Sigourney Weaver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sigourney Weaver
2017-ben
2017-ben
Életrajzi adatok
Születési név Susan Alexandra Weaver
Született 1949október 8. (68 éves)
New York[1]
Házastársa Jim Simpson (1989–)
Gyermekei Charlotte Simpson (1990–)
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 1976–napjainkig
Híres szerepei Ellen Ripley (A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál, Alien 4. – Feltámad a Halál)
Dana Barrett (Szellemirtók, Szellemirtók 2.)
Dr. Grace Augustine (Avatar)
Díjai
Golden Globe legjobb női mellékszereplő
Dolgozó lány (1989)
legjobb női főszereplő
Gorillák a ködben (1989)
BAFTA-díj legjobb női mellékszereplő
Jégvihar (1997)

Sigourney Weaver az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sigourney Weaver témájú médiaállományokat.

Sigourney Weaver, születési nevén Susan Alexandra Weaver (Manhattan, New York, 1949. október 8.) Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Legismertebb szerepei Ellen Ripley hadnagy a Nyolcadik utas: a Halálban és folytatásaiban, Dana Barrett a Szellemirtók-filmekben és Dr. Grace Augustine az Avatarban. Háromszor jelölték Oscar-díjra.

Élete[szerkesztés]

Sigourney Weaver 1949. október 8-án született New Yorkban Susan Alexandra Weaverként. Édesanyja Elizabeth Inglis (született Desiree Mary Lucy Hawking, elhunyt 2007-ben), angol színésznő. Édesapja az NBC televízió igazgatója, a skót származású amerikai Sylvester "Pat" L. Weaver (elhunyt 2002-ben). Nagybátyja Doodles Weaver, színész és komikus volt. Ő kezdte el a Sigourney Weaver nevet használni a 14 éves Susanra F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című novellájának egyik mellékszereplője, Sigourney Howard után.

Weaver az Ethel Walker iskolába járt, ami egy előkészítő iskola Simsburyben (Connecticut), ahol rendszeresen volt tréfák céltáblája strébersége és magassága miatt. 13 évesen már 175 cm magas volt, de felnőtt koráig mindössze már csak néhány cm-t nőtt. 1972-ben diplomázott a Stanford Egyetemen, majd a Yale Egyetem dráma iskolájában tanult 1974-ig. Itt feltűnt Stephen Sondheim A békák című komédiájának kórusában és egy másik produkcióban, római katonák egyikeként, illetve később barátja és osztálytársa, Christopher Durang darabjaiban. 1981-ben Durang egy komédiájában (Beyond Therapy) szerepelt az épp feltörekvő Jerry Zaks rendezésében.

Folyékonyan beszél franciául és németül.

Pályafutása[szerkesztés]

Sigourney Weaver 2010-ben

Bár Weaver számos olyan, kritikusok által is elismert mozifilmben játszott, mint a Gorillák a ködben, Jégvihar, Dave vagy A veszélyes élet éve, leginkább a hatalmas kasszasikerű Alien filmekben játszott Ellen Ripley altiszt/hadnagy szerepében ismerjük. Ripley-ként először Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című filmjében jelent meg 1979-ben, majd a A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál és az Alien 4. – Feltámad a Halál című folytatásokban. Ripley szerepéért jelölték Oscar-díjra a „legjobb színésznő” kategóriában. További két filmben játszott szerepéért kapott Oscar jelölést 1989-ben, a Dolgozó lány és a Gorillák a ködben című filmek főszerepéért. Geena Davis és Jodie Foster mellett maradt alul az Oscarért folyó harcban, de mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat.

A színésznő a Szellemirtók és Szellemirtók 2. című filmekben Dana Barrett szerepét játszotta, majd 1995-ben a Tökéletes másolat című thrillerben Helen Hudsont, egy agorafóbiás kriminálpszichológust. A '90-es években a legjobban fizetett színésznők közé tartozott. A védjegyeként ismert Ripley szerepek mellett Weaver inkább a kisebb szerepekre koncentrált, mint például 1999-ben a Világtérkép vagy 2006-ban a Hósüti. Több komikus filmben is játszott, Jeffrey - valami más (1994), Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés (1999), vagy a Szívtiprók (2001), ahol Jennifer Love Hewittal játszott együtt.

1997-ben BAFTA-díjat kapott Ang Lee Jégvihar című filmjében játszott mellékszerepéért. 2003-ban 20. helyre jutott a Channel 4 által indított „Minden idők 100 legnagyobb mozisztárja” szavazáson. Audrey Hepburn mellett csak ők ketten nők kerültek be a legjobb húsz közé. Ugyanabban az évben ő játszotta az igazgató szerepét a Stanley, a szerencse fia című filmben. 2006-ban visszatért Ruandába a BBC Gorillas revisited című dokumentumfilm elkészítésére. Weavert felkérték A vádlottak című film főszerepére, de ő túl erőszakosnak ítélte a film tartalmát, amit végül Jodie Foster játszott el. Bryan Singer eredetileg őt akarta Emma Frost szerepére az X-Men: Az ellenállás vége című filmben, de Singer később elhagyta a projektet és az Emma Frost-ötletet elvetették.[2] 2008-ban vendégszereplő volt az Eli Stone című tv show-ban, 2009-ben szerepelt élete első televízióra készült filmjében, a Prayers for Bobbyban. Többször adta hangját televíziós és mozifilmekhez, animációs filmekhez, mint például a Disney és Pixar által készített WALL·E című animációs filmben.

Díjak[szerkesztés]

Az Alien filmek miatti Oscar-jelölések mellett, még két másik díjra jelölték pályafutása során. Ezzel Weaver a tizenegy olyan színész/színésznő között van, akik ugyanazon évben két jelölést is kaptak. Jelölték őt a legjobb színésznő kategóriában Dian Fossey szerepéért a Gorillák a ködben című filmből, valamint a legjobb mellékszereplő kategóriában Katherine Parker szerepéért a Dolgozó lányban. Nem nyerte meg egyik díjat sem végül, mert az előbbit Jodie Foster kapta A vádlottak című filmben, az utóbbit pedig Geena Davis Az alkalmi turista című filmben játszott szerepéért. Azonban Weaver mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat, ezzel a sikerrel egyike azon négy színésznőnek, akik ugyanabban az évben két Golden Globe-díjat kaptak.[3] Weaver Golden Globe-díja a legjobb női főszereplő (filmdráma) kategóriában az eddigi egyetlen olyan eset volt a fontosabb díjazások történetében, hogy hármas döntetlen alakult ki: Weaver Jodie Fosterrel és Shirley MacLaine-nel együtt nyerte meg a díjat. Azzal, hogy az 1989-es Oscar-díj átadáson mindkét kategóriában más színész kapta meg a díjat, Sigourney Weaver az első személy, aki kétszer veszített ugyanazon a ceremónián. Azóta három ember volt még ilyen dupla vesztes: Emma Thompson 1994-ben, Julianne Moore 2003-ban és Cate Blanchett 2008-ban.

Magánélet[szerkesztés]

Sigourney Weaver 1984. október 1-jén ment hozzá Jim Simpson filmrendezőhöz. Egy lányuk van, Charlotte Simpson, aki 1990. április 13-án született.

A Gorillák a ködben című filmben játszott szerepe után Weaver a Dian Fossey Nemzetközi Gorilla Alapítvány támogatója lett és ma is az alapítvány tiszteletbeli elnöke.[4] A színésznő aktív környezetvédő. 2006 októberében nemzetközi figyelemfelhívást tett egy konferencián az Egyesült Nemzetek Általános Gyűlésének politikai tanácskozásának elején. Felvázolta az óceáni élőhelyeket fenyegető veszélyeket, melyeket a mélytengeri illetve az ipari méretű halászat okoz.[5][6] Weaver narrátora volt a BBC/Discovery Channel által sugárzott Bolygónk, a Föld című televíziós sorozatnak. 2008. április 8-án háziasszonya volt a "Trickle Up" nevű szervezet éves gálájának a "Rainbow Room" étteremben. Ez a szervezet a nagy szegénységben élőkre fordítja figyelmét, elsősorban nőkre és mozgássérültekre.

Weaver támogatott különböző demokrata politikusokat, beleértve Ted Kennedy és Barbara Boxer szenátorokat. Barack Obama 2008-as elnöki kampányát is támogatta.

Filmjei[szerkesztés]

Év Film Szerep Magyar hang Rendező
2017 Avatar 2. (Avatar 2) Dr. Grace Augustine James Cameron
2015 Chappie (Chappie) Michelle Bradley Menszátor Magdolna Neill Blomkamp
2014 Exodus: Istenek és királyok (Exodus) Tuja királyné Menszátor Magdolna Ridley Scott
2012 Vámpírcsajok (Vamps) Cisserus Menszátor Magdolna Amy Heckerling
Az igazság nyomában (The Cold Light of Day) Jean Carrack Menszátor Magdolna Mabrouk El Mechri
A gyilkos médium (Red Lights) Margaret Matheson Menszátor Magdolna Rodrigo Cortés
2011 Ház az erdő mélyén (The Cabin in the Woods) A rendező Menszátor Magdolna Drew Goddard
Elhurcolva (Abduction) Dr. Bennett Menszátor Magdolna John Singleton
Paul (Paul) A nagy ember Menszátor Magdolna Greg Mottola
Rampart (Rampart) Joan Confrey Menszátor Magdolna Oren Moverman
Céges buli (Cedar Rapids) Macy Vanderhei Menszátor Magdolna Miguel Arteta
2010 Már megint Te?! (You Again) Ramona nagynéni Menszátor Magdolna Andy Fickman
(Crazy on the Outside) Vicky Tim Allen
2009 Avatar (Avatar) Dr. Grace Augustine Menszátor Magdolna James Cameron
Imák Bobbyért (Prayers for Bobby) Mary Griffith Menszátor Magdolna Russell Mulcahy
2008 Cincin lovag (The Tale of Despereaux) Mesélő (szinkronhang) Bencze Ilona Robert Stevenhagen
Nyolc tanú (Vantage Point) Rex Brooks Menszátor Magdolna Pete Travis
Tekerd vissza, haver! (Be Kind Rewind) Ms. Lawson Menszátor Magdolna Michel Gondry
WALL·E (WALL-E) Az Axiom fedélzeti számítógép (hangja) Menszátor Magdolna Andrew Stanton
Bébi mama (Baby Mama) Chaffee Bicknell Menszátor Magdolna Michael McCullers
2007
Lány a parkban (The Girl in the Park) Julia Sandburg Kovács Nóra David Auburn
2006 A hírhedt (Infamous) Babe Paley Menszátor Magdolna Douglas McGrath
TV játék (The TV Set) Lenny Menszátor Magdolna Jake Kasdan
Fedőneve: Pipő (Happily N`Ever After) Frieda (szinkronhang) Radó Denise Yvette Kaplan
Hósüti (Snowcake) Linda Freeman Menszátor Magdolna Marc Evans
2004 Családom titkai (Imaginary Heroes) Sandy Travis Menszátor Magdolna Dan Harris
A falu (The Village) Alice Hunt Borbás Gabi M. Night Shyamalan
2003
Stanley, a szerencse fia (Holes) Warden Walker Kovács Nóra Andrew Davis
2002 A torony hősei (The Guys) Joan Kocsis Mariann Jim Simpson
Mostohám a zsánerem (Tadpole) Eve Grubman Tóth Enikő Gary Winick
2001 Szívtiprók (Heartbreakers) Max Conners Menszátor Magdolna David Mirkin
(Big Bad Love) Betti DeLoreo (hangja) Arliss Howard
2000
(Company Man) Daisy Quimp Douglas McGrath
1999 Világtérkép (A Map of the World) Alice Goodwin Kovács Nóra Scott Elliott
Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés (Galaxy Quest) Gwen DeMarco Spilák Klára Dean Parisot
1997 Alien 4. – Feltámad a Halál (Resurrection) Ellen Ripley Menszátor Magdolna Jean-Pierre Jeunet
Hófehérke – A terror meséje (The Grimm Brothers' Snow White: A Tale of Terror) Claudia Hoffman Kovács Nóra Michael Cohn
Jégvihar (The Ice Storm) Janey Carver Kiss Erika Ang Lee
1995 Tökéletes másolat (Copycat) Helen Hudson Radó Denise Jon Amiel
Jeffrey – valami más (Jeffrey) Debra Moorhouse Radó Denise Christopher Ashley
1994
A halál és a lányka (Death and the Maiden) Paulina Escobar Fehér Anna Roman Polański
1993
Dave (Dave) Ellen Mitchell Radó Denise Ivan Reitman
1992 A végső megoldás: Halál (Alien 3) Ellen Ripley Menszátor Magdolna David Fincher
1492 – A Paradicsom meghódítása (1492: Conquest of Paradise) Izabella királyné Menszátor Magdolna Ridley Scott
1989
Szellemirtók 2. (Ghost Busters II) Dana Barrett Fehér Anna Ivan Reitman
1988 Gorillák a ködben (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey) Dian Fossey Kocsis Mariann Michael Apted
Dolgozó lány (Working Girl) Katharine Parker Farkas Zsuzsa Mike Nichols
1986 A bolygó neve: Halál (Aliens) Ellen Ripley Menszátor Magdolna James Cameron
Diplomás örömlány (Half Moon Street) Dr. Lauren Slaughter Fehér Anna Bob Swaim
1985
Egy nő vagy kettő (Une femme ou deux) Jessica Fitzgerald Kisfalvi Krisztina Daniel Vigne
1984
Szellemirtók (Ghost Busters) Dana Barrett Tóth Enikő Ivan Reitman
1983
Az évszázad üzlete (Deal of the Century) Catherine DeVoto Kocsis Mariann William Friedkin
1982
A veszélyes élet éve (The Year of Living Dangerously) Jill Bryant Fazekas Zsuzsa Peter Weir
1981
Átverés / Vigyázó szemek (Eyewitness) Tony Sokolow Fazekas Zsuzsa Peter Yates
1979
A nyolcadik utas: a Halál (Alien) Ellen Ripley Menszátor Magdolna Ridley Scott
1977
Annie Hall (Annie Hall) Alvy szabadtéri színházának dolgozója Menszátor Magdolna Woody Allen

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  2. 'X-Men 3.' (angol nyelven). emmafrostfiles.com. (Hozzáférés: 2009. október 31.)
  3. HFPA – Trivia (angol nyelven). Hollywood Foreign Press Association. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
  4. 'Dian Fossey' (angol nyelven). The Dian Fossey Gorilla Found. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)
  5. Reuters hírek a gyűlésről
  6. Michelle Nichols: 'Az Egyesült Nemzetek a mélytengeri halászat betiltását fontolgatja' (angol nyelven). PlanetArk, 2006. október 4. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sigourney Weaver témájú médiaállományokat.