Aranypolgár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aranypolgár
(Citizen Kane)
1941-es amerikai film

A film főcíme
A film főcíme
Rendező Orson Welles
Producer Orson Welles
Vezető producer George Schaefer
Műfaj
Forgatókönyvíró Herman J. Mankiewicz
Orson Welles
Főszerepben Orson Welles
Joseph Cotten
Agnes Moorehead
Dorothy Comingore
Ruth Warrick
Everett Sloane
George Coulouris
Ray Collins
Zene Bernard Herrmann
Operatőr Gregg Toland
Vágó Robert Wise
Jelmeztervező Edward Stevenson
Díszlettervező Van Nest Polglase
Gyártás
Gyártó Mercury Productions
RKO Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 119 perc
Költségvetés 839 727 USD[1]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó RKO Pictures
BemutatóUSA 1941. május 1.
Magyarország 1982. január 22. (MTV1-en)
Eredeti magyar adó MTV1
Duna TV
Korhatár12 II. kategória (F/11369/J)
Bevétel 1 585 634 USD (Egyesült Államok)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Aranypolgár témájú médiaállományokat.

Az Aranypolgár (eredeti cím: Citizen Kane, vagyis Kane polgártárs) az RKO Pictures által kiadott 1941-es klasszikus amerikai dráma Orson Welles rendezésében.

A bemutató előtti viták[szerkesztés]

A filmet – bár fikció – sokan William Randolph Hearst leplezett élettörténetének tartják. A film megjelenése után Hearst megtiltotta újságjaiban ennek akár említését is, emellett azzal fenyegetőzött, hogy kiteregeti Hollywood 15 évének szennyesét. Egy adott pillanatban a nagyobb stúdiók vezetői felajánlották az RKO-nak, hogy kifizetik a gyártási költségeket, ha átadják nekik a film negatívját és összes kópiáját, amelyeket el akartak égetni. Az RKO visszautasította ezt, és a film bemutatása mellett döntött, de előtte zárt közönségnek (filmstúdió-vezetőknek és jogászoknak) bemutatták, és kb. 2 percet kivágtak belőle. Hearst azzal fenyegette meg a mozihálózatok üzemeltetőit, hogy egyéb filmjeik reklámjait sem közli újságjaiban, ha bemutatják az Aranypolgárt. Sok moziüzemeltető engedett a nyomásnak.

Téma[szerkesztés]

A film Charles Foster Kane életét követi nyomon, aki karrierje elején egy a társadalmat szolgáló kiadói birodalmat épít fel, de később elfogja a hataloméhség.

Bár a kritikusok megdicsérték, a mozikban megbukott, elsőre nem nyerte meg a közönség tetszését. Ez annak tulajdonítható, hogy bemutatásakor, 1941-ben, az Aranypolgár sok szempontból is szokatlan film volt. Az akkori nézők nem voltak hozzászokva, hogy a film rendezője, producere, az egyik forgatókönyvírója és főszereplője is ugyanaz a személy legyen: a filmszakmában akkor még kezdőnek számító, 26 éves Orson Welles.

Mégis a legmeglepőbb dolog a publikum számára a film tartalma volt. Welles többféle műfajt ötvözött művében. Fellelhetőek benne a filmmusical, a krimi vagy akár a filmhíradó elemei is. Az Aranypolgár nem hasonlított semmire, ami addig a filmvásznon megjelent, viszont nagy hatással volt a későbbi filmművészetre, igazi mérföldkövet jelentett a mozi történetében.

A film cselekménye[szerkesztés]

Charles Foster Kane (Orson Welles)

A film egy Charles Foster Kane nevű sajtómágnás történetét beszéli el. Kane-t anyja még gyerekkorában egy chicagói bank vezetőjének, Walther Thatchernek a gondjaira bízza egy aranybányáért cserében. Anyja cselekedetének eredeti okát nem lehet tudni, talán a legjobbat akarja fiának, de az is lehet, hogy egyszerűen nem szereti.

Kane 25 évesen megörökli szülei vagyonát, amiből később megveszi a The Inquirer című helyi lapot. Az egész országra kiterjedő sajtóbirodalmat hoz létre és feleségül veszi az elnök unokahúgát, ami által Amerika egyik legbefolyásosabb és leghíresebb embere válik belőle. Kormányzónak jelölteti magát, azonban sikeres politikai pályafutása kudarcba fullad, amikor az ellenzék leleplezi egy Susan nevű kóristalánnyal folytatott titkos szerelmi viszonyát. Kane elválik feleségétől, hogy elvehesse Susant, majd a Xanadu nevű, hatalmas palotájába költöznek, amelyet a sajtómágnás lassanként megtölt egyre nevetségesebbé váló gyűjtőszenvedélyének zsákmányaival. Hosszú, boldogtalan házasság után, második felesége elhagyja.

Kane magányosan, összetörten fejezi be életét. Halála előtti utolsó szava, a „rózsabimbó” lesz a film kulcsmotívuma.

Szereposztás[szerkesztés]

További magyar hangok: Balázsi Gyula, Balkay Géza, Botár Endre, Bozai József, Gruber Hugó, Kenderesi Tibor, Kovács P. József, Szoó György, Varga T. József

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]