Howard Hughes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Howard Hughes
Howard Hughes.jpg
Születési név Howard Robard Hughes, Jr.
Született 1905. december 24.
Houston, Texas, USA USA
Elhunyt 1976. április 5. (70 évesen)
Houston, Texas, USAUSA
Sírhely Glenwood Cemetery
Állampolgársága amerikai
Házastársa
  • Terry Moore
  • Jean Peters
Élettárs Terry Moore
Szülei Howard R. Hughes, Sr.
Foglalkozása filmrendező
producer
mérnök
pilóta
Iskolái
Díjak
  • Congressional Gold Medal
  • National Aviation Hall of Fame

Howard Hughes signature.svg

Howard Hughes weboldala
Howard Hughes az IMDb-n
Howard Hughes PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Howard Hughes témájú médiaállományokat.

Howard Robard Hughes, Jr. (Houston, 1905. december 24. – Houston, 1976. április 5.) amerikai filmproducer, filmrendező, mérnök és pilóta. Szüleit, Howard R. Hughest és Allene Stone Gano Hughest korán elvesztette, apjától jól menő szerszámgépgyárat örökölt, amely anyagi hátteret jelentett költséges filmes és repülőgépipari vállalkozásaihoz. Több filmnek a producere volt, két filmet is rendezett, először a Hell's angels (Pokol angyalai) című háborús filmet 1930-ban, az első 2 millió dolláros költségvetésű filmet, majd a The Outlaw, azaz A törvényen kívüli című westernfilmet 1943-ban. Filmrendezői karrierje mellett létrehozta a Hughes Aircraftot 1932-ben és a Howard Hughes Medical Institute nevű nonprofit orvosi kutató szervezetet. Két híres repülőmodellnek, a H1 Racer-nek és a Hughes H–4 Hercules-nek is a tervezője volt, és több repülési világrekord felállítója is. 1946-ban majdnem halálos balesetet szenvedett az XF–11-es kísérleti géppel tett próbarepülés közben. Életének második felében a világtól elzárkózva élt, munkatársaival is csak telefonon tartotta a kapcsolatot. Beteges tisztasági mániája egyre jobban elhatalmasodott rajta, egészségét is kikezdte. 1976. április 5-én halt meg egy magánrepülőgépen, úton a houstoni metodista kórház felé.

Korai évek[szerkesztés]

Howard a Texas állambeli Houstonban született a gazdag olajfúró-szerszámgépgyáras Howard Hughes és felesége, Allene Stone Gano Hughes gyermekeként.

Hollywoodi évek[szerkesztés]

A pilóta és a mérnök[szerkesztés]

Halála[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Életéről több filmet forgattak:

  • A lenyűgöző Howard Hughes (The Amazing Howard Hughes), 1977, rendezte: William A. Graham
  • Aviátor (The Aviator), 2004, rendezte: Martin Scorsese

Howard Hughes talán legmaradandóbb öröksége (a tényleges öröksége körül dúló harcok mellett) a Howard Hughes Medical Institute. Bírósági döntésekkel sikerült az eredetileg nyilvánvalóan adócsökkentési szándékkal létrehozott intézményt valódi kutatói alapítvánnyá formálni. A Hughes Aircraft eladásából származó bevételből milliárdokat fektettek az alapítványba, amely ezzel a tőkeinjekcióval az USA legnagyobb orvosbiológiai kutatásokat támogató alapítványává vált.

Külső hivatkozások[szerkesztés]