Timon és Pumbaa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timon (jobbra) és Pumbaa

Timon és Pumbaa egy kitalált szurikáta -varacskosdisznó páros, először a Walt Disney egy 1994-es animációs filmjében, Az Oroszlánkirályban (angolul The Lion King) tűntek fel.

Mint Az Oroszlánkirály legtöbb karaktere, Pumbaa is a szuahéli nyelvből kapta a nevét, melynek jelentése „gondtalan”.

Timon az egyike azon kevés karaktereknek, akiknek a neve nem szuahéli eredetű; görögül tiszteletet jelent. Neve Shakespeare Athéni Timon című tragédiájából is származtatható, utalva a cselekmény shakespeare-i eredetére. A Timon & Pumbaa című (szintén a Disney által készített) sorozatban fény derült a vezetéknevére is: Berkowitz.

Disney legkedveltebb karakterei közt tartják számon, főleg komikus viselkedésük és zenei tehetségük miatt. Timon egyik szokása, hogy társa ötleteit sajátjaként tünteti és fogja fel, Pumbaa pedig néha kellemetlen társaság: képes egy erőteljes szellentést produkálni bármilyen elfogyasztott étel után, megtisztítva ezzel akár az egész környéket. Ezen kívül egy valódi harcos, beleveti magát a harcba, mint egy faltörő kos és nagy ellenállás tanúsít azok ellen, akik disznónak hívják, mivel ezt csak a barátainak engedélyezi. Pumbaa vezetékneve is kiderül a tévésorozatban: Smith.