Szalóczy Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalóczy Pál
Született 1945november 15. (71 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása újságíró, riporter, bemondó
Iskolái ELTE
Beceneve Medve

Szalóczy Pál (Budapest, 1945. november 15. –) magyar újságíró, riporter, rádió- és tévébemondó. Jellegzetes orgánuma tette különösen alkalmassá a bemondói hivatásra, emellett narrátori és információs szövegek bemondását is leggyakrabban ő végezte el, emiatt hallani a hangját többek közt a budapesti metró, valamint a magyarországi vasúti pályaudvarok tájékoztató hangjaként.

Pályafutása[szerkesztés]

1945. november 15-én született Budapesten. Karrierje igazából már csecsemőként elindult, mert egy tápszermárka reklámarca lett, amiért már „gázsit” is kapott, a tápszergyártó cég tápszereit. Valódi pályafutása jóval később indult el. Szalóczy mély hangjára már fiatalon felfigyeltek, emiatt zenészi pályára szánták. Három évig operaénekesnek készült, de jobban érdekelte a pódiuméneklés, a dzsessz és a blues műfaja. Amatőr együttest is alapított barátaival, melyben gitározott és énekelt, az együttessel pedig kisebb haknikat is vállaltak. Később az ELTE földrajz-biológia szakán tanult, az egyetemen bekerült az egyetem énekkarába, az énekkar tagjaként pedig számos külföldi turnén vett részt. Szalóczy aztán három társával énekegyüttest alapított Spirituálé Quartett néven, és jelentkeztek az 1968-as Ki mit tud?-ra, de kategóriájukban Kincses Veronika bizonyult jobbnak. Az együttes azonban így is ORI működési engedélyt kapott, aminek birtokában felléphettek, és szerepeltek a Magyar Televízió Könnyűzenét Kedvelők Klubja c. műsorában. Ekkor ajánlották fel Szalóczynak, hogy legyen rádióbemondó, amit rögtön elfogadott. Szalóczy ettől kezdve harminc évig volt a Magyar Rádió és Televízió bemondója és hírolvasója.

A hírolvasás melletti közszolgálati bemondói pályája akkor indult el, amikor a MÁV új utastájékoztató rendszeréhez bemondót kerestek, amire Szalóczyt találták a legalkalmasabbnak, ezért vele mondatták szalagra az összes vasúti információs szöveget. Ezután a BKV is felkérte, hogy a járműveiken, legfőképp a metróban használandó tájékoztató és figyelmeztető szövegeknek is ő legyen a hangja. Emellett filmek és egyéb információs szövegeknek bemondójaként is foglalkoztatták.

Szalóczy eredeti szakmája mellett futballozik is, az újságíró-válogatott kapusa is volt nagy termete miatt. Futballistaként is többször megfordult külföldön, ahol egy ízben kisebb maradandó sérülést szenvedett: egy brazil meccsen az ellenfél, egy légitársaság csapatának a csatára a meccs hevében véletlenül a kezére lépett, és az elfertőződött sérülés miatt az egyik ujjpercét el kellett távolítani.

Szalóczy később íróként is debütált, első könyve a születése előtti idők rádiósairól szóló A leírt szöveg felolvasandó c. könyv, mely 2005-ben jelent meg. Ezt az autóvezetéssel foglalkozó Európába(n) vezetünk! c. könyv követte 2007-ben, majd egy krimi A Vénusz-rejtély címmel 2009-ben.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

  • A leírt szöveg felolvasandó – Mikrofontörténetek a Magyar Rádió hőskorából – 2005, Athenaeum 2000 Kiadó, ISBN 963 9615 03 X
  • Európába(n) vezetünk! (Autós és közéleti füstölgések) – 2007, Fiesta Könyvkiadó, ISBN 9789639258426
  • A Vénusz-rejtély – 2009, Ad Librum Kiadó, ISBN 9789639934474

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szalóczy Pálé az idei egyik Kazinczy-díj. www.ma.hu (2015. ápr. 19.) (Hozzáférés: 2015. ápr. 19.)

Források[szerkesztés]