Ken Kercheval

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ken Kercheval
Ken Kercheval 1963-ban
Ken Kercheval 1963-ban
Életrajzi adatok
Születési név Ken Kercheval
Született 1935. július 15.[1][2][3][4][5]
Wolcottville, Indiana, USA
Elhunyt 2019. április 21. (83 évesen)[6][5]
Clinton, Indiana
Házastársa Cheryl Paris (1994–2004)
Pályafutása
Iskolái Chamberlain-Hunt Academy
Híres szerepei Cliff Barnes
Dallas

Ken Kercheval IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Ken Kercheval témájú médiaállományokat.

Ken Kercheval (Wolcottville, Indiana, 1935. július 15.Clinton, Indiana, 2019. április 21.[7]) amerikai színész. Magyarországon főként a Dallas című televíziós sorozatból ismert, ő alakította Cliff Barnes-t.

Életpályája[szerkesztés]

Az indianai Clintonban nőtt fel. Édesapja orvosként, édesanyja pedig nővérként dolgozott. 1962-ben debütált a Broadwayn, és több színházi szerepet is alakított. A Dallas előtt a Kojak című sorozatban is szerepelt. Sokáig aktívan folytatta színészi tevékenységét, bár a Dallason kívül nem kapott túl hálás szerepeket egy sorozatban vagy filmben sem. Az üzlet terén többek közt pattogatott kukorica-üzemmel próbálkozott, de rendszerint csőddel végződő vállalkozásaival csak adósságállományát növelte. Három sikertelen - válással végződő - házassága volt. Túlélt egy súlyos tüdőrákot. 2006-ban őrizetbe vették az indianai Clintonban, mivel a megengedettnél több alkoholt fogyasztott aznap, és úgy ült volán mögé. Az óvadék kifizetése után szabadon engedték. A színész alkoholizmusa abból eredt, hogy élete egyetlen komoly sikereként csak a Dallasban való szereplését könyvelhette el. Később Kercheval a Kalifornia állambeli Grand Hillsben élt, de Indiana államban is volt egy háza, amit az anyjától örökölt. Ott nyaralt, amikor letartóztatása is történt. Idős korában gyümölcstermesztéssel is foglalkozott, de színészi munkáját sem adta fel.

Halálhírét csak három nappal később hozták nyilvánosságra. Halálának oka tüdőgyulladás volt.[8][9]

A nagy szerep[szerkesztés]

Ken Kercheval élete igazi sikerkorszakát a Dallas c. filmsorozat forgatása és adása alatt élte. Clifford Barnes szerepében Kercheval a Barnes-Wentworth Olajtársaság egyik vezetőjét alakította, aki a már korábban is fennálló, Ewingokkal történő családi rivalizálás folytatójaként általában vesztesként kerül ki a gazdasági csatározásokból. Üzleti célból akarta a válása után testvérét, Pamelát Mark Graisonhoz adni, hogy a leendő sógorával karöltve Texas legjelentősebb független olajvállalkozójává emelkedhessen és elsöpörhesse a Ewingokat. Érdekes, hogy a forgatás előtt Kerchevalnak még Raymond Krebbs szerepét szánták.

A pletykák arról szóltak, hogy Kercheval színészkollégájával, a Jockey Ewingot alakító Larry Hagmannal a való életben is vetélytársak voltak, s Hagman szorította háttérbe Kerchevalt. A valóságban viszont nagyon jó, kiegyensúlyozott szakmai és baráti kapcsolat volt közöttük. Hagman másokkal ellentétben nagyon tehetséges színésznek tartotta Kerchevalt.

Házasságai[szerkesztés]

Ken Kercheval első feleségéről nincsenek biztos adatok, az viszont hivatalos tény, hogy 1966-ig éltek együtt és 3 gyerekük született. Válásuk után sokáig egyedülálló volt, egészen 1986. április 15-ig, amikor másodszor is megnősült, Ava Foxot vette el. Vele 1993-ig élt együtt, és előző házasságához hasonlóan ebben is 3 gyerek született. 1994. október 21-én kötötte meg 3. házasságát, a színésznő Cheryl Parisszel. 2004-ig éltek együtt, majd Kercheval életében a 3. válás is bekövetkezett. Cheryl Paristől egy gyermeke született.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b BnF források (francia nyelven)
  6. 2017. október 9., Ken Kercheval, 11363
  7. Ken Kercheval, J.R. Archrival Cliff Barnes on 'Dallas,' Dies at 83. The Hollywood Reporter, 2019. április 24. (Hozzáférés: 2019. április 24.)
  8. Barnes, Mike. „Ken Kercheval, J.R. Archrival Cliff Barnes on Dallas, Dies at 83 – obituary”, The Hollywood Reporter, Billboard-Hollywood Reporter Media Group (Valence Media), 2019. április 24. (Hozzáférés ideje: 2019. április 24.) 
  9. The Daily Telegraph Staff. „Ken Kercheval, actor who found fame as JR Ewing’s rival Cliff Barnes in Dallas – obituary”, The Daily Telegraph, Telegraph Media Group, 2019. április 24. (Hozzáférés ideje: 2019. április 24.) 

További információk[szerkesztés]