Timon és Pumbaa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timon
Megjelenési információk
Első megjelenése Az oroszlánkirály
Megalkotta Jonathan Roberts
Hangja Nathan Lane
Magyar hang Vincze Gábor Péter
Timon adatai
Faja Szurikáta
Neme hím
Pumba
Megjelenési információk
Első megjelenése Az oroszlánkirály
Megalkotta Jonathan Roberts
Hangja Ernie Sabella
Magyar hang Melis Gábor
Pumba adatai
Faja Varacskos disznó
Neme hím

Timon és Pumbaa egy kitalált szurikáta -varacskosdisznó páros, először a Walt Disney egy 1994-es animációs filmjében, az Oroszlánkirályban (angolul The Lion King) tűntek fel.

Jellemzésük[szerkesztés]

Timon (jobbra) és Pumbaa

Mint Az Oroszlánkirály legtöbb karaktere, Pumbaa is a szuahéli nyelvből kapta a nevét, melynek jelentése „gondtalan”.

Timon az egyike azon kevés karaktereknek, akiknek a neve nem szuahéli eredetű; görögül tiszteletet jelent. Neve Shakespeare Athéni Timon című tragédiájából is származtatható, utalva a cselekmény shakespeare-i eredetére. A Timon & Pumbaa című (szintén a Disney által készített) sorozatban fény derült a vezetéknevére is: Berkowitz.

Disney legkedveltebb karakterei közt tartják számon, főleg komikus viselkedésük és zenei tehetségük miatt. Timon egyik szokása, hogy társa ötleteit sajátjaként tünteti és fogja fel, Pumbaa pedig néha kellemetlen társaság: képes egy erőteljes szellentést produkálni bármilyen elfogyasztott étel után, megtisztítva ezzel akár az egész környéket. Ezen kívül egy valódi harcos, beleveti magát a harcba, mint egy faltörő kos és nagy ellenállás tanúsít azok ellen, akik disznónak hívják, mivel ezt csak a barátainak engedélyezi. Pumbaa vezetékneve is kiderül a tévésorozatban: Smith.