Gloria Stuart

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gloria Stuart
Gloria Stuart egy 1934-ben készült filmben
Gloria Stuart egy 1934-ben készült filmben
Életrajzi adatok
Születési név Gloria Frances Stuart
Született 1910. július 4.
Santa Monica, Kalifornia,
 Egyesült Államok
Elhunyt 2010. szeptember 26. (100 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
 Egyesült Államok
Házastársa Blair Gordon Newell (1930–1934)
Arthur Sheekman (1934–1978)
Ward Ritchie (1983–1996)
Pályafutása
Iskolái Kaliforniai Egyetem, Berkeley
Aktív évek 1932–2004

Gloria Stuart az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gloria Stuart témájú médiaállományokat.

Gloria Stuart, született Gloria Frances Stewart (1910. július 4. - 2010. szeptember 26.) angol-amerikai színésznő volt. Legismertebb szerepe az 1997-es Titanicból Rose Dawson Calvert.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gloria Frances Stewart 1910. július 4-én született Santa Monicában, Kalifonia államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Alice Vaughan Deidrick Stewart, aki Angels Campben született, Kalifornia államban. Édesapja Frank Stewart ügyvéd volt. Gloriának volt egy idősebb fiútestvére, Frank, aki 11 hónappal később született, mint ő. Második testvére, Thomas fertőzésben meghalt még csecsemőkorában. Amikor Gloria kilenc éves volt, édesapja egy közlekedési baleset áldozatává vált. Halála után édesanyja az Ocean Park-i Postán kezdett el dolgozni, hogy fenn tudja tartani azt a szintet, amit apjuk halála előtt jellemezte őket. Alice egy idő után újraházasodott feleségül ment Fred J. Finch-hez, aki egy helyi temetkezési vállalkozó, illetve Texasban olajmágnás volt. Gloria féltestvére 1924-ben született meg és Patsynek nevezték el. Gloria legfiatalabb testvére, Frank átvette az újdonsült apuka vezetéknevét és a Los Angeles Times magazin sportszerkesztője lett. 1927-ben érettségizett le a Santa Monica High Schoolban, majd rögtön a Berkeley egyetemre ment tanulni dráma és filozófiai szakon, de az utolsó évet nem végezte és nem szerzett belőle diplomai oklevelet. Hozzáment rögtön Blair Gordon Newelhez. Későbbiekben olyan helyeken játszott, mint a Carmel Playhouse és dolgozott a Camel újságnak is.

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miután visszatért, Los Angelesbe feltűnt a Pasadena Playhouse-ban és 1932-ben az Universal Studios-ban, ahol leszerződtette őt James Whale rendező kedvenc színésznőjévé nőtte ki magát, emiatt 1932-ben feltűnt Az öreg sötét ház című filmjében.

1933-ban rengeteg filmszerepet kapott. Először is feltűnt a Roman Scandals című amerikai filmben, mint Sylvia hercegnő, később pedig a láthatatlan ember című filmben is szerepet kapott, mint Flora Cranley. A következő film, amiben feltűnik a Secret of the Blue Room volt, ahol Irene von Helldorf szerepét kapta meg. ezenkívül még olyan filmekben szerepelt, mint az Laughter in Hell, ahol Lorraine-t alakította, a Sweepings, mint Phoebe, a Private Jones, ahol Mary Gregg karakterét alakította, a The Kiss Before the Mirror, ahol Mrs. Walter Bernsdorf szerepében tűnt fel, a The Girl in 419, itt Mary Dolan szerepében láthattuk és a It's Great to Be Alive, ahol viszont Dorothy Wiltont alakította.

1934-ben feltűnt a Gift the Gab című amerikai filmben, ahol Barbara Kelton karakterét alakította. Feltűnt még a Beloved Lucy című filmben, ahol Tarrant Hausmann szerepét kapta meg, az I Like It That Way című filmben, ahol Anne Rogersként tűnt fel, az I'll Tell the Worldben, ahol Jane Hamiltont alakította, a The Love Captive című amerikai filmben, mint Alice Trask és a Here Comes the Navy című amerikai háborúsfilmben, ahol Dorothy Martin szerepében láthattuk feltűnni.

1935-ben feltűnt a Professional Soldier című amerikai filmben, itt Countess Soniat alakította. A következő film amiben feltűnt, a Laddie volt, itt Pamela Pryor szerepében láthattuk, illetve az Aranyásók 1935-ben, ahol Ann Prentiss-ként tűnt fel és a Maybe It's Love Bobby című filmben tűnik fel, ahol Halevy karakterét alakította.

1936-ban szerepet kapott a Wanted: Jane Turner című amerikai filmben, mint Doris Martin. A következő film, amiben feltűnt a The Girl on the Front Page volt, ahol Joan Langford karakterét alakította. Még ebben az évben szerepet kapott a 36 Hours to Kill című filmben, ahol Anne Marvis karakterét keltette életre. Ezenkívül még olyan sikerfilmekben tűnt fel, mint a Poor Little Rich Girl, ahol Margaret Allent alakította, a The Crime of Dr. Forbes című filmben, ahol Ellen Godfrey és az utolsó film, amit ebben az évben forgatott le a The Prisoner of Shark Island volt, itt pedig Mrs. Peggy Muddot alakította.

1937-ben szerepet kapott a Life Begins in College-ban, mint Janet O'Hara, illetve a The Lady Escapesben, ahol Linda Ryan szerepében tűnt fel. Még ebben az évben főszerepet kapott a Girl Overboard című filmben, ahol Mary Chesbrooke szerepében láthattuk őt feltűnni.

1938-ban Gloria több filmszerepet is kapott először is szerepet kapott a The Lady Objects című filmben, ahol Ann Adams Hayword karakterét alakította. Feltűnt még a Time Out for Murder című amerikai filmben, ahol Margie Ross karakterét alakította, a Keep Smiling című filmben, mint Carol Walters. Ezenkívül még ebben az évben szerepet kapott az Island in the Sky című filmben, mint Julie Hayes. Még ebben az évben két filmszerepet kapott az egyiket a Rebecca of Sunnybrook Farm volt, ahol Gwen Warren szerepében tűnt fel, a másik pedig a Change of Heart volt, ahol pedig Carol Murdockot alakította.

1939-ben szerepet kapott az It Could Happen to Youban, mint Doris Winslow, a Winner Take All című filmben, ahol Julie Harrison karakterét kapta meg és a The Three Musketeers című amerikai drámafilmben, ahol pedig Anne királynőt alakította.

1943-ben szerepet kapott a Here Comes Elmer című amerikai filmben, itt Glenda Forbes karakterét alakította. 1944-ben sikeresen szerepet kapott az Enemy of Women című filmben, ahol Bertha karakterét alakította, illetve a The Whistler című filmben, ahol pedig Alice Walker szerepében tűnt fel. A színésznő két év szünetet hagyott, s 1946-ban feltűnt a She Wrote the Book című filmben, ahol Phyllis Fowler szerepében tűnt fel.

1982-ben több évtized kihagyása után szerepet vállalt a My Favorite Year című filmben, ahol Mrs. Horn szerepében láthattuk őt. Nem sokkal később, két év múlva szintén feltűnt a Mass Appealben ahol Mrs. Curry szerepében volt. Vendégszereplője lett az 1986-os Wildcats című filmnek, ahol Mrs. Connolly karakterét kapta meg.

1997-ben kapta meg élete nagyobb szerepét, amikor a Titanic című amerikai drámafilmben az idősebb Rose karakterét alakította, aki az egész Titanic tragédiát meséli el. Megformálásáért Oscar-díjra jelölték, ezzel ő lett minden idők legidősebb színésznője, akit Oscar-díjra jelöltek. Ezután a film után ismét lendületet kapott a karrierje, feltűnt többek közt A millió dolláros hotel-ben és az Anyám, a kém-ben. Utolsó szerepét Wim Wenders 2004-es A bőség földje című filmjében alakította.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stuart háromszor ment férjhez, egy lánya, négy unokája és tizenkét dédunokája van. 1934-ben Stuart és Newel kapcsolata oly annyira megromlott, hogy badták a válókeresetet és el is váltak egymástól, nem sokkal később Glóriára újra rátalált a szerelem, Arthur Sheekman személyében. Sheekman Groucho Marx legjobb barátja volt. Egy gyermekük született, Sylvia Vaughn Sheekman, aki 1935-ben látta meg a napvilágot. Gloria rábeszélte férjét, hogy körbe kéne utazniuk a világot, amikor megérkeztek Franciaországban, önkéntesek lettek a French Resistance nevű szervezetnél, majd épp elérve az utolsó haját visszautaztak New Yorkban. Úgy döntöttek, hogy New Yorkban maradnak és ott fognak majd dolgozni a helyi színházakban. Sheekman számos darabot írt, míg Stuart több filmszerepet is kapott főleg nyár folyamán, ilyen volt például az Our Town. Sajnos Sheekman darabjait sorra dobták vissza, ekkor döntöttek úgy, hogy ideje visszatérni Hollywoodba, ahol a Paramount Pictures nevű cég szerződtette le. Stuart ez idő tájt ének órákat vett. 1946-ban megnyitotta első kis üzletet a Décor, Ltd, ahol lámpákat és egyéb árukat adott el, amit ő maga készített el. Sheekman 17 darabot írt a következő tizenhat év alatt. 1954-ben lányuk a Berkeley egyetemre iratkozott be ekkor csatlakozott a pár barátjukhoz külföldön, Rappallon. 43 év boldog házasság után törés következett be a paradicsomi életben, Arthurnál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, és 1978. január 12-én néhány héttel a születésnapja előtt elhunyt. 1983-ban férje halála után Gloria újra férjhez ment, ez volt már a harmadik házassága. Ward Ritchiet vette el és ez a házasság addig tartott, amíg Ward 1996-ban meg nem halt. Stuartnál 95 éves korában tüdőrákot diagnosztizáltak, de ennek ellenére megélhette 100. születésnapját és pár hónappal később 2010. szeptember 26-án a Kaliforniai Los Angeles-ben érte a halál.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 2004 - A bőség földje (Land of Plenty) ... idős hölgy
 • 2003 - Csodák (TV Sorozat) ... Rosanna Wye
 • 2002-2003 - General Hospital (TV Sorozat) ... Catherine
 • 2001 - Angyali érintés (TV Sorozat) ... Grams
 • 2001 - A láthatatlan ember (TV Sorozat) ... Madeline Fawkes
 • 2001 - Gyilkos sorok - Az utolsó szabad ember (Murder, She Wrote: The Last Free Man)
 • 2000 - Anyám, a kém (TV Film) ... Grandma
 • 2000 - A millió dolláros hotel (The Million Dollar Hotel) ... Jessica
 • 1999 - The Titanic Chronicles ... Mrs. Helen Bishop (szinkronhang)
 • 1999 - A szerelmes levél (The Love Letter)
 • 1997 - Titanic ... az idős Rose
 • 1989 - A lány, aki túl sokat tud (She Knows Too Much)
 • 1988 - Shootdown (TV Film) ... Gertrude
 • 1987 - Gyilkos sorok (TV Sorozat) ... Edna Jarvis
 • 1986 - Vadmacskák (Wildcats)
 • 1985 - There Were Times, Dear (TV Film)
 • 1984 - Papi védőbeszéd (Mass Appeal) ... Mrs. Curry
 • 1983 - Manimal (TV Sorozat) ... Bag Lady
 • 1982 - Legkedvesebb évem ... Mrs. Horn
 • 1981 - Merlene of the Movies (TV Film)
 • 1981 - Sarah McDavid bántalmazása (The Violation of Sarah McDavid) ... Mrs. Fowler
 • 1980 - Enos (TV Sorozat) ... Lilly
 • 1980 - Fun and Games (TV Film) ... Terri
 • 1979 - The Two Worlds of Jennie Logan (TV Film) ... Lady sitting
 • 1979 - The Best Place to Be (TV Film)
 • 1979 - The Incredible Journey of Doctor Meg Laurel (TV Film) ... Rose Hooper
 • 1978 - Battered (TV Film)
 • 1977 - In the Glitter Palace (TV Film) ... Mrs. Bowman
 • 1976 - Flood! (TV Film) ... Mrs. Parker
 • 1975 - The Waltons (TV Sorozat) ... Saleswoman
 • 1975 - Adventures of the Queen (TV Film) ... Female Passenger
 • 1975 - The Legend of Lizzie Borden (TV Film) ... Store customer
 • 1946 - She Wrote the Book ... Phyllis Fowler
 • 1944 - Enemy of Women ... Bertha
 • 1944 - The Whistler ... Alice Walker
 • 1943 - Here Comes Elmer ... Glenda Forbes
 • 1939 - It Could Happen to You ... Doris Winslow
 • 1939 - Winner Take All ... Julie Harrison
 • 1939 - A három testőr ... Queen Anne
 • 1938 - The Lady Objects ... Ann Adams
 • 1938 - Time Out for Murder ... Margie Ross
 • 1938 - Keep Smiling ... Carol Walters
 • 1938 - Island in the Sky ... Julie Hayes
 • 1938 - Rebecca of Sunnybrook Farm ... Gwen Warren
 • 1938 - Change of Heart ... Carol Murdock
 • 1937 - Life Begins in College ... Janet O'Hara
 • 1937 - The Lady Escapes ... Linda Ryan
 • 1937 - Girl Overboard ... Mary Chesbrooke
 • 1936 - Wanted: Jane Turner ... Doris Martin
 • 1936 - The Girl on the Front Page ... Joan Langford
 • 1936 - 36 Hours to Kill ... Anne Marvis
 • 1936 - The Crime of Dr. Forbes ... Ellen Godfrey
 • 1936 - Poor Little Rich Girl ... Margaret Allen
 • 1936 - The Prisoner of Shark Island ... Mrs. Peggy Mudd
 • 1935 - Professional Soldier ... Countess Sonia
 • 1935 - Laddie ... Pamela Pryor
 • 1935 - Aranyásók 1935-ben (Gold Diggers of 1935) ... Amy Prentiss
 • 1935 - Maybe It's Love ... Bobby Halevy
 • 1934 - Gift of Gab ... Barbara Kelton
 • 1934 - Here Comes the Navy
 • 1934 - The Love Captive ... Alice Trask
 • 1934 - I'll Tell the World ... Jane Hamilton
 • 1934 - I Like It That Way ... Anne Rogers aka Dolly Lavern
 • 1934 - Beloved ... Lucy Tarrant Hausmann
 • 1933 - Roman Scandals ... Princess Sylvia
 • 1933 - A láthatatlan ember (The Invisible Man) ... Flora Cranley
 • 1933 - Secret of the Blue Room ... Irene von Helldorf
 • 1933 - It's Great to Be Alive ... Dorothy Wilton
 • 1933 - The Girl in 419 ... Mary Dolan
 • 1933 - The Kiss Before the Mirror ... Lucy Bernsdorf
 • 1933 - Private Jones ... Mary Gregg
 • 1933 - Sweepings ... Phoebe
 • 1933 - Laughter in Hell ... Lorraine
 • 1932 - Air Mail ... Ruth Barnes
 • 1932 - The All-American ... Ellen Steffens
 • 1932 - Back Street ... fiatal nő
 • 1932 - Street of Women ... Doris 'Dodo' Baldwin
 • 1932 - The Cohens and Kellys in Hollywood ... Önmaga
 • 1932 - Az öreg sötét ház (The Old Dark House) ... Margaret Waverton

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gloria Stuart című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gloria Stuart témájú médiaállományokat.