Marie Dressler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marie Dressler
Dressler 1909 körül
Dressler 1909 körül
Életrajzi adatok
Születési név Leila Marie Koerber
Született 1868. november 9.
Cobourg, Ontario Kanada
Elhunyt 1934. július 28. (65 évesen)
Santa Barbara, Kalifornia USA
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Házastársa George Hoppert
(1900-1906)
Pályafutása
Aktív évek 19141933
Díjai
Oscar-díjLegjobb női főszereplő
1931 Min és Bill
További díjak

Marie Dressler IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Marie Dressler témájú médiaállományokat.
The Scrublady (1917)

Marie Dressler (Leila Marie Koerber) (1868. november 9.1934. július 28.) Oscar-díjas kanadai színésznő.

Színházi karrierje[szerkesztés]

Leila Marie Koerber néven látta meg a napvilágot az ontarioi Cobourgben 1868-ban Alexander Rudolph Koerber és Anna Henderson lányaként. Édesapja osztrák születésű volt. Dresslernek már fiatalon megvolt az a képessége, hogy megnevettesse a körülötte lévő embereket, így már 14 évesen el is kezdte színészi karrierjét, egy operatársulathoz csatlakozott.

1892-ben debütált a Broadwayen. Később elismert vidám operett színésznővé vált. A műfajban nem utolsósorban a molett testalkata tette ismertté, ami divatos volt akkoriban. Egy fitness edző szolgáltatásait is igénybe vette, hogy testsúlya a megfelelő legyen.

1902-ben a szintén kanadai, később befolyásos filmproducerré váló Mack Sennettnek segített színházi munkát találni.

Filmes karrierje[szerkesztés]

1914-ben Sennett már hollywoodi producerként főszerepet ajánlott neki a Tillie's Punctured Romanceban, ahol partnere a frissen felfedezett Charlie Chaplin volt. A szerepet még két folytatásban is eljátszotta, majd 1918-ban visszatért a színpadra.

1927-ben a színházi társaságok titkon fekete listára tették egy munkaügyi vitában való álláspontja miatt. Frances Marion a Metro-Goldwyn-Mayer forgatókönyvírója sietett a segítségére, és ajánlotta be a stúdiófőnök Irving Thalbergnek. Ezért Dresslernek még abban az évben sikerült visszatérnie a vászonra a The Callahans and the Murphys című vígjátékkal.

Dressler számára a hangosfilmek betörése nem jelentett problémát, erős hangjával szimpatikus és mogorva karaktereket is egyaránt el tudott játszani. 1930-ban az Anna Christieben Greta Garbo volt a partnere, és a fiatal színésznőt annyira lenyűgözte a játéka, hogy az MGM gyorsan aláírt Dresslerrel egy heti ötszáz dolláros szerződést.

A robusztus, nagydarab Dressler a vígjátékokkal vált igazán sikeressé. Annak ellenére, hogy már elmúlt 60 éves, hamar Hollywood egyik legnépszerűbb színésznőjévé vált. A Min és Billben nyújtott alakításáért el is nyerte az Oscar-díjat legjobb női főszereplői kategóriában 1931-ben. A következő évben az Emmáért ismét jelölték.

1933-ban a Vacsora nyolckor, melyben olyan színészekkel játszott, mint John Barrymore, Lionel Barrymore, Wallace Beery vagy Jean Harlow kasszasiker lett. Ráadásul a film bemutatója után a Time augusztusi számának címlapjára is rákerült. Újonnan egekbe szökő karrierje viszont 1934-ben hirtelen véget ért, amikor rákot diagnosztizáltak nála.

Dressler élete során több mint 40 produkcióban szerepelt. Legnagyobb sikereit azokkal a hangosfilmekkel érte el, melyekben az utolsó éveiben játszott. Soha nem találta magát vonzónak, életrajzi regényének azt a címet adta, hogy Egy rút kiskacsa meséje.

Halála[szerkesztés]

1934. július 28-án, szombaton hunyt el, 65 éves korában a kaliforniai Santa Barbarán. A glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban helyezték örök nyugalomra.

A filmiparban betöltött helyének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Öröksége[szerkesztés]

Szülővárosában, Cobourgban minden évben megtartják Marie Dressler Alapítvány Film Fesztivált.

A Kanadai Posta 2008-ban Dressler tiszteletére adott ki emlékbélyeget a Kanada Hollywoodban című sorozat keretében.

A késői '90-es években két életrajzi regényt is megjelent Dresslerről. Az egyiket a szintén ontariói születésű Betty Lee írta Marie Dressler: A legszerencsétlenebb filmcsillag címmel. A másikat pedig Matthew Kennedy Marie Dressler: Egy életút címmel. Bár ezek olyan spekulatív állításokat is tartalmaznak, hogy Dressler azért állt olyan közel Claire Du Brey egykori némafilm színésznőhöz, mert biológiailag az édesanyja lett volna.

Oscar-díj[szerkesztés]

Jelentősebb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Marie_Dressler című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.