William Randolph Hearst

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Randolph Hearst
William Randolph Hearst cph 3a49373.jpg
Született
1863. április 29.[1]
San Francisco
Elhunyt
1951. augusztus 14. (88 évesen)[1]
Beverly Hills
Állampolgársága amerikai
Szülei Phoebe Hearst
George Hearst
Foglalkozása
  • újságíró
  • politikus
  • tudósító
  • könyvkiadó
  • előkelőség
Iskolái Harvard Egyetem
Halál oka szívinfarktus

aláírása
aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Randolph Hearst témájú médiaállományokat.

William Randolph Hearst I (San Francisco, 1863. április 29.1951. augusztus 14.) amerikai üzletember, sajtómágnás.

Élete[szerkesztés]

Vezető újságkiadó-tulajdonos volt. Apja milliomos, aki saját maga szerezte vagyonát. Hearst, aki akkor még diák volt a Harvardon, megtudta, hogy apja egy kaliforniai újságot, a The San Francisco Examinert kapta egy adósától, és megkérte apját, hadd irányítsa ő az újságot. 1887-ben ő lett a lap kiadója, és sikerre vitte az újságot. Ezután New Yorkba költözött, és a The New York Journal tulajdonosa lett, ami riválisa volt Joseph Pulitzer New York Worldjével. Ekkor alakult ki a bulvárújságírás. Hearst egyre több újságot vásárolt fel, egy idő múlva már csaknem 30 újságja jelent meg nagyobb amerikai városokban. Ezután magazinokkal is foglalkozni kezdett, és hatalmas kiadóvállalatot épített.

Bár háromszor is beválasztották a képviselőházba, a politikai életben csak közvetetten, újságjai révén játszott szerepet. A Demokrata Párt híve volt. Többször is indult New York állam kormányzói székéért, de veszített. Legfontosabb politikai szerepe az volt, hogy újságcikkeivel szította a közhangulatot, ami az 1898-as amerikai–spanyol háborúhoz vezetett.

Hearstről mintázták Orson Welles klasszikus filmje, az Aranypolgár (Citizen Kane) főszereplőjét.[2] Sajtóbirodalma mellett legmaradandóbb alkotása a kaliforniai birtokán épített Hearst-kastély (Hearst Castle) luxusépület-együttes, melyet Julia Morgan építésszel együtt tervezett.

Feleségétől, Millicent Wilsontól öt fia született, házasságuk később megromlott, és Hearst Marion Davies színésznővel tartott fenn kapcsolatot.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]