Ugrás a tartalomhoz

Estelle Getty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Estelle Getty
Született1923. július 25.[1][2][3]
New York
Elhunyt2008. július 22. (84 évesen)[4][1][5][2][3]
Hollywood
Állampolgárságaamerikai
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
IskoláiSeward Park High School
Kitüntetései
Halál okademencia
SírhelyeHollywood Forever Cemetery
Színészi pályafutása
Aktív évek1940-2001
Díjai
Golden Globe-díjak
Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat)
Öreglányok (1986)
Emmy-díjak
Legjobb női mellékszereplő (vígjátéksorozat)
Öreglányok (1988)

A Wikimédia Commons tartalmaz Estelle Getty témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Estelle Getty (New York, 1923. július 25.Hollywood, 2008. július 22.) zsidó származású Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas amerikai színésznő volt, aki lengyel bevándorlók gyermekeként született New Yorkban. Leginkább az Öreglányok (Golden Girls) c. sorozat Sophiájaként volt ismert, de számos más filmben is megmutatta tehetségét, elsősorban filmvígjátékokban.

Pályafutása[szerkesztés]

1985 és 1992 között az Öreglányok c. sorozat Sophia Petrillóját alakította, a szabadszájú, idős szicíliai asszonyt, Dorothy Zbornak (Beatrice Arthur) édesanyját. Valójában Getty egy évvel fiatalabb volt sorozatbeli lányánál, a forgatások előtt a sminkesek varázsoltak belőle egy látszatra 20-25 évvel idősebb nőt. Ezért a szerepért 1988-ban megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Emmy-díjat.

Még a sorozat alatt megjelent önéletrajzi könyve, amelyet Steve Delsohnnal együtt írt, és a Contemporary Books gondozásában jelent meg. 1993-ban megjelent a kifejezetten idősek számára szóló fitnesz videója.

Miután a nagysikerű sorozat 1992-ben véget ért (Bea Arthur miatt, aki szerette volna komolyabb produkciókban is megmutatni tehetségét), a sorozat három másik főszereplője, Getty, Betty White és Rue McClanahan egy új sorozatban kaptak szerepet a The Golden Palace-ban, ahol a három hölgy befektetésképpen megvásárol egy miami szállodát. A sorozat egy évadot ért meg.

A magyar közönség számára az Öreglányok mellett Getty az Állj, vagy lő a mamám! c. vígjáték kedves, kotnyeles idős hölgyeként ismerte, de szerepelt az Ámokfuró szerencse és a Stuart Little, kisegér c. filmben, ahol a főszereplő kisfiú nagymamáját alakította.

Magánélete[szerkesztés]

1947. december 21-én hozzáment Arthur Gettlemanhez (tőle származott a színésznő későbbi művészneve), akivel a férfi 2004-ben bekövetkező haláláig együtt volt. Két gyermekük született, Carl Gettleman, aki jelenleg Kaliforniában él, és Barry Gettleman, aki Floridában.

1991-ben Getty azzal került az újságok címlapjára, hogy ő gondoskodik 29 éves unokaöccséről, Steven Scherről, aki az AIDS végstádiumában jár. Mivel a fiatalember szülei Angliában éltek és az észak-karolinai barátai már nem tudtak megfelelő ellátást nyújtani neki, Getty gondoskodott arról, hogy Kaliforniába repülhessen, majd segített őt elhelyezni egy hospice házban, ahol 1992 januárjában elhunyt.

Utolsó évei[szerkesztés]

Getty 2000-ben eltűnt a nyilvánosság elől, miután bejelentette hogy Parkinson kórban és csontritkulásban szenved. Későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a diagnózis téves volt, és Getty Lewy-testes demenciában szenved, amelynek tünetei hasonlítanak a Parkinson és az Alzheimer kórra is. Az egykori Öreglányok hiába próbáltak vele telefonon kommunikálni, Getty nem emlékezett rájuk, sem a műsorra. Bea Arthur azt nyilatkozta, Gettynek már a forgatás ideje alatt is nagyon nehezen jegyezte meg a szövegét, tehát voltak intő jelek, csak senki nem tulajdonított nagy jelentőséget nekik.

Három nappal 85. születésnapja előtt érte a halál 2008. július 22-én. A Los Angeles-i Hollywood Forever temetőben helyezték végső nyugalomra.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]