Ugrás a tartalomhoz

RKO Pictures

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RKO Pictures
Típus
  • filmgyártó vállalat
  • filmforgalmazó
  • üzleti vállalkozás
Jogelőd
  • Film Booking Offices of America
  • Keith-Albee-Orpheum
Alapítva1928. október 23.
Megszűnt1959. március 7.
SzékhelyManhattan
Alapító
  • David Sarnoff
  • Joseph P. Kennedy
Iparágfilmművészet
Formarészvénytársaság
A RKO Pictures weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz RKO Pictures témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Radio-Keith-Orpheum (RKO Pictures) egy amerikai filmgyártó és forgalmazó vállalat volt 1928 és 1957 között.

Története[szerkesztés]

A többi stúdióhoz képest későn, 1928-ban jelent meg, mikor a stúdiók a hangosfilmre való átállás lázában égtek. Az Amerikai Rádió Társaság a photophone kifejlesztésén dolgozott, de nem talált a stúdiók között partnerre. Az RCA elnöke egy kisebb stúdióhoz fordult. Két évvel később a Photophone cég és egy varieté-színház láncolat egybeolvadásával létrejött az RKO.

David O. Selznick 1931-től két évig irányította a stúdiót, az ő idejében készült a King Kong. Utódja indította útjára a Fred Astaire és Ginger Rogers páros főszereplésével játszódó musicaleket.

George Schafer 1938-ban került a vállalat élére, azzal a tervvel, hogy egy második MGM-et varázsoljon a cégből. Az 1940-es években készült Orson Welles Aranypolgára, és még néhány híres film. A parádés produkciókat felváltották az alacsony költségvetésű "B kategóriás" filmek. Elvétve azonban ebben az időkben is akadtak gyöngyszemek, mint például Jean Renoir This Land is Mine című filmje. Ha nem is saját gyártású, de általuk forgalmazott filmekkel még adódtak nagy sikerek. Samuel Goldwyn hét Oscar-díjjal kitüntetett Életünk legszebb évei című filmje, és néhány Walt Disney klasszikus: a Bambi, a Dumbó és Mickey egér történetek.

1948-tól Howard Hughes lett a cég igazgatója, aki 32 millió dollárért vásárolta fel a céget. Az ő vezetése alatt számolták fel a stúdiót. Első lépésként eladta a vállalat filmszínházait. Az RKO az ötvenes-években még elért néhány sikert filmjeivel, de 1953-ban a veszteségei már 20 millió dollárra rúgtak és végül 1957-ben megszüntették.

Filmjei[szerkesztés]

*:közkincs

1930-as évek[szerkesztés]

1940-es évek[szerkesztés]

1950-es évek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]