Ugrás a tartalomhoz

E. B. White

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
E. B. White
SzületettElwyn Brooks White
1899. július 11.[1][2][3][4][5]
Mount Vernon(wd), New York, USA
Elhunyt1985. október 1. (86 évesen)[1][2][3][4][5]
North Brooklin(wd), Hancock, Maine,  USA
Állampolgárságaamerikai[6]
Nemzetiségeamerikai
HázastársaKatharine Sergeant Angell White (1948–)[7]
GyermekeiJoel White
SzüleiJessica Wallace Hart
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okaAlzheimer-kór
SírhelyeBrooklin Cemetery[9]

E. B. White aláírása
E. B. White aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz E. B. White témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Elwyn Brooks White (Mount Vernon, Westchester megye, 1899. július 11. – North Brooklin, Hancock megye, 1985. október 1.) amerikai író. Számos gyerekeknek szóló népszerű könyv szerzője volt. A School Library Journal olvasói körében végzett 2012-es felmérésben a Charlotte's Web (1952) című könyve végzett az első helyen a száz legjobb gyermekregényt rangsoroló szavazáson. Emellett a The New Yorker magazin írója és közreműködő szerkesztője volt, valamint társszerzője a The Elements of Style angol nyelvi stíluskalauznak.

Élete[szerkesztés]

E.B. White a New York állambeli Mount Vernonban(wd)[10] született Samuel Tilly White, egy zongoraipari cég elnökének és Jessie Hart Whitenak, William Hart(wd) skót-amerikai festő lányának hatodik és egyben legfiatalabb gyermekeként.[11] Elwyn bátyja, Stanley Hart White(wd), akit Stanként ismertek, a tájépítészet professzora és a függőleges kert (zöld fal(wd)) feltalálója, tanította White-ot az olvasásra és a természeti világ felfedezésére.[12]

Mielőtt egyetemre járt volna, White az Egyesült Államok hadseregében szolgált az első világháborúban. Ezt követően 1921-ben a Cornell Egyetemen szerzett Bachelor of Arts fokozatot. Cornellben az "Andy" becenevet kapta, ahol a hagyomány ezzel a becenévvel ruház fel minden férfi diákot, akinek vezetékneve White, a Cornell társalapítója, Andrew Dickson White(wd)[13] után.[14] A Cornellnél a The Cornell Daily Sun szerkesztőjeként dolgozott osztálytársával, Allison Danziggel(wd)[15], aki később a The New York Times sportújságírója lett. White tagja volt az "Aleph Samach" és a "Quill and Dagger" társaságoknak és a "Phi Gamma Delta" ("Fidzsi") testvériségnek is.

Érettségi után White a United Pressnél (ma United Press International) és az American Legion News Service-nél[16] dolgozott 1921-ben és 1922-ben. 1922 szeptemberétől 1923 júniusáig a The Seattle Times kölyökriportere volt. Egy alkalommal, amikor White elakadt egy történet írása közben, a Times szerkesztője azt mondta: „Csak mondd ki a szavakat.”[17] Kirúgták a Times-tól, majd később a Seattle Post-Intelligencernek írt, mielőtt Alaszkában dolgozott egy tűzoltóhajón.[18] Majdnem két évig dolgozott a Frank Seaman reklámügynökségnél produkciós asszisztensként és szövegíróként[19], majd 1924-ben visszatért New Yorkba. Amikor 1925-ben megalapították a The New Yorkert, White kéziratokat nyújtott be oda. Katharine Angell(wd)[20], az irodalmi szerkesztő azt javasolta Harold Ross(wd)[21] főszerkesztőnek és alapítónak, hogy White-ot vegyék fel írónak. Hónapokba telt azonban meggyőzni őt arról, hogy jöjjön el egy megbeszélésre az irodában, és további hetekbe telt, mire meggyőzték, hogy a helyszínen dolgozzék. Végül beleegyezett, hogy csütörtökönként az irodában dolgozzon.[22]

White félénk volt a nőkkel szemben, és azt állította, hogy "túl kicsi a szíve, túl nagy a tolla".[23] De 1929-ben, egy viszony után, amely a válásához vezetett, White és Katharine Angell(wd)[24] összeházasodtak. Volt egy fiuk, Joel White(wd)[25], aki haditengerészeti építész és hajóépítő, később a Maine állambeli Brooklinban(wd) lévő Brooklin Boat Yard tulajdonosa volt. Katharine első házasságából származó fia, Roger Angell(wd)[26] esszéíró évtizedeket töltött a The New Yorker fikciós szerkesztőjeként, és jól ismert a magazin baseball-írójaként.

A Charlotte's Web-hez írt előszavában Kate DiCamillo(wd)[27] idézi White-ot, aki azt mondta: "Csak azt remélem, hogy a könyvekben elmondhatom, csak azt remélem, hogy valaha is elmondhatom, hogy szeretem a világot."[28] White szerette az állatokat, a farmokat is és a mezőgazdasági eszközöket, az évszakokat és az időjárás formáit.

James Thurber(wd)[29] White-ot csendes emberként jellemezte, aki nem szereti a nyilvánosságot, és aki a The New Yorkernél töltött ideje alatt a tűzlépcsőn keresztül kisurrant az irodájából a Schrafft's (étteremlánc) közeli üzletébe, hogy elkerülje az általa nem ismert látogatókat:

  A legtöbben halvány kíváncsiságból és mélységes beletörődésből fakadó udvariasságból megadó gesztussal és merev vigyorral kimegyünk a mosolygó idegen elé, de White mindig a tűzlépcsőhöz ment. Kerülte a recepciós embert, ahogy a kérdezőt, a fotóst, a mikrofont, a szószéket, az irodalmi teát és a Gólyaklubot (Stork Club – manhattani éjszakai bár). Az élete az övé. Ő az egyetlen kiemelkedő író, akit ismerek, aki átsétálhat az Algonquin (Algonquin Hotel – New York-i szálloda) előcsarnokán vagy a Jack és Charlie's Archiválva 2022. január 20-i dátummal a Wayback Machine-ben asztalai között, és csak a barátai ismerik fel.
  – James Thurber, E.B.W., "Credos and Curios"

Élete későbbi szakaszában White Alzheimer-kórban szenvedett, és 1985. október 1-jén halt meg farmházában, a Maine állambeli North Brooklinban. A Brooklin temetőben van eltemetve Katharine mellé, aki 1977-ben halt meg.[30]

Pályafutása[szerkesztés]

White a tengerparton tacskójával, Minnie-vel

E.B. White 1925-ben publikálta első cikkét a The New Yorkerben, majd 1927-ben csatlakozott a stábhoz, és csaknem hat évtizeden át folytatta a közreműködést. A legjobban esszéiért és aláírás nélküli „Jegyzetek és megjegyzések” című darabjaiért ismerték el, és fokozatosan a magazin legfontosabb munkatársa lett. A The New Yorkernél végzett pályafutása elejétől a végéig gyakran adta meg a magazin által "Newsbreaks"-nek nevezett (rövid, szellemes megjegyzéseket sok forrásból származó furcsa szövegezésű nyomtatott cikkekhez) különféle kategóriákban, például "Block That Metafora". 1938 és 1943 között a Harper's Magazine(wd) rovatvezetője is volt.

1949-ben White kiadta a Here Is New York című rövid könyvet egy cikk alapján, amelyet a "Holiday" (utazási magazin) számára bíztak meg. Ted Patrick (Edwin Hill "Ted" Patrick) szerkesztő felkereste White-ot az esszé megírásával kapcsolatban, és azt mondta neki, hogy szórakoztató lesz. „Az írás soha nem „szórakoztató” – válaszolta White. Ez a cikk azt tükrözi, hogy az író nagyra értékeli azt a várost, amely „a magány és a magánélet ajándékát” egyaránt biztosítja lakóinak. Sötét megjegyzéssel zárul, amely érinti azokat az erőket, amelyek elpusztíthatják a várost, amelyet szeretett. Ezt a városnak írt jósló "szerelmes levelet" 1999-ben, születése századik évfordulója alkalmából adták ki mostohafia, Roger Angell bevezetőjével.

1959-ben White szerkesztette és frissítette a The Elements of Style-t. Ezt a nyelvtani és stilisztikai útmutatót az amerikai angol írók számára először William Strunk Jr.(wd)[31], White egyik Cornell-beli professzora írta és adta ki 1918-ban. A könyv White általi átdolgozása rendkívül kedvező fogadtatásra talált és későbbi kiadások következtek 1972-ben, 1979-ben és 1999-ben. Maira Kalman(wd)[32] 2005-ben illusztrált egy kiadást. Ugyanebben az évben egy Nico Muhly(wd)[33] nevű New York-i zeneszerző bemutatta a könyv alapján készült rövid operáját. A kötet szabványos eszköz a diákok és írók számára, és sok zeneszerzési órán kötelező olvasmány. A The Elements of Style teljes történetét Mark Garvey Stilized: A Slightly Obsessive History of Strunk & White The Elements of Style című művében részletezi.

1978-ban White külön Pulitzer-díjat nyert "leveleire, esszéire és munkáinak teljes tartalmára" hivatkozva.[34] 1963-ban megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, valamint tiszteletbeli tagságot kapott számos irodalmi társaságban az Egyesült Államokban. Az 1973-ban Oscar-díjra jelölt The Family That Welt Apart kanadai animációs rövidfilmet White narrálja, és az azonos című novelláján alapul.[35]

Gyerekkönyvei[szerkesztés]

Az 1930-as évek végén White egy unokahúga, Janice Hart White nevében fordult a gyermekirodalom felé. Első gyermekkönyve, a Stuart Little 1945-ben jelent meg, a Charlotte's Web pedig 1952-ben következett. A Stuart Little kezdetben langyos fogadtatásban részesült az irodalmi közösség részéről. Mindazonáltal mindkét könyv nagy elismerést kapott, és a Charlotte's Web Newbery kitüntetést kapott az Amerikai Könyvtári Szövetségtől, bár alulmaradt Ann Nolan Clarktól(wd)[36] a Secret of the Andes (Andok titka) című Newbery-éremmel szemben.

White 1970-ben megkapta a Laura Ingalls Wilder-érmet (Children's Literature Legacy Award) az Egyesült Államok hivatásos gyermekkönyvtárosaitól. Ezzel elismerték „jelentős és tartós hozzájárulását a gyermekirodalomhoz”. Abban az évben ő volt az Egyesült Államok jelöltje és a kétévente megrendezésre kerülő Hans Christian Andersen-díj második helyezettje is, mint 1976-ban is. Ezenkívül 1970-ben megjelent White harmadik gyermekregénye, The Trumpet of the Swan (A trombitás hattyú).[37] 1973-ban elnyerte az oklahomai Sequoyah-díjat (Sequoyah Book Award) és a kansasi William Allen White-díjat (William Allen White Children's Book Award), mindkettőt az év kedvenc könyvére szavazó diákok választották ki. 2012-ben a School Library Journal szponzorált egy olvasói felmérést, amely a Charlotte's Web-t jelölte meg a legjobb gyerekregénynek.[38]

Díjak és kitüntetések[szerkesztés]

1953 Newbery Medal a Charlotte's Webért 1960 American Academy of Arts and Letters Gold Medal 1963 Presidential Medal of Freedom (Elnöki Szabadságérem) 1970 Laura Ingalls Wilder Award 1971 National Medal for Literature 1977 L.L. Winship/PEN New England Award, Letters of E.B. White 1978 Pulitzer Prize Special Citation for Letters

Egyéb[szerkesztés]

A The E.B. White Read Aloud Award, melyet a The Association of Booksellers for Children ítéli oda azoknak a könyveknek, amelyek megtestesítik E.B. White munkáinak szellemét.

Könyvei[szerkesztés]

 • Less than Nothing, or, The Life and Times of Sterling Finny (1927)
 • White, E.B. (1929). The lady is cold: poems by E.B.W. New York: Harper and Brothers.
 • Thurber, James; White, E.B. (1929). Is sex necessary? Or, why you feel the way you do. New Yorker: Harper & Brothers.
 • Ho Hum: Newsbreaks from the New Yorker (1931). Intro by E.B. White, and much of the text as well.
 • Alice Through the Cellophane, John Day(wd) (1933)
 • Every Day is Saturday, Harper (1934)
 • Quo Vadimus: or The Case for the Bicycle, Harper (1938)
 • A Subtreasury of American Humor (1941). Co-edited with Katherine S. White.
 • One Man's Meat (1942): A collection of his columns from Harper's Magazine
 • The Wild Flag: Editorials From The New Yorker On Federal World Government And Other Matters (1943)
 • Stuart Little (1945)
 • Here Is New York (1949)
 • Charlotte's Web (1952)
 • The Second Tree from the Corner (1954)
 • The Elements of Style (with William Strunk Jr.) (1959, republished 1972, 1979, 1999, 2005)
 • The Points of My Compass (1962)
 • The Trumpet of the Swan (1970)
 • Letters of E.B. White (1976)
 • Essays of E.B. White (1977)
 • Poems and Sketches of E.B. White (1981)
 • Writings from "The New Yorker" (1990)
 • In the Words of E.B. White (2011)
 • The Fox of Peapack
 • Farewell to Model T
 • An E.B. White Reader. Edited by William W. Watt and Robert W. Bradford.

Esszék és tudósítások[szerkesztés]

 • E.B.W. (April 18, 1925). "A Sep Forward". The New Yorker. Vol. 1, no. 9. p. 21.
 • — (May 9, 1925). "Defense of the Bronx River". The New Yorker. Vol. 1, no. 12. p. 14.

Magyarul[szerkesztés]

Filmadaptációk[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

 • Scott Elledge: E. B. White. A Biography. W. W. Norton & Company 1986, ISBN 0-393-30305-5
 • Anne Commire: E(lwyn) B(rooks) White. In: Anne Commire: Something About the Author. Volume 2. Facts and Pictures about Contemporary Authors and Illustrators of Books for Young People. Gale Research Book Tower, Detroit 1971, 268–271 o.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
 3. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. LIBRIS, 2007. február 12. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)
 7. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 8. http://www.ala.org/alsc/awardsgrants/bookmedia/newberymedal/newberyhonors/newberymedal, 2020. február 3.
 9. Find a Grave (angol nyelven)
 10. Mount Vernon város az Egyesült Államokban, New York államban, Westchester megyében.
 11. Root, Robert L.. E.B. White: The Emergence of an Essayist. University of Iowa Press, 23. o. (1999). ISBN 978-0-87745-667-4 
 12. (2013) „Stanley Hart White and the question of 'What is Modern?'”. Studies in the History of Gardens & Designed Landscapes 33 (3), 170–177. o. DOI:10.1080/14601176.2013.807653.  
 13. Andrew Dickson White (1832. november 7. – 1918. november 4.) amerikai történész és oktató, aki társalapítója a Cornell Egyetemnek, és csaknem két évtizeden át volt az első elnöke.
 14. Building Cornell University Library's Collections: E.B. White '21. Cornell University Library . (Hozzáférés: 2019. július 11.) „"His nickname, "Andy," dates from his years at Cornell. According to Cornell tradition, all male students named White were nicknamed after Cornell's first president, Andrew Dickson White."”
 15. Allison "Al" Danzig (1898. február 27. – 1987. január 27.) amerikai sportíró.
 16. American Legion(wd) News Service
 17. Week 20 – Writing Quotations. www.joesutt.com , 2009. december 28. (Hozzáférés: 2015. október 25.)
 18. Long, Priscilla: The Seattle Times fires E.B. White on June 19, 1923.. HistoryLink, 2001. július 26. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
 19. E.B. White Biography. Encyclopedia of World Biography. (Hozzáférés: 2012. november 25.)
 20. Katharine Sergeant Angell White (1892. szeptember 17. – 1977. július 20.) író, a The New Yorker magazin fikciós szerkesztője volt 1925 és 1960 között.
 21. Harold Wallace Ross (1892. november 6. – 1951. december 6.) amerikai újságíró, aki 1925-ben feleségével, Jane Granttel(wd) együtt megalapította a The New Yorker magazint, és haláláig főszerkesztője volt.
 22. Thurber, James. E.B.W., Credos and Curios. Penguin Books, 124. o. (1969). ISBN 978-0-14-003044-0 
 23. Is Sex Necessary?. The Attic . (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
 24. Katharine Sergeant Angell White (1892. szeptember 17. – 1977. július 20.) író és a The New Yorker magazin fikciós szerkesztője volt 1925 és 1960 között.
 25. Joel McCoun White (1930. december 21. – 1997. december 5.) amerikai haditengerészeti építész volt, aki klasszikus terveiről ismert, beleértve a W-osztályú hajókat(wd).
 26. Roger Angell (1920. szeptember 19. – 2022. május 20.) amerikai esszéíró, aki a sportról, különösen a baseballról szóló írásairól ismert.
 27. Katrina Elizabeth DiCamillo (1964. március 25. –) amerikai gyermekkönyv-író.
 28. White, E.B.. Charlotte's Web. Harper, ii. o. (1952). ISBN 978-0-06-440055-8 
 29. James Grover Thurber (1894. december 8. – 1961. november 2.) amerikai karikaturista, író, humorista, újságíró és drámaíró.
 30. Elledge, Scott. E.B. White: A Biography. New York: W.W. Norton (1984). ISBN 978-0-393-01771-7 
 31. William Strunk Jr. (1869. július 1. – 1946. szeptember 26.) amerikai angol-professzor a Cornell Egyetemen, a Stíluselemek (1918) szerzője.
 32. Maira Kalman (Tel-Aviv, 1949. november 5. –) amerikai művész, illusztrátor, író és tervező, aki az emberi állapotról szóló festményeiről és írásairól ismert.
 33. Nico Asher Muhly (1981. augusztus 26. –) amerikai kortárs komolyzenei zeneszerző és hangszerelő, aki klasszikus és popzenészekkel egyaránt dolgozott és készített felvételeket.
 34. "Special Awards and Citations". The Pulitzer Prizes. Retrieved December 2, 2013.
 35. The Family That Dwelt Apart. National Film Board of Canada, 2012. október 11. (Hozzáférés: 2012. november 25.)
 36. Ann Nolan Clark (született: Anna Marie Nolan; 1896. december 5. – 1995. december 13.) amerikai írónő, aki 1953-ban elnyerte a Newbery-érmet.
 37. A trombitás hattyú (film)
 38. Bird, Elizabeth (July 2, 2012). "Top 100 Children's Novels #1: Charlotte's Web by E.B. White". A Fuse #8 Production. School Library Journal. Retrieved June 17, 2013.
 39. Garth Montgomery Williams (1912. április 16. – 1996. május 8.) amerikai művész, aki a háború utáni amerikai korszakban gyermekkönyv-illusztrátorként vált ismertté.
 40. Stuart Little, kisegér 1999-es film
 41. Stuart Little, kisegér 2002-es film
 42. Stuart Little, kisegér 2005-ös CGI film
 43. Malac a pácban 1973-as film
 44. Wilbur nagy kalandja 2003-as film
 45. Malac a pácban 2006-os film

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az E. B. White című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.