Sigourney Weaver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sigourney Weaver
SzületettSusan Alexandra Weaver
1949. október 8. (74 éves)[1][2][3][4][5]
Manhattan[6]
ÁlneveSigourney Weaver
Állampolgárságaamerikai
HázastársaJim Simpson (1984. október 1. – )
Gyermekeiegy gyermek
SzüleiElizabeth Inglis
Sylvester Weaver
Foglalkozása
Iskolái
  • Stanford Egyetem
  • Sarah Lawrence College
  • Yale School of Drama
  • Ethel Walker School
  • HB Studio
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1971–
Híres szerepei
Díjai
Golden Globe-díjak
BAFTA-díjak

A Wikimédia Commons tartalmaz Sigourney Weaver témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sigourney Weaver (születési nevén Susan Alexandra Weaver) (Manhattan, New York, 1949. október 8. –) kétszeresen Golden Globe-díjas és BAFTA-díjas, háromszorosan Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő, filmproducer.

Legismertebb szerepei Ellen Ripley hadnagy az Alien-filmekben, Dana Barrett a Szellemirtók-filmsorozatban, valamint Dr. Grace Augustine / Kiri az Avatar-filmekben.

Fiatalkora és családja[szerkesztés]

Sigourney Weaver 1949. október 8-án született New Yorkban Susan Alexandra Weaverként. Édesanyja Elizabeth Inglis (született Desiree Mary Lucy Hawking, elhunyt 2007-ben), angol színésznő. Édesapja az NBC televízió igazgatója, a skót származású amerikai Sylvester "Pat" L. Weaver (elhunyt 2002-ben). Nagybátyja Doodles Weaver, színész és komikus volt. Ő kezdte el a Sigourney Weaver nevet használni a 14 éves Susanra F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című novellájának egyik mellékszereplője, Sigourney Howard után.

Weaver az Ethel Walker iskolába járt, ami egy előkészítő iskola Simsburyben (Connecticut), ahol rendszeresen volt tréfák céltáblája strébersége és magassága miatt. 13 évesen már 175 cm magas volt, de felnőtt koráig mindössze már csak néhány cm-t nőtt. 1972-ben diplomázott a Stanford Egyetemen, majd a Yale Egyetem dráma iskolájában tanult 1974-ig. Itt feltűnt Stephen Sondheim A békák című komédiájának kórusában és egy másik produkcióban, római katonák egyikeként, illetve később barátja és osztálytársa, Christopher Durang darabjaiban. 1981-ben Durang egy komédiájában (Beyond Therapy) szerepelt az épp feltörekvő Jerry Zaks rendezésében.

Folyékonyan beszél franciául és németül.

Pályafutása[szerkesztés]

Sigourney Weaver 2010-ben

Bár Weaver számos olyan, kritikusok által is elismert mozifilmben játszott, mint a Gorillák a ködben, Jégvihar, Dave vagy A veszélyes élet éve, leginkább a hatalmas kasszasikerű Alien filmekben játszott Ellen Ripley altiszt/hadnagy szerepében ismerjük. Ripley-ként először Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című filmjében jelent meg 1979-ben, majd a A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál és az Alien 4. – Feltámad a Halál című folytatásokban. Ripley szerepéért jelölték Oscar-díjra a „legjobb színésznő” kategóriában. További két filmben játszott szerepéért kapott Oscar jelölést 1989-ben, a Dolgozó lány és a Gorillák a ködben című filmek főszerepéért. Geena Davis és Jodie Foster mellett maradt alul az Oscarért folyó harcban, de mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat.

A színésznő a Szellemirtók és Szellemirtók 2. című filmekben Dana Barrett szerepét játszotta, majd 1995-ben a Tökéletes másolat című thrillerben Helen Hudsont, egy agorafóbiás kriminálpszichológust. A '90-es években a legjobban fizetett színésznők közé tartozott. A védjegyeként ismert Ripley szerepek mellett Weaver inkább a kisebb szerepekre koncentrált, mint például 1999-ben a Világtérkép vagy 2006-ban a Hósüti. Több komikus filmben is játszott, Jeffrey – valami más (1994), Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés (1999), vagy a Szívtiprók (2001), ahol Jennifer Love Hewittal játszott együtt.

1997-ben BAFTA-díjat kapott Ang Lee Jégvihar című filmjében játszott mellékszerepéért. 2003-ban 20. helyre jutott a Channel 4 által indított „Minden idők 100 legnagyobb mozisztárja” szavazáson. Audrey Hepburn mellett csak ők ketten nők kerültek be a legjobb húsz közé. Abban az évben ő játszotta az igazgató szerepét a Stanley, a szerencse fia című filmben. 2006-ban visszatért Ruandába a BBC Gorillas revisited című dokumentumfilm elkészítésére. Weavert felkérték A vádlottak című film főszerepére, de ő túl erőszakosnak ítélte a film tartalmát, amit végül Jodie Foster játszott el. Bryan Singer eredetileg őt akarta Emma Frost szerepére az X-Men: Az ellenállás vége című filmben, de Singer később elhagyta a projektet és az Emma Frost-ötletet elvetették.[8] 2008-ban vendégszereplő volt az Eli Stone című tv show-ban, 2009-ben szerepelt élete első televízióra készült filmjében, a Prayers for Bobbyban. Többször adta hangját televíziós és mozifilmekhez, animációs filmekhez, mint például a Disney és Pixar által készített WALL·E című animációs filmben.

Díjak[szerkesztés]

Az Alien filmek miatti Oscar-jelölések mellett, még két másik díjra jelölték pályafutása során. Ezzel Weaver a tizenegy olyan színész/színésznő között van, akik ugyanazon évben két jelölést is kaptak. Jelölték őt a legjobb színésznő kategóriában Dian Fossey szerepéért a Gorillák a ködben című filmből, valamint a legjobb mellékszereplő kategóriában Katherine Parker szerepéért a Dolgozó lányban. Nem nyerte meg egyik díjat sem végül, mert az előbbit Jodie Foster kapta A vádlottak című filmben, az utóbbit pedig Geena Davis Az alkalmi turista című filmben játszott szerepéért. Azonban Weaver mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat, ezzel a sikerrel egyike azon négy színésznőnek, akik ugyanabban az évben két Golden Globe-díjat kaptak.[9] Weaver Golden Globe-díja a legjobb női főszereplő (filmdráma) kategóriában az eddigi egyetlen olyan eset volt a fontosabb díjazások történetében, hogy hármas döntetlen alakult ki: Weaver Jodie Fosterrel és Shirley MacLaine-nel együtt nyerte meg a díjat. Azzal, hogy az 1989-es Oscar-díj átadáson mindkét kategóriában más színész kapta meg a díjat, Sigourney Weaver az első személy, aki kétszer veszített ugyanazon a ceremónián. Azóta három ember volt még ilyen dupla vesztes: Emma Thompson 1994-ben, Julianne Moore 2003-ban és Cate Blanchett 2008-ban.

Magánélete[szerkesztés]

Sigourney Weaver 1984. október 1-jén ment hozzá Jim Simpson filmrendezőhöz. Egy lányuk van, Charlotte Simpson, aki 1990. április 13-án született.

A Gorillák a ködben című filmben játszott szerepe után Weaver a Dian Fossey Nemzetközi Gorilla Alapítvány támogatója lett és ma is az alapítvány tiszteletbeli elnöke.[10] A színésznő aktív környezetvédő. 2006 októberében nemzetközi figyelemfelhívást tett egy konferencián az Egyesült Nemzetek Általános Gyűlésének politikai tanácskozásának elején. Felvázolta az óceáni élőhelyeket fenyegető veszélyeket, melyeket a mélytengeri illetve az ipari méretű halászat okoz.[11][12] Weaver narrátora volt a BBC/Discovery Channel által sugárzott Bolygónk, a Föld című televíziós sorozatnak. 2008. április 8-án háziasszonya volt a "Trickle Up" nevű szervezet éves gálájának a "Rainbow Room" étteremben. Ez a szervezet a nagy szegénységben élőkre fordítja figyelmét, elsősorban nőkre és mozgássérültekre.

Weaver támogatott különböző demokrata politikusokat, beleértve Ted Kennedy és Barbara Boxer szenátorokat. Barack Obama 2008-as elnöki kampányát is támogatta.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[13] Rendező
1977 Annie Hall Annie Hall Alvy barátnője a mozi előtt nem szólal meg Woody Allen
1978 Madman Gale Dan Cohen
1979 nyolcadik utas: a Halál, AA nyolcadik utas: a Halál Alien Ellen Ripley Menszátor Magdolna Ridley Scott
Farkas Zsuzsa
1981 Vigyázó szemek (Átverés) Eyewitness Tony Sokolow Radó Denise Peter Yates
1982 veszélyes élet éve, AA veszélyes élet éve The Year of Living Dangerously Jill Bryant Fazekas Zsuzsa Peter Weir
1983 évszázad üzlete, AzAz évszázad üzlete Deal of the Century Catherine DeVoto Kocsis Mariann William Friedkin
1984 Szellemirtók Ghost Busters Dana Barrett Tóth Enikő Ivan Reitman
Nyírő Beáta
Pálfi Kata
1985 Egy nő vagy kettő Une Femme ou Deux Jessica Fitzgerald Farkas Zsuzsa Daniel Vigne
Kisfalvi Krisztina
1986 Diplomás örömlány Half Moon Street Dr. Lauren Slaughter Fehér Anna Bob Swaim
bolygó neve: Halál, AA bolygó neve: Halál Aliens Ellen Ripley Farkas Zsuzsa James Cameron
Menszátor Magdolna
1988 Gorillák a ködben Gorillas in the Mist Dian Fossey Kocsis Mariann Michael Apted
Dolgozó lány Working Girl Katharine Parker Farkas Zsuzsa Mike Nichols
1989 Szellemirtók 2. Ghost Busters II Dana Barrett Fehér Anna Ivan Reitman (2)
1992 végső megoldás: Halál, AA végső megoldás: Halál[14] Alien 3 Ellen Ripley Menszátor Magdolna David Fincher
1492 – A Paradicsom meghódítása 1492: Conquest of Paradise Izabella királynő Csere Ágnes Ridley Scott (2)
Menszátor Magdolna
1993 Dave Dave Ellen Mitchell Radó Denise Ivan Reitman (3)
1994 halál és a lányka, AA halál és a lányka Death and the Maiden Paulina Escobar Fehér Anna Roman Polański
1995 Tökéletes másolat Copycat Helen Hudson Radó Denise Jon Amiel
Jeffrey – valami más Jeffrey Debra Moorhouse Radó Denise Christopher Ashley
1997 Jégvihar The Ice Storm Janey Carver Kiss Erika Ang Lee
Alien 4. – Feltámad a Halál[14] Alien Resurrection Ellen Ripley Menszátor Magdolna Jean-Pierre Jeunet
1999 Világtérkép A Map of the World Alice Goodwin Kovács Nóra Scott Elliott
Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés Galaxy Quest Gwen DeMarco Spilák Klára Dean Parisot
2000 Botcsinálta ügynök Company Man Daisy Quimp Peter Askin
Douglas McGrath
2001 Szívtiprók Heartbreakers Angela Nardino / Max Conners / Ulga Yevanova Menszátor Magdolna David Mirkin
Big Bad Love Betti DeLoreo (hangja) Arliss Howard
2002 Mostohám a zsánerem Tadpole Eve Grubman Tóth Enikő Gary Winick
torony hősei, AA torony hősei The Guys Joan Kocsis Mariann Jim Simpson
2003 Stanley, a szerencse fia Holes Walker börtönigazgató Kovács Nóra Andrew Davis
2004 Családom titkai Imaginary Heroes Sandy Travis Menszátor Magdolna Dan Harris
falu, AA falu The Village Alice Hunt Borbás Gabi M. Night Shyamalan
2006 Hósüti Snowcake Linda Freeman Menszátor Magdolna Marc Evans
TV játék The TV Set Lenny Menszátor Magdolna Jake Kasdan
hírhedt, AA hírhedt Infamous Babe Paley Menszátor Magdolna Douglas McGrath (2)
Fedőneve: Pipő Happily N'Ever After Frieda (hangja) Radó Denise Paul J. Bolger
Yvette Kaplan
2007 Lány a parkban The Girl in the Park Julia Sandburg Kovács Nóra David Auburn
2008 Nyolc tanú Vantage Point Rex Brooks Menszátor Magdolna Pete Travis
Tekerd vissza, haver! Be Kind Rewind Ms. Lawson Menszátor Magdolna Michel Gondry
Bébi mama Baby Mama Chaffee Bicknell Menszátor Magdolna Michael McCullers
WALL·E WALL-E Axiom fedélzeti számítógépe (hangja) Menszátor Magdolna Andrew Stanton
Cincin lovag The Tale of Despereaux narrátor (hangja) Bencze Ilona Robert Stevenhagen
2009 Avatar Avatar Dr. Grace Augustine Menszátor Magdolna James Cameron (2)
2010 Kívülről őrült Crazy on the Outside Vicky Menszátor Magdolna Tim Allen
Már megint Te?! You Again Ramona Clark Menszátor Magdolna Andy Fickman
2011 Céges buli Cedar Rapids Macy Vanderhei Menszátor Magdolna Miguel Arteta
Paul Paul A nagy ember Menszátor Magdolna Greg Mottola
Elhurcolva Abduction Dr. Bennett Menszátor Magdolna John Singleton
Rampart Rampart Joan Confrey Menszátor Magdolna Oren Moverman
Ház az erdő mélyén The Cabin in the Woods A rendező Menszátor Magdolna Drew Goddard
2012 gyilkos médium, AA gyilkos médium Red Lights Margaret Matheson Menszátor Magdolna Rodrigo Cortés
igazság nyomában, AzAz igazság nyomában The Cold Light of Day Jean Carrack Menszátor Magdolna Mabrouk El Mechri
Vámpírcsajok Vamps Cisserus Menszátor Magdolna Amy Heckerling
2014 Exodus: Istenek és királyok Exodus: Gods and Kings Tuja királyné Menszátor Magdolna Ridley Scott (3)
2015 Chappie Chappie Michelle Bradley Menszátor Magdolna Neill Blomkamp
2016 Szenilla nyomában Finding Dory önmaga (cameo hangja)  Kautzky Armand Andrew Stanton (2)
Szellemirtók Ghostbusters Dr. Rebecca Gorin (cameo) Menszátor Magdolna Paul Feig
Váratlan jóbarát A Monster Calls Nagymama Menszátor Magdolna Juan Antonio Bayona
Mindenáron gyilkos The Assignment Dr. Rachel Jane Menszátor Magdolna Walter Hill
2017 Meyerowitz-történetek, AA Meyerowitz-történetek The Meyerowitz Stories önmaga (cameo) Noah Baumbach
2020 Egy évem Salingerrel My Salinger Year Margaret Philippe Falardeau
2021 Szellemirtók – Az örökség Ghostbusters: Afterlife Dana Barrett Menszátor Magdolna Jason Reitman
2022 Avatar: A víz útja Avatar: The Way of Water Kiri Mentes Júlia James Cameron (3)
Dr. Grace Augustine Menszátor Magdolna
Hívd Jane-t Call Jane Virginia Menszátor Magdolna Phyllis Nagy
A főkertész Master Gardener Mrs. Haverhill Menszátor Magdolna Paul Schrader
Dokumentum- és rövidfilmek
Év Cím Szerep Megjegyzések
1988 Helmut Newton: Frames from the Edge önmaga dokumentumfilm
1999 Why Dogs Smile & Chimpanzees Cry narrátor
2001 The Roman Empire in the First Century
2003 Search for the Afghan Girl
2006 Bolygónk, a Föld (Planet Earth)
Gorillas Revisited önmaga
2009 ACID TEST: The Global Challenge of Ocean Acidification narrátor (hangja)
2014 My Depression (The Up and Down and Up of It) Swados (hangja) animációs rövidfilm
2015 Ingrid Bergman: In Her Own Words önmaga dokumentumfilm
2016 The Beatles: A hét nyolc napja (The Beatles: Eight Days a Week)
2017 Laddie: The Man Behind the Movies
Dian Fossey: Secrets in the Mist Dian Fossey (hangja)
Rakka Jasper rövidfilm
2018 Ilyen lesz a jövőnk!? (Dream the Future) narrátor dokumentumfilm
2019 Cleanin' Up the Town: Remembering Ghostbusters önmaga
2021 bálnák titkai, AA bálnák titkai (Secrets of the Whales) narrátor

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1976 Somerset Avis Ryan 1 epizód
1986–2010 Saturday Night Live önmaga (házigazda) 2 epizód
1997 Hófehérke – A terror meséje Snow White: A Tale of Terror Lady Claudia Hoffman
2002 Futurama Futurama űrhajó (hangja) 1 epizód
2008 Eli Stone Eli Stone terapeuta 1 epizód
2009 Imák Bobbyért Prayers for Bobby Mary Griffith
2012 Political Animals Elaine Barrish minisorozat (6 epizód)
2015 Penn Zero, a félállású hős Penn Zero: Part-Time Hero Lady Starblaster (hangja) 1 epizód
2015–2017 Doc Martin Doc Martin Beth Traywick 2 epizód
2017 Védelmezők, AA Védelmezők The Defenders Alexandra Reid 6 epizód
2019 Full Frontal with Samantha Bee Ripley 1 epizód
SpongyaBob Kockanadrág SpongeBob SquarePants önmaga Spongyabob szenzációs szülinapi szuperbulija különkiadás
Sötét Kristály – Az ellenállás kora, AA Sötét Kristály – Az ellenállás kora The Dark Crystal: Age of Resistance The Myth Speaker (hangja) 1 epizód
2020 Hívd az ügynökömet! Call My Agent! önmaga 1 epizód

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. http://www.tvrage.com/person/id-52355/Sigourney+Weaver
  3. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  7. Sigourney Weaver recibe el Goya Internacional 2024 » Premios Goya 2024. (Hozzáférés: 2024. február 22.)
  8. 'X-Men 3.' (angol nyelven). emmafrostfiles.com. (Hozzáférés: 2009. október 31.)[halott link]
  9. HFPA – Trivia (angol nyelven). Hollywood Foreign Press Association. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
  10. 'Dian Fossey' (angol nyelven). The Dian Fossey Gorilla Found. [2010. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)
  11. 'Reuters hírek a gyűlésről'. [2009. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  12. Michelle Nichols: 'Az Egyesült Nemzetek a mélytengeri halászat betiltását fontolgatja' (angol nyelven). PlanetArk, 2006. október 4. [2014. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)
  13. a b c Sigourney Weaver - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis
  14. a b koproducer

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sigourney Weaver
A Wikimédia Commons tartalmaz Sigourney Weaver témájú médiaállományokat.