Ugrás a tartalomhoz

Török angóramacska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Török angóramacska
Fajtagazda országTörökország

A török angóramacska Törökországból származó macskafajta.

Története[szerkesztés]

Az angóra valószínűleg távoli rokona a perzsának, de az évek során a két vonal külön fejlődött ki. Az angóra Törökország fővárosából, Ankarából származik. A 16. században diplomáciai ajándékként küldött a szultán Franciaországba és Olaszországba angóra macskákat. Ezek voltak az első hosszúszőrű macskák Európában. Először nagy népszerűségnek örvendtek, de ez később csökkent, amikor felbukkantak a perzsák és az új hosszúszőrű fajták. Így a fajta tenyésztése mélypontra került. Az 1960-as évek elején az ankarai állatkertből egy tenyészpárt küldtek az USA-ba, ahol kifejlesztettek egy tenyésztési programot, és újra megindult irántuk a kereset.

Fajtajellemzők[szerkesztés]

  • Változatok: Egyszínű, teknőctarka, krémszínű.
  • Színek: Fehér, fekete, kék, krémszínű.
  • Bunda hossza: Közepesen hosszú.
  • Bunda típusa: Nagyon finom, hajlamos a göndörödésre. Nincs sűrű aljszőrzet, így kevesebb kezelést igényel, mint a perzsa.
  • Méret: Közepes.
  • Jellegzetességek: Elegáns, nyúlánk test, hosszú karcsú lábak. A mancsok kicsik és pamacsosak. A fej kicsi a testhez képest, ék alakú, nagy mandulavágású szemekkel, melyek színe zöld, kivéve a kékszeműt és a fehér felemás szeműt. A fülek szélesek és hegyesek. A farok hosszú és zászlós, és magasan hordja.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az eredeti török angórák általában fehérek voltak, a szemük színe pedig felemás, az egyik kék a másik narancssárga. Ezek a macskák általában az egyik vagy mindkét fülükre süketek voltak.

Források[szerkesztés]

  • Lénárd, Csilla. Macskák, Fürkész könyvek sorozat 13. Trivium (2005). ISBN 963-545-052-4