A vonzás szabályai (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vonzás szabályai
(The Rules of Attraction)
2002-es német–amerikai film

RendezőRoger Avary
ProducerRoger Avary
AlapműThe Rules of Attraction
Műfaj
  • vígjáték-dráma
  • filmdráma
  • LMBT-témájú film
  • irodalmi adaptáció
ForgatókönyvíróRoger Avary
Főszerepben
Zene
OperatőrRobert Brinkmann
JelmeztervezőLouise Frogley
Gyártás
GyártóRoger Avary
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő110 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate Films
német Concorde Filmverleih
magyar MOKÉP
BemutatóUSA 2002. október 11.
magyar 2003. július 10.
További információk
SablonWikidataSegítség

A vonzás szabályai (eredeti cím: The Rules of Attraction) egy 2002-es amerikai-német fekete-komédia, filmdráma Roger Avary rendezésében. A forgatókönyvet Roger Avaryvel közösen Bret Easton Ellis írta, saját, 1987-es, azonos című című regénye alapján. A főszerepekben James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, Jessica Biel, Kate Bosworth és Kip Pardue látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Szex, drogok és rock 'n' roll uralja a New England-i Camden College neves kollégiumának tanulóinak életét. Lauren, Sean és Paul ezen a főiskolán tanul, ahol züllött bulik határozzák meg a mindennapjaikat.

Sean, az egyetem drogdílere rendszeresen kap szerelmes leveleket egy névtelen hódolótól, akiről egy véletlen találkozás után azt feltételezi, hogy Lauren. Lauren azonban szerelmes Victorba, aki éppen európai kiránduláson van. A homoszexuális Paul viszont beleszeret Seanba, bár ő heteroszexuális, és úgy tűnik, észre sem veszi Pault. Végül Sean egy buli után lefekszik Lauren lakótársával, Larával, mire búcsúzóul kap egy utolsó szerelmes levelet. A levelek azonban nem Laurentől származnak, ahogy Sean gyanítja, hanem egy ismeretlen lánytól, aki szerelmi bánatból felvágja az ereit a fürdőkádban. Miután Sean lefeküdt Larával, Lauren hallani sem akar róla. Victor visszatér európai körútjáról és nem is emlékszik Laurenre és nem is akar foglalkozni a lánnyal. Paulról pedig Sean nem vesz tudomást.

A film történet elején látható bulival ér véget, de ezúttal megváltozott cselekménnyel. Sean most nem a buliba tart, hanem motorral elhajt a sötétbe; a film hirtelen ér véget egy útkereszteződésben, Sean monológjának közepén.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Sean Bateman James Van Der Beek Bozsó Péter
Lauren Hynde Shannyn Sossamon Kiss Eszter
Victor Johnson Kip Pardue Markovics Tamás
Lara Holleran Jessica Biel Zakariás Éva
Paul Denton Ian Somerhalder Lippai László
Rupert Guest Clifton Collins Jr. Hujber Ferenc
Mitchell Allen Thomas Ian Nicholas Hevér Gábor
Richard `Dick` Jared Russell Sams Simonyi Balázs
Mrs. Denton Faye Dunaway Menszátor Magdolna
Kelly Kate Bosworth
Harry Jay Baruchel
Mr. Lawson Eric Stoltz

Forgatás[szerkesztés]

A vonzás szabályait a (Victor európai körútját leszámítva) kaliforniai Redlands Egyetemen és környékén forgatták.[2] A film volt az egyik első olyan stúdiófilm, amelyet Final Cut Pro programmal vágtak, mégpedig az FCP 3 béta verziójával.[3][4] Avary kijelentette, hogy célja az volt, hogy "egy művészfilmet készítsen tinédzsereknek." A költségvetési korlátok miatt Avarynak saját magának kellett finanszíroznia Victor európai útjának forgatását. Kip Pardue színészt egy kézikamerával követte a különböző országokba, folyton filmezve őt, miközben a színész attól a pillanattól kezdve, hogy az Egyesült Államokból induló repülőgépre szállt, a szerepében maradt. [5] A filmnek több változata is létezik, mivel a filmet megvágták, hogy az Egyesült Államokban és más területeken kevésbé szigorú minősítést kaphasson. A film az "erős szexuális tartalom, droghasználat, trágár nyelvezet és erőszakos képek" miatt eredetileg NC-17-es besorolást kapott, de Avary rendező vágásokat végzett a filmen, hogy megkapja az R besorolást.[6]

Filmzene[szerkesztés]

A filmzene nagy részét Andy Milburn és Tom Hadju duója szerezte, akiket együttesen tomandandy néven ismernek. A filmben szereplő további dalok abból a korszakból származnak, amelyben a könyv játszódik, többek között a The Cure, a Love and Rockets, a Public Image Ltd., a Blondie, a The Go-Go's, a Yazoo , és az Erasure egy-egy dala is hallható. A filmben szerepelnek még a The Rapture, Milla Jovovich, Der Wolf és Serge Gainsbourg számai is.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-on kritikusok értékelése alapján a film 44%-os tetszést aratott. 142 kritikusból 79 negatívan értékelte a filmet és 63 kritikus volt jó véleménnyel A vonzás szabályairól. A film alapját adó könyv szerzője, Bret Easton Ellis 2010-ben pozitívan nyilatkozott a filmről, amikor írásai filmadaptációiról beszélt: "A kedvenc filmem a négy közül A vonzás szabályai volt. Szerintem ez volt az egyetlen, amely filmes módon ragadta meg a regény érzékenységét. Tudom, hogy úgy hangzik, mintha filmkritikus lennék ezzel kapcsolatban, de érzelmi értelemben beszélek erről - mint a regény írója. Megnéztem azt a filmet, és úgy gondoltam, hogy olyan módon értették meg, ahogy Mary Harron (az Amerikai pszichó rendezője) nem, és a Less than Zero (Fagypont alatt) sem.[7]

Bevétel[szerkesztés]

A vonzás szabályai 4 millió dolláros költségvetésből 11 819 244 dolláros bevételt hozott világszerte, így a film kisebb kasszasiker lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Rules of Attraction (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. A vonzás szabályai az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Yale Daily News Staff. The Insider's Guide to the Colleges, 2012: Students on Campus Tell You What You Really Want to Know, 38th Edition. St. Martin's Griffin, 101. o. (2011) 
  3. Apple Computer, Inc.: Pro/Film – The Rules of Attraction. Apple, 1999. március 26. [2005. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 24.)
  4. Cut to the chase. The Hollywood Reporter . [2008. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 31.)
  5. The B.E.E. Podcast – 10/11/19 – Roger Avary – Part 1
  6. 'The Rules of Attraction rated 18 by the BBFC. British Board of Film Classification, 2003. augusztus 27. [2011. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 24.)
  7. Williams, Wyatt: Bret Easton Ellis talks film adaptations. Atlanta A&E Blog. Creative Loafing Atlanta, 2010. június 19. [2010. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 24.)

További információk[szerkesztés]