Donna Reed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Donna Reed
Donna Reed in The Picture of Dorian Gray trailer.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Donna Belle Mullenger
Született 1921. január 27.
Denison, Iowa USA
Elhunyt 1986. január 14. (64 évesen)
Beverly Hills, Kalifornia USA
Sírhely Westwood Village Memorial Park Cemetery
Házastársa William J. Tuttle
(1943-1945)
Tony Owen
(1945-1971)
Grover Asmus
(1974-1986)
Pályafutása
Iskolái Los Angeles City College
Aktív évek 19411985
Díjai
Oscar-díjLegjobb női mellékszereplő
1954 Most és mindörökké

Donna Reed az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Donna Reed témájú médiaállományokat.

Donna Reed, Donna Belle Mullenger (1921. január 27.1986. január 14.) Oscar-díjas amerikai színésznő.

Fiatalkora[szerkesztés]

1921. január 27-én született az iowai Denisonban William Richard Mullenger (1893-1981) és Hazel Jane Shives (1899-1975) leányaként. Az öt gyermek közül Donna volt a legidősebb, metodista szellemben nevelkedett. Miután leérettségizett szülővárosában azt tervezte, hogy tanár lesz, de nem volt pénze a helyi főiskolára. A nagynénje tanácsára Los Angelesbe költözött, ahol elkezdte a főiskolát. A tanulmányai mellett különböző színházi produkciókban lépett fel, de nem tervezte, hogy színésznő lesz. Miután több filmstúdió is próbafelvételre hívta, végül aláírt a Metro-Goldwyn-Mayerhez, de ragaszkodott hozzá, hogy előbb befejezi tanulmányait.

Karrierje[szerkesztés]

Mikor 1941-ben aláírta a szerződést az MGM-mel, még abban az évben debütált a filmvásznon a The Get-Away című produkcióban. Donna Adams néven szerepelt, amit később a stúdió döntése nyomán Donna Reedre változtatott. Két évvel később Mickey Rooneyval játszott az Az élet komédiájában, majd 1945-ben a Dorian Gray képe című horrorban volt látható.

Reed 1941-ben

Előnyös külseje és kedves megjelenése miatt a második világháború alatt népszerű címlaplánnyá vát a katonák körében. Reed személyesen válaszolt a tengerentúl szolgálatot teljesítők leveleire.

1946-ban az RKO Pictures kölcsönvette az MGM-től Mary Bailey szerepére Frank Capra Az élet csodaszép című filmjéhez. A filmet később az Amerikai Filmintézet beválasztotta minden idők 100 legjobb amerikai filmje köze, továbbá az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikussá vált.

Egy évvel később A Zöld delfin utca című történelmi drámában játszott Lana Turner és Van Heflin mellett. 1953-ban Alma Burkeöt, egy prostituáltat, Montgomery Clift karaktere szeretőjét alakította a Most és mindörökkében. Az alakításáért az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjjal jutalmazta legjobb női mellékszereplő kategóriában.

1958-ban kezdte el forgatni a The Donna Reed Show című televíziós vígjátéksorozatot, melyben egy idealizált középosztálybeli háziasszonyt formált meg. A széria nyolc évadot futott az ABC-n az 1966-os leállásáig.

A Dallas című sorozat 1984-85-ös évadjában Barbara Bel Geddest helyettesítette, aki úgy döntött, hogy kiszáll a történetből. Amikor a következő szezonra mégis visszatért, Reedet hirtelen kirúgták. Ezért beperelte a produkciót szerződésszegésért, amiért később a bíróság több, mint egymillió dolláros kártérítést ítélt meg neki.

Magánélete[szerkesztés]

1943 és 1945 között a sminkmester William J. Tuttle (1912-2007) felesége volt. Szintén 1945-ben hozzáment a producer Tony Owenhez (1907-1984), akivel négy gyermeket neveltek fel: Penny Jane, Anthony, Timothy és Mary Anne (a két idősebbiket örökbe fogadták). Reed és Owen 1971-ben elváltak, majd három évvel később hozzáment egy nyugalmazott katona őrnagyhoz, Grover W. Asmushoz (1926-2003), akivel haláláig együtt maradt. Reed a vietnámi háború alatt békeaktivista volt.

Halála[szerkesztés]

1986. január 14-én hunyt el hasnyálmirigyrákban Beverly Hillsben 13 nappal a 65. születésnapja előtt. Mindössze halála előtt három hónappal diagnosztizálták súlyos betegségét. A Los Angeles-i Westwood Village Memorial Park Cemeteryben helyezték örök nyugalomra.

Hagyatéka[szerkesztés]

Özvegye Grover W. Asmus, más családtagok és barátai létrehozták Reed szülővárosában Denisonban a Donna Reed Alapítvány az Előadóművészetért nevű nonprofit szervezetet, mellyel ösztöndíjat nyerhetnek tehetséges előadóművész tanulók.

Reed szülővárosában évente megrendezik a Donna Reed Fesztivált is. Oscar-díja megtekinthető a denisoni W. A. McHenry múzeumban. A filmiparban betöltött helyének köszönhetően csillagja ott van a Hollywood Walk of Fame-en.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Donna_Reed című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.