy gyermekük született, Liam O'Neill (1980-ban). 2003-ban azonban O'Neill bejelentette, hogy Dunawayjel közös gyermeke nem biológiai utódjuk, hanem örökbe fogadták, bár a színésznő sokáig az ellenkezőjét állította. Házasságait megelőzően számos szakmabelihez (például Lenny Bruce, Steve McQueen, Marcello Mastroianni, Jerry Schatzberg, Harris Yulin) fűzte rövid életű románc, azonban ezeket egyszer sem használta fel karrierje érdekében.

Dunaway 1996-ban áttért a római katolikus vallásra. Van egy csillaga a hollywoodi sétányon, a 7021 Hollywood Boulevard címen. Kedvenc rendezői: Arthur Penn, Elia Kazan, Sydney Pollack és Sidney Lumet. Saját filmjei közül a Bonnie és Clyde, A Thomas Crown-affér (1968), a Kínai negyed és a Hálózat című alkotásokat kedveli a legjobban. Két ízben is felmerült, hogy James Bond-produkcióban szerepeljen: 1965-ben, kezdőként a Tűzgolyó női főszerepére volt esélyes, de végül Claudine Auger kapta a szerepet. 1983-ban, befutott sztárként a Polipka női főszerepére is kiszemelték, ám a producerek úgy döntöttek, hogy a Bond-filmek történetében különleges kivételként Maud Adams játssza a szerepet, aki 10 évvel korábban is játszott már Bond-filmben: Az aranypisztolyos férfi.

2006-ban a Premiere filmmagazin minden idők 100 legnagyobb alakítása között a 36. helyre sorolta Faye szerepformálását a Kínai negyedben. Ugyanebben az évben, ugyanezen filmes szaklap minden idők legemlékezetesebb filmszereplői között a 34. helyen említi a Dunaway játszotta Bonnie Parkert a Bonnie és Clyde című gengszterfilmben. Ugyanezt a helyezést érte el ugyanezzel az alakítással a legemlékezetesebb mozihősök és gonosztevők toplistáján is. A legemlékezetesebb mozihősök és legendák toplistáján 41. lett Joan Crawford megszemélyesítésével az Anyu a sztár című drámában.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Faye három leghíresebb filmje (Bonnie és Clyde, Kínai negyed, Hálózat) női főszerepeire Jane Fonda is esélyes volt, ám ő különböző okokból mindhármat elutasította. Dunaway is visszautasított két olyan szerepet, melyek aztán Oscar-díjat hoztak a megformálóiknak: a Száll a kakukk fészkére (1975) című filmben Louise Fletcher, a Júlia (1977) című drámában pedig Vanessa Redgrave kapta meg a Dunawaynek szánt szerepeket.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[11]
1967 The Happening Sandy
Vihar délen Hurry Sundown Lou McDowell Telessy Györgyi
Földi Teri
Bonnie és Clyde Bonnie and Clyde Bonnie Parker Csere Ágnes
1968 Thomas Crown-ügy, AA Thomas Crown-ügy The Thomas Crown Affair Vicki Anderson Kiss Mari
Orosz Anna
Szeretők A Place for Lovers Julia Ráckevei Anna
1969 The Extraordinary Seaman Jennifer Winslow
megegyezés, AA megegyezés The Arrangement Gwen Sáfár Anikó
1970 Kis nagy ember Little Big Man Mrs. Louise Pandrake Kállay Ilona
Káldi Nóra
Kovács Nóra
Puzzle of a Downfall Child Lou Andreas Sand
1971 Halálos csapda La Maison sous les arbres Jill Détár Enikő
Doc Holliday Doc Katie Elder Orosz Anna
1973 Oklahoma olaja Oklahoma Crude Lena Doyle Bencze Ilona
három testőr, avagy a királyné gyémántjai, AA három testőr, avagy a királyné gyémántjai The Three Musketeers Milady de Winter Földi Teri
Menszátor Magdolna
1974 Kínai negyed Chinatown Evelyn Cross Mulwray Káldi Nóra
Pokoli torony The Towering Inferno Susan Franklin Felföldi Anikó
négy testőr, avagy a Milady bosszúja, AA négy testőr, avagy a Milady bosszúja The Four Musketeers Milady de Winter Földi Teri
Menszátor Magdolna
1975 Keselyű három napja, AA Keselyű három napja Three Days of the Condor Kathy Hale Földi Teri
Fehér Anna
1976 Elátkozottak utazása Voyage of the Damned Denise Kreisler Menszátor Magdolna
Kiss Mari
Hálózat Network Diana Christensen Földi Teri
Bánsági Ildikó
Hámori Eszter
1978 Laura Mars szemei Eyes of Laura Mars Laura Mars Bánsági Ildikó
1979 bajnok, AA bajnok The Champ Annie Felföldi Anikó
1980 első halálos bűn, AzAz első halálos bűn The First Deadly Sin Barbara Delaney Földi Teri
1981 Anyu a sztár Mommie Dearest Joan Crawford
1983 gonosz lady, AA gonosz lady The Wicked Lady Lady Barbara Skelton Kovács Nóra
Vándor Éva
1984 Meghurcolt ártatlanság Ordeal by Innocence Rachel Argyle Menszátor Magdolna
Kovács Nóra
Supergirl Selena
1987 Törzsvendég Barfly Wanda Wilcox Bánsági Ildikó
1988 Éjféli átkelés Midnight Crossing Helen Barton Menszátor Magdolna
La partita Matilda Von Wallenstein bárónő
Égő titok Burning Secret Mrs. Sonya Tuchman Földi Teri
1989 In una notte di chiaro di luna Mrs. Colbert
Wait Until Spring, Bandini Mrs. Hildegarde
1990 szolgálólány meséje, AA szolgálólány meséje The Handmaid's Tale Serena Joy Borbás Gabi
Cinikus hekus The Two Jakes Evelyn Mulwray (hangja) Simon Mari
1991 Lángoló szenvedélyek Scorchers Thais Menszátor Magdolna
1992 Lahav Hatzui Faye Milano
1993 Arizonai álmodozók Arizona Dream Elaine Stalker Kiss Erika
Kovács Nóra
Kovács Nóra
beugró, AA beugró The Temp Charlene Towne Menszátor Magdolna
1994 Don Juan DeMarco Don Juan DeMarco Marilyn Mickler Bencze Ilona
1995 Piások Drunks Becky
1996 Majomparádé Dunston Checks In Elena Dubrow Kovács Nóra
Albínó aligátor Albino Alligator Janet Boudreaux Kovács Nóra
The Twilight of the Golds Phyllis Gold
Siralomház The Chamber Lee Cayhall Bowen Andai Györgyi
1997 En brazos de la mujer madura Condesa
1999 Love Lies Bleeding Josephine Butler
Thomas Crown-ügy, AA Thomas Crown-ügy The Thomas Crown Affair pszichiáter Menszátor Magdolna
Jeanne d’Arc – Az orléans-i szűz The Messenger: The Story of Joan of Arc Aragóniai Jolán Moór Marianna
2000 bűn állomásai, AA bűn állomásai The Yards Kitty Olchin Földi Teri
Stanley's Gig Leila
2001 The Yellow Bird (rövidfilm)[12] Aurora Beavis
2002 Nyitott szívek Changing Hearts Betty Miller
vonzás szabályai, AA vonzás szabályai The Rules of Attraction Mrs. Eve Denton Menszátor Magdolna
The Calling Mae West
2003 Veszedelmes emlékek Blind Horizon Mrs. K Menszátor Magdolna
2004 Last Goodbye Sean Winston
El Padrino Navarro főállamügyész
Jennifer's Shadow Mary Ellen Cassi
2005 Ghosts Never Sleep Kathleen Dolan
2006 Love Hollywood Style Isten
Rain Isabel Hudson
Cut Off Marilyn Burton
2007 Vadmacska Klub, AA Vadmacska Klub Cougar Club Edith Birnbaum Bertalan Ágnes
Say It in Russian Jacqueline de Rossy
The Gene Generation Josephine Hayden
2008 La rabbia Madre
Flick Annie McKenzie hadnagy
2009 The Magic Stone Filomena
Balladyna terapeuta
21 and a Wake-Up Rose Thorn őrnagy
2017 Bye Bye Man – A rettegés neve The Bye Bye Man Redmond özvegy Hámori Ildikó
Jézus-dosszié, AA Jézus-dosszié The Case for Christ Dr. Roberta Waters
Végzetes vágyakozás Inconceivable Donna

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[11] Megjegyzések
1965 Seaway Alexis Webster 1 epizód
1966 The Trials of O'Brien Myra 1 epizód
1971 Great Performances Kathleen Stanton 1 epizód
The Woman I Love Wallis Simpson tévéfilm
1976 The Disappearance of Aimee Aimee Semple McPherson nővér tévéfilm
1981 Evita Perón Evita Perón tévéfilm
1982 The Country Girl Georgie Elgin tévéfilm
1984 Ellis Island Maud Charteris minisorozat (3 epizód)
1985 Kolumbusz Kristóf Christopher Columbus II. Izabella minisorozat (4 epizód)
Agatha Christie: Vacsora tizenhármasban Thirteen at Dinner Jane Wilkinson Káldi Nóra tévéfilm
Menszátor Magdolna
Carlotta Adams Prókai Annamária
Prókai Annamária
1986 Pillangók klubja Beverly Hills Madam Lil Hutton tévéfilm
1987 Casanova Madame D'Urfe tévéfilm
1989 Hideg és szemtelen Cold Sassy Tree Love Simpson Blakeslee
  • tévéfilm
  • vezető producer
1990 Silhouette Samantha Kimball
  • tévéfilm
  • vezető koproducer
1993 It Had to Be You Laura Scofield 6 epizód
Columbo Columbo Lauren Staton Bencze Ilona 1 epizód
1995 Szemben az igazságszolgáltatással A Family Divided Karen Billingsley tévéfilm
Váratlan utazás Road to Avonlea Polenska bárónő 1 epizód
1996 Szomszédok The People Next Door Ellen Morse tévéfilm
1997 Rebecca – A Manderley-ház asszonya Rebecca Mrs. Van Hopper Bencze Ilona minisorozat (1 epizód)
1998 Önfejűek A Will of Their Own Margaret Sanger minisorozat (egy epizód)
Kifutó a semmibe Gia Wilhelmina Cooper Földi Teri tévéfilm
2000 Nehéz a választás Running Mates Meg Gable tévéfilm
2001 Angyali érintés Touched by an Angel Dr. Rebecca Markham 2 epizód
Soul Food Katherine Burke 1 epizód
2002 önéletrajzíró, AzAz önéletrajzíró The Biographer Amanda Washington tévéfilm
2002–2003 Alias Alias Ariana Kane 3 epizód
2004 Rejtőzködők Anonymous Rex Shin Menszátor Magdolna tévéfilm
Vissza a múltba Back When We Were Grownups Tina tévéfilm
2006 CSI: A helyszínelők CSI: Crime Scene Investigation Lois O'Neill 1 epizód
2007 Vírus a fedélzeten Pandemic Lillian Schaefer kormányzóasszony Menszátor Magdolna minisorozat
2009 Grace klinika, AA Grace klinika Grey's Anatomy Dr. Margaret Campbell 1 epizód
Nora Roberts: Csendes holtág Midnight Bayou Odette Hámori Ildikó tévéfilm
2010 Családi hálaadásünnep A Family Thanksgiving Gina Andresz Kati tévéfilm
2016 Documentary Now! Faye Dunaway 1 epizód
2017 Faye Dunaway: Live from the TCM Classic Film Festival önmaga dokumentumfilm

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Faye Dunaway és Mirosław Baka a Balladyna című filmben
Faye Dunaway 2008-ban a Tribeca Filmfesztiválon
Oscar-díj
Golden Globe-díj
Primetime Emmy-díj
  • 1994 díj Columbo, legjobb vendégművész tévésorozatban
BAFTA-díj
Arany Málna díj

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Faye Dunaway
A Wikimédia Commons tartalmaz Faye Dunaway témájú médiaállományokat.