Morning Glory (film, 1933)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morning Glory
(Morning Glory)
1933-as amerikai film

Rendező Lowell Sherman
Producer Pandro S. Berman
Vezető producer Merian C. Cooper
AlapműZoë Akins:Morning Glory (színmű)
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Howard J. Green
Főszerepben Katharine Hepburn
Douglas Fairbanks Jr.
Adolphe Menjou
Zene Max Steiner
Operatőr Bert Glennon
Vágó William Hamilton
Jelmeztervező Walter Plunkett
Díszlettervező Ray Moyer
Gyártás
Gyártó RKO Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 74 perc
Költségvetés 239 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó RKO Pictures
BemutatóUSA 1933. augusztus 18.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Morning Glory 1933-ban bemutatott amerikai filmdráma Lowell Sherman rendezésében. A film egy lelkes, de egyben naiv leendő színpadi színésznő útját követi nyomon a sztárrá válásig. Katharine Hepburn alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Történet[szerkesztés]

Eva Lovelace (Katharine Hepburn) egy kisvárosi színház színésze azt reméli, hogy fényes karriert futhat be a New York-i Broadwayen. Elmegy egy meghallgatásra a híres színházi producer Louis Eastonhoz (Adolphe Menjou) azzal a szándékkal, hogy szerepet kap a következő darabjában. A meghallgatáson számos más színésznő is jelen van, és őket válogatják be, mert sokkal több színpadi tapasztalatuk van. Eva viszont találkozik Robert Harley Hedges (C. Aubrey Smith) színházi oktatóval, aki a pártfogásába veszi.

Később találkozik az iránta gyengéd érzelmeket tápláló színdarabíróval, Joseph Sheridannel (Douglas Fairbanks Jr.), aki felajánl neki egy kisebb szerepet a soron következő Broadway darabjában. Az előadás előtt a színdarab főszereplője, a szőke színházi sztár Rita Vernon (Mary Duncan) anyagi természetű vitába keveredik Eastonnal. Amikor Easton nem teljesíti túlzott követeléseit Vernon elviharzik, és a darab főszereplő nélkül marad. Kétségbeesetten igyekeznek megtalálni a helyettesét, végül a választás Eva Lovelacere esik, aki hatalmas sikert ér el alakításával, ami meghozza számára a várva várt áttörést.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Katharine Hepburn Eva Lovelace
Douglas Fairbanks Jr. Joseph Sheridan
Adolphe Menjou Louis Easton
C. Aubrey Smith Robert Harley Hedges
Richard Carle Henry Lawrence
Don Alvarado Pepi Velez
Tyler Brooke Charlie Van Duesen
Geneva Mitchell Gwendoline Hall
Mary Duncan Rita Vernon
Fred Santley Will Seymour
Helen Ware Nellie Navarre
Robert Adair Roberts
Mildred Washington Emma

Rádiós adaptációk[szerkesztés]

1942 októberében a Lux Rádiószínház feldolgozta a történetet, Judy Garland kapta Eva Lovelace szerepét, Louis Eastonként pedig a filmből ismerős Adolphe Menjou volt hallható. Négy évvel később egy újabb adaptáció született, ezúttal Elizabeth Taylorral a főszerepben.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Morning_Glory (1933 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]