Stuart Little, kisegér (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stuart Little, kisegér
(Stuart Little)
1999-es amerikai film

RendezőRob Minkoff
ProducerDouglas Wick
Vezető producer
 • Jason Clark
 • Jeff Franklin
 • Steve Waterman
AlapműE. B. White: "Stuart Little"
Műfajfantasy, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Hang
ZeneAlan Silvestri
OperatőrGuillermo Navarro
VágóTom Finan
JelmeztervezőJoseph A. Porro
DíszlettervezőClay A. Griffith
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő84 perc
Költségvetés133 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető (mozi)
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
140 035 367
USD
Világszerte
300 135 367
USD
Kronológia
KövetkezőStuart Little, kisegér 2.
Kapcsolódó műsorStuart Little, kisegér
További információk
SablonWikidataSegítség

A Stuart Little, kisegér (eredeti cím: Stuart Little) 1999-ben bemutatott amerikai vegyes technikájú film, amelyet valós díszletekkel élőszereplős, és 3D-s számítógépes animációs jelenetekkel ötvözve hoztak létre. Az animációs játékfilm rendezője Rob Minkoff, producere Douglas Wick. A forgatókönyvet M. Night Shyamalan és Greg Brooker írta, a zenéjét Alan Silvestri szerezte. A mozifilm a Red Wagon Productions és a Franklin/Waterman Productions gyártásában készült, a Columbia Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja kalandos filmvígjáték. A film alapjául E. B. White regénye szolgál, amely ugyancsak ezt a címet viseli. Főbb szerepekben Geena Davis, Hugh Laurie és Jonathan Lipnicki tűnik fel, valamint a címszereplő Stuart hangját Michael J. Fox kölcsönzi.

A filmet Rob Minkoff jegyzi, aki korábban a Disney Oroszlánkirályának volt a társrendezője. A történet jelentős átdolgozása az eredeti regény cselekményének, és rengeteg szempontból eltér a könyvtől. Számos új szereplő tűnik fel a filmben, az eredeti karakterek jóval sokoldalúbbak, mint a regényben, és sokkal nagyobb szerepet kapnak. 2002-ben elkészült a film folytatása, melynek története sokkal többet merít a könyvből.

A film országos bemutatója 1999. december 17-én volt, a Columbia Pictures forgalmazásában. Oscar-díjra jelölték a "Legjobb vizuális effektek" kategóriában. Magyarországon 2000. március 16-án volt a premierje, az Intercom forgalmazásában.

A filmet továbbá két folytatás, és egy televíziós animációs sorozat követte.

Cselekmény[szerkesztés]

A Little család legifjabb tagja, George kistestvért szeretne, így a szülők elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egyet. A választásuk egy kedves, aprócska és elhagyatott lényre esik: egy kisegérre. Stuartot Little-ék hamarosan befogadják a családjukba, ám George korántsem hajlandó elfogadni egy egeret az öccseként, és a család macskája, Hómancs is kifogásolja az új családtagot, akit "gazdájaként" kell elfogadnia. Miközben Stuart a beilleszkedéssel küszködik, Hómancs azt tervezi, hogy végleg megszabadul Stuarttól, melyben barátja Monty nyújt segítséget; a kóbor macskák fejéhez Füstihez fordul, aki, mivel szégyenletes minden macskára nézve, hogy egy egér felettük áll, elvállalja, hogy segít elintézni a kisegeret. Eközben Stuart és George lassan kezdenek összebarátkozni. Stuart segít George-nak befejezni a vitorlás hajóját, amivel egy hajóversenyen szeretne indulni, melyet a Central Parkban rendeznek meg. Az eseményen részt vesz az egész család, ám a verseny kezdete előtt véletlenül eltörik a hajó távirányítója, ami elszúrja George esélyét az indulásra. Így Stuart maga áll a hajó kormányához, és vezeti azt végig a versenyen, és végül meg is nyeri. Ezt megünnepelve Little-ék nagy családi összejövetelt rendeznek, melynek boldog pillanatát egy fényképpel örökítik meg.

Nem sokkal később egy egérházaspár, Reginald és Camille Stout érkezik Little-ékhez, akik azt állítják, ők Stuart szülei, és szeretnék őt magukkal vinni. Little-ék Stuart egyik korábbi kijelentéséből úgy gondolják, Stuart lelkében űr tátong, ezért jobbnak látják, ha a biológiai családjával marad. Fájdalmas búcsút vesznek egymástól, George Stuartnak ajándékozza a játékkocsiját, amelyben Stouték és Stuart távoznak. Pár nappal később Mrs. Keeper, az árvaház igazgatónője hírt hoz Little-éknek Stuart szüleiről: egy véletlen baleset folytán meghaltak (ám ennek már több éve), így miután Little-ék rájönnek, hogy Stuartot elrabolták, rögvest kihívják a rendőrséget, akik nyomozni kezdenek a fiú ügyében. Hómancs megviszi a hírt a macskáknak, Stouték leleplezéséről, akiket valójában ők béreltek fel, és azt tervezik, hogy még aznap éjjel elintézik Stuartot. Ám Stoték, akik időközben igencsak megszerették Stuartot, bevallják neki az igazat, és menekülésre buzdítják. Stuart George kocsijával elindul haza a parkon keresztül, ahol összeakad Füstivel és bandájával. Rázós üldözés veszi kezdetét, és Stuart végül belezuhan a csatornába, így a macskák azt hiszik meghalt. Ő azonban nagyon is túléli, és egy nyíláson keresztül sikeresen kijut a szennyvíztelepről.

Eközben Little-ék bejárják az egész várost, plakátokat kirakva az eltűnt Stuartról, hogy megtalálják őt. Stuart közben hazatér a családi házba, ám a ház ekkor üres, csak Hómancsot találja otthon, aki azt hazudja, hogy a család azt ünnepli, hogy végre megszabadultak tőle. Ezt hallva Stuart nagyon elszomorodik, csalódottan elhagyja a házat, és a park sűrűjébe menekül. Közben a macskák rájönnek, hogy Stuart életben van, és lázas hajtóvadászatot indítanak, hogy végre felfalhassák. Hómancs is velük tart, ám egyre csak furdalja a lelkiismeret, amiért olyan csúnyán hazudott Stuartnak. Amikor aztán a macskákkal együtt megtalálják őt, választás elé kerül; helyesen cselekszik, kiáll Stuart mellett és felmenekíti őt egy fára. A macskák a fa tetején megpróbálják elkapni Stuartot, ám Hómancs megmenti őt, azzal, hogy letöri az ágat, amin a macskák vannak, akik így a fa alatt lévő tóba zuhannak. Füsti arra készül, hogy megölje Hómancsot, de Stuart nekicsap a macskavezérnek egy gallyat, amitől ő is lezuhan a fáról, a vízbe, majd néhány kutya alaposan megkergeti.

Stuart és Hómancs ezek után hazatérnek, és a Little család hatalmas boldogságban egyessül.

Szereplők[szerkesztés]

 • Stuart Little: A Little család legújabb tagja, egy szerény, barátságos, elbűvölő kisegér, akit Little-ék örökbe fogadnak. Stuart, aki egész életében családra vágyott, hamar beilleszkedik a kicsi kis famíliába, ám néha otthonra találni könnyebb, mint igazán otthon érezni magunk. Amikor azonban néhány rosszakarója megpróbálja őt elszakítani újdonsült családjától, mindent megtesz, hogy visszajusson hozzájuk, és kalandok hosszú sora veszi számára kezdetét. Az eredeti műben Stuart nem örökbefogadott, hanem Little-ék vér szerinti gyerekeként szerepel, aki egy egér.
 • Mrs. Eleanor Little: Stuart adoptált édesanyja, Mr. Little felesége. Első pillantásra megkedveli Stuartot, úgy tekint rá mint saját gyermekére, és, noha túlzottan óvatoskodó vele szemben, végtelenül szereti őt. Gondoskodó anya és feleség, aki igyekszik mindig a legjobbat nyújtani a családjának.
 • Mr. Fredrick Little: Stuart adoptált édesapja, a Little család feje. Mintaférj és apa, aki az esetek többségében sokszor egyetért a feleségével bizonyos dolgokban. Ő is mérhetetlenül szereti Stuartot, és igyekszik őt minél közelebb hozni a család többi tagjához.
 • George Little: Little-ék egyetlen vér szerinti gyereke, aki mindennél jobban szeretne magának egy kistestvért. Igencsak csalódott lesz, amikor a szülei egy kisegeret hoznak haza, mint új öccse, és ezzel sokáig nem is akar megbékélni. Végül igaz barátra lel Stuartban, és mégis elfogadja őt az öccseként. Az eredeti műben a karaktere teljesen más, mint a filmben. A könyvben mindig is nagyon szereti Stuartot, mint az öccsét.
 • Hómancs: A Little család elkényeztetett, szarkasztikus házi macskája, aki rendes macskaként gyűlöl minden egeret, így Stuartot is. Szégyenteljesnek érzi, hogy egy egeret, a család teljes jogú tagjaként kezelnek, ezért megpróbál mindent bevetni, hogy megszabaduljon tőle. Little-ék iránti szeretetből azonban később mégis győz benne a jó, és segít Stuartnak, hogy épségben hazajusson. Az eredeti műhöz képest sokkal nagyobb szerepet kap. A könyvvel ellentétben, ahol csupán néhány fejezetben jelenik meg mellékszereplőként, a filmben teljes jellemváltozáson megy át. Miután az alkotók kidolgozták a karakterét, a rendező direkt Nathan Lane-t kérte fel a szerepre, akivel korábban Az oroszlánkirályban dolgozott együtt. Ott Timon hangját szolgáltatta, ezért rendező úgy gondolta, ő a tökéletes választás a mindenhez cinikus megjegyzéseket fűző szobacicához.
 • Monty: Kóbor macska, Hómancs barátja, aki nagyszájú és ingyenélő. Bár a legtöbbször segíteni igyekszik Hómancsnak, mindig csak nagyobb zűrt kavar. A könyvben nem lényeges szereplő.
 • Füsti: A kóbor macskák elszánt vezetője, akit kezdetben Hómancs bízik meg azzal, hogy intézze el Stuartot. Ő később személyes feladatának érzi, hogy minden macska érdekében végezzen a kisegérrel. Az eredeti műben nem szerepel.
 • Crenshaw Little: Mr. Little bátyja, George nagybátyja , aki nagy örömmel fogadja Stuartot is a családban.
 • Reginald és Camille Stout: Egérházaspár, akiket a macskák bérelnek fel, hogy adják ki magukat Stuart szüleinek, és hozzák el őt Little-éktől. Ők ezt megteszik, ám később megesik a szívük Stuarton, és mégis segítenek neki, hogy megmeneküljön a macskák karmai elől. Szintén a film kedvéért kitalált karakterek.
 • Mrs. Keeper: Az árvaház igazgatónője, aki vonakodva ugyan, de támogatja Little-éket Stuart adoptálásakor.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Stuart Little Michael J. Fox Rudolf Péter
Hómancs Nathan Lane Vincze Gábor Péter
Monty Steve Zahn Görög László
Füsti Chazz Palminteri Gesztesi Károly
Reginald Stout Bruno Kirby Besenczi Árpád
Camille Stout Jennifer Tilly Vándor Éva
Mázli Jim Doughan F. Nagy Zoltán
Vörös David Alan Grier Vizy György
Versenyközvetítő Stan Freberg Szalóczy Pál
Szereplő Színész Magyar hang
Mrs. Elenaor Little Geena Davis Kovács Nóra
Mr. Fredrick Little Hugh Laurie Rosta Sándor
George Little Jonathan Lipnicki Baradlay Viktor
Crenshaw Little Jeffrey Jones Konrád Antal
Mrs. Keeper Julia Sweeney Kocsis Mariann
Tina Little nagynéni Connie Ray Orosz Anna
Beatrice Little nagynéni Allyce Beasley Illyés Mari
Edgar Little kuzin Brian Doyle-Murray Dobránszky Zoltán
Stretch Little nagybácsi Thomas O’Brien Várkonyi András
Estelle Little nagymama Estelle Getty
Spencer Little nagypapa Harold Gould
Dr. Beechwood Dabney Coleman Kristóf Tibor
Eladó az áruházban Taylor Negron Józsa Imre
Anton Miles Marsico Borbíró András
Versenyindító Joe Bays Orosz István
Hajós srácok Chuck Blechen Kováts Dániel
Westleigh M. Styer nem szólalnak meg
Hotdog-árus Tannis Benedict
Irattáros a hajón Larry Goodhue
Néző a versenyen Kimmy Robertson F. Nagy Erika
Sherman nyomozó Jon Polito Hollósi Frigyes
Allen nyomozó Jim Doughan Pethes Csaba

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]