Claudette Colbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Claudette Colbert
Colbert 1933-ban
Colbert 1933-ban
Életrajzi adatok
Születési név Emilie Claudette Chauchoin
Született 1903. szeptember 13.
Saint-Mandé, Franciaország
Elhunyt 1996. július 30. (92 évesen)
Speightstown, Barbados
Sírhely Barbados
Házastársa Norman Foster (19281935)
Dr. Joel Pressman (19351968)
Pályafutása
Iskolái Art Students League of New York
Aktív évek 19231987
Díjai
Oscar-díjLegjobb női főszereplő
1935 Ez történt egy éjszaka
További díjak

Claudette Colbert IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Claudette Colbert témájú médiaállományokat.

Claudette Colbert (Saint-Mandé, 1903. szeptember 13.Speightstown, Barbados, 1996. július 30.) francia születésű Oscar-díjas amerikai színésznő.

1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztotta az elmúlt száz év száz legnagyobb hollywoodi filmsztárja közé, az előkelő 12. helyre rangsorolták a nők listáján.

Fiatalkora[szerkesztés]

Émilie Claudette Chauchoin Franciaországban látta meg a napvilágot egy bankár apa és cukrász anya leányaként. A család 1906-ban New Yorkba emigrált, ahol Claudette rövidesen el is nyerte az amerikai állampolgárságot. A színjátszással 15 éves korában került kapcsolatban először a Washington Irving High Schoolban a beszédtanárnője hatására.

Broadway[szerkesztés]

Első Broadway fellépése 1923-ban történt meg, egy apró mellékszerepet kapott a The Wild Westcotts című darabban. 1925-ben befejezte tanulmányait, hogy színházi karriernek szentelhesse idejét. Sam Wood producer négyéves szerződést is kötött vele. 1925 és 1929 között számos Broadway-darabban lépett fel. 1927-től kezdte el használni a Claudette Colbert nevet. Szintén ebben az évben szerepelt egyetlen némafilmjében is, a Frank Capra rendezte For the Love of Mikeban. A produkció egyébként anyagilag csúnyán megbukott, és mára a film is elveszett.

Korai filmes karrier[szerkesztés]

A For the Love of Mike bukása után Colbert két évig nem szerepelt egyetlen filmben sem, de 1928-ban a Paramount Pictures szerződést kötött vele. A második, és egyben első hangos filmje az 1929-ben bemutatott The Hole in the Wall volt, melyben a szintén újoncnak számító Edward G. Robinsonnal szerepelt együtt. A '30-as évek elején néhány francia filmben is játszott (La grande mare, L'enigtique Monsieur Parkes), mert franciául is folyékonyan beszélt.

1932-ben a Cecil B. DeMille rendezte Nero Rómájában játszódó, A kereszt jelében szerepelt, a partnere Fredric March volt.

Áttörés[szerkesztés]

Clark Gable és Claudette Colbert az Ez történt egy éjszaka c. filmben

1934-ben szintén Frank Caprával hozta össze a sors. Capra az Ez történt egy éjszaka című filmjére keresett női főszereplőt Clark Gable mellé. A szerepet többen is visszautasították, Bette Davis pedig azért nem kapta meg, mert a Warner Brothersszel állt szerződésben és nem akarták egy rivális stúdióhoz, a Columbia Pictureshez engedni. Colbertnek se tetszett igazán a forgatókönyv, túl egyszerűnek találta. de végül igent mondott.

A film végül hatalmas siker lett, öt Oscar-díjat nyert, köztük Colbert is elnyerte az aranyszobrot a legjobb női főszereplő alakításért. Később így vélekedett a film sikeréről: "Nagyon meglepődtem a film sikerén, de a Nagy gazdasági világválság közepén voltunk. Az emberekenek szükségük volt tündérmesékre, szükségük volt ragyogásra és varázslatra. Hollywood pedig megadta nekik."

1934 után[szerkesztés]

Colbert a '30-as évek egyik legjobban fizetett hollywoodi sztárjáva vált. 1935-ben pedig begyűjtött egy Oscar jelölést az Akinek nem szabad szeretniért. 1936-ban új szerződést írt alá a Paramount Picturesszel, két év alatt hét filmet is készített a stúdióval. Majd az 1938-ban kötött kontraktussal már a legjobban fizetett filmcsillaggá vált.

Megnövekedett tekintélyével később beleszólhatott, miképp filmezzék. Meg volt győződve róla, hogy arca előnyösebben mutat, ha bal oldalról filmezik. Tanult az operatőri technikákról, a megvilágításról is, és addig nem volt hajlandó kamera elé állni a forgatásokon, míg szerinte nem mutatta a legjobb külsejét. Annyira érzékeny volt az operatőri munkára, hogy például 1937-ben a Tovarich forgatásán Anatole Litvak rendező összekülönbözött a Colbert által favorizált operatőrrel és elküldte őt. Colbert addig nem volt hajlandó folytatni a munkát, míg Litvak vissza nem vette az operatőrt.

1939-ben forgatta első színes filmjét Henry Fondával a Dobok a Mohawk menténben John Ford rendezésében. A film Technicolor eljárásban készült. Colbertnek viszont nem tetszett, szerinte színesben nem mutatott olyan jól a vásznon, ezért a továbbiakban a fekete-fehér filmekben való szereplést részesítette előnyben.

Későbbi filmes karrier[szerkesztés]

1940-ben nem fogadta el a Paramount újabb szerződésajánlatát, mely éves 200 ezer dollárról szólt. Inkább szabadúszóként folytatta a karrierjét, és filmenként 150 ezer dollárért vállalt szerepet. Testvére, és egyben ügynöke segítségével olyan presztizsfilmekben tudott játszani, mint az Olajváros (1940) és A Palm Beach történet (1942).

A 40-es évek közepétől elkezdett érett nőket is megformálni a vásznon. David O. Selznick főszerepet ajánlott neki a Mióta távol vagyban, de eleinte Colbert vonakodott elfogadni, mert egy olyan anyát kellett volna alakítania, akinek már tinédzser gyerekei vannak. Végül Selznicknek sikerült meggyőznie. A film kasszasiker lett 5 millió dolláros bevétellel az Egyesült Államokban. Egyes kritikusok szerint Colbert élete alakítását nyújtotta, és az Akadémia is honorálta egy Oscar jelöléssel.

1946-ban a Without Reservationsban játszott, melyet az Ez történt egy éjszaka története ihletett, partnere John Wayne volt. A film 3 millió dollárt hozott. Utolsó kasszasikere A tojás és én című komédia volt, mely 1947 legnagyobb bevétele volt Amerikában, és tizenkettedik a '40-es években.

A későbbiekben két jó szerepről is lemaradt. 1948-ban Spencer Tracy mellé leszerződött Az ország állapotához, de két nappal a forgatás előtt közölte Frank Caprával, hogy délután 5 óra után orvosi indokok miatt nem dolgozhat. Capra ezért visszavonta a megbízását és Katharine Hepburn került be a helyére.

1949-ben Joseph L. Mankiewicz kifejezetten rá írta Margo Channing szerepét a Mindent Évárólban. Mankiewicz úgy gondolta, hogy Colbert remekül el tudná játszani az alkoholproplémákkal küszködő korosodó színésznőt. Colbert szintén lelkesedett a szerepért, de egy másik film forgatásán hátsérülést szenvedett. Habár a 20th Century Fox két hónappal is elhalasztotta a forgatás kezdését, a színésznő mégsem jött rendbe teljesen. Ezért Bette Davist kérték fel a szerepre. Colbert később úgy nyilatkozott, hogy ez a szerep elvesztése volt az egyik legfájóbb az életében, és még tolószékben is eljátszotta volna.

Utolsó filmes évek[szerkesztés]

Az '50-es években számos francia filmben tűnt fel mellékszereplőként, de egyre gyakrabban bukkant fel televíziós sorozatokban is. Utolsó mozifilmje az 1961-ben forgatott Parrish lett. Ezután visszatér a színház világához - bár közel sem olyan aktivitással, mint fiatal éveiben - a Broadwayen és Londonban lépett fel. Majd még 1987-ben játszott egy tévéfilmben, a The Two Mrs. Grenvillesben, melyért Golden Globe-díjat is nyert legjobb női mellékszereplő televíziós alakítás kategóriában.

Magánélete[szerkesztés]

1928-ban hozzáment a rendező Norman Fosterhez, akivel a Broadwayen ismerkedett meg. Házasságuk során soha nem laktak egy házban Hollywoodban. Ebben nagy szerepe volt Colbert édesanyjának is, aki nem szerette Fostert. 1935-ben el is váltak. Colbert még abban az évben újra férjhez ment, egy sebészdoktor, Joel Pressman felesége lett. A házasság 33 évig, Pressman haláláig tartott. A férfi rákban halt meg.

Colbert ideológiailag konzervatív nézeteket vallott, és lelkes támogatója volt a Republikánus Pártnak.

Halála[szerkesztés]

1993-ban agyvérzést kapott, és a barbadosi otthonába vonult vissza. 1996. július 30-án hunyt el 92 évesen. Barbadosban hamvasztották el. Közvetlen hozzátartozója nem maradt.

Oscar-díj és jelölések[szerkesztés]

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Claudette_Colbert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.