Ugrás a tartalomhoz

Perzsamacska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Perzsa macska szócikkből átirányítva)
Perzsa
Fajtagazda országIrán (Perzsia), Nagy-Britannia
Fajtaleírás
Érvényes standardAACE, CFA, ACFA, CCA, TICA,
ACF, Persian Cats, FIFe, FAMKAT

A perzsamacska az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta, amely leginkább hosszú szőréről és lapos, kerek fejéről ismerhető fel.

Eredet[szerkesztés]

A fajta Perzsiából (a mai Iránból) származik, de a török angórával és a brit hosszú szőrűvel való keresztezés miatt a származása tisztázatlan. Európában való megjelenése Pietro Della Valle itáliai utazóhoz köthető. Angliában az 1800-as évek végén, a Harrison Weir által lefektetett fajtastandardok alapján értékelték a perzsamacskákat, és az 1900-as évek elejére minden tenyésztői egyesület elfogadta a fajtát.

Megjelenés, személyiség[szerkesztés]

A kiállításra alkalmas példányok rendkívül hosszú szőrzettel, zömök testtel, rövid lábakkal, rövid farokkal, széles fejjel, egymástól távol álló fülekkel, nagy szemekkel és rövid orral rendelkeznek. Orruk a tenyésztési folyamat során (különösen az Amerikai Egyesült Államokban) extrém módon megrövidült, ami időnként különféle egészségügyi (például légzési) problémákhoz vezetett, a lelkiismeretes tenyésztők körültekintő munkája révén azonban, idővel sikerült kiküszöbölni az effajta rendellenességeket.

Színük és mintázatuk változatos, léteznek kék, cirmos és teknőctarka példányok is. A szőrszálaik végén sötét mintázatot viselő, úgynevezett spriccelt egyedeket csincsillának nevezik. Ez a változat a többi perzsáénál hosszabb orral rendelkezik, de más színváltozathoz tartozó perzsákkal való kereszteződés esetén az orra megrövidül, spriccelt mintázata pedig eltűnik.

Mivel szőrzetük az önálló ápoláshoz túlságosan hosszú és sűrű, a perzsák rendszeres gondozást igényelnek. Bundájukat naponta át kell fésülni vagy kefélni, emellett pedig időnként fürdetésre is szükségük van. Néha a szemeiket is ellenőrizni kell, mivel egyes példányoknál gondot okozhat a tisztán tartásuk.

A fajta egyedei többnyire nyugodt természetű, visszahúzódó, önállóságra törekvő állatok.

Hasonló fajták[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban himalája néven ismert színes jegyű (colorpoint) perzsákat az 1950-es években tenyésztették ki, ahol rövidesen önálló fajtává is váltak. A himaláját Európában colourpoint vagy colourpoint perzsa néven tartják nyilván.

A dél-afrikai SA Cat Council a csincsillákat „Chinchilla Longhair” néven külön fajtaként regisztrálja.

1967-ben a Cat Fanciers' Association elfogadta az „Exotic Longhair” fajtát, amely küllemében a perzsára emlékeztet, bundája azonban rövidebb, így ápolása is egyszerűbb feladatot jelent. Ezt a fajtát más szervezetek perzsaként tartják számon.

Az Egyesült Államokban az 1970-es években a csincsillából ezüst és arany színű hosszú szőrű macskákat tenyésztettek ki, melyeket Sterlingnek neveztek ek. A Sterlinget a TICA és az ICE önálló fajtaként ismeri el.[1]

Példák az egyes változatokra[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Central Cats Page – Sterling. [2006. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 23.)

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelven[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]