A millió dolláros hotel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A millió dolláros hotel
(The Million Dollar Hotel)
2000-es német–amerikai–brit film
RendezőWim Wenders
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróBono
Főszerepben
ZeneBono
OperatőrFédon Papamihaíl
VágóTatiana S. Riegel
Gyártás
GyártóIcon Productions
Ország Németország

Amerikai Egyesült Államok

Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Költségvetés8 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000. február 9. (Németország)
2000. október 5. (Magyarország)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/23472/2016)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A millió dolláros hotel (eredeti címe: The Million Dollar Hotel) 2000-ben bemutatott amerikai-brit-német filmdráma, amelyet Wim Wenders rendezett. A produkció főbb szerepeiben Jeremy Davies, Milla Jovovich és Mel Gibson. 2000. február 9-én mutatták be a 2000-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol megnyerte a Zsűri díját.[1] Magyarországon 2000. október 5-től volt megtekinthető a mozikban.[1] Habár a fesztivál kedvezően fogadta, a filmkritikusok lehúzták az értékelését.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy gazdag médiamogul fiát, Izzy Goldkisst holtan találják a lepusztult Los Angeles-i millió dolláros hotel előtt. A jelek szerint leesett a szálloda tetejéről. Skinner FBI-ügynök gyilkosságot feltételez, és hamarosan kiderül, hogy ez a szálloda a társadalomból kitaszítottak lakhelye. Skinner a halott férfi apjától azt az utasítást kapja, hogy a lehető legdiszkrétebben nyomozzon, mert nem hiszi, hogy öngyilkosság történt.

Az introvertált, kissé autista gördeszkás Tom Tom barátja volt Izzynek, és úgy tűnik, többet tud a bűntényről, de ügyesen titkolózik. Egy félreértés miatt egy másik lakó, Geronimo "kátrányfestményeit" összetévesztik a halott férfi műveivel, amelyeket Geronimo most megörökölt. A többi lakó lehetőséget lát a festmények eladásában, hogy javíthassanak anyagi helyzetükön. Találnak egy műkereskedőt, aki megsejti a jövedelmező üzleti lehetőséget.

Tom Tom szerelmes a prostituált Eloise-ba, akit azonban eleinte hidegen hagy a férfi. Skinner információkért cserébe megszervez Tom Tomnak egy éjszakát Eloise-zal, és kihallgatja a beszélgetésüket, de nem tud meg semmi érdekeset. Tom Tom kényszerű tippje nyomán Skinner letartóztatja Geronimót, mint gyanúsítottat. A többi lakó felháborodik, és veszélyben látják a művészeti vállalkozásukat. Rábeszélik az együgyű Tom Tomot, hogy Geronimo felmentése érdekében küldjön egy videós vallomást egy tévécsatornának. A férfi beleegyezik, mert élvezi a figyelmet, és csak Tomnak szólíthatják.

A festmények átadására rendezett gálán kiderül, hogy a kátrányfestmények alatt értékes festmények vannak, amelyeket a művész ellopott és kátránnyal festett át. Egy újabb, Eloise-zal töltött éjszaka során, amikor egy normális közös életről álmodoznak, Tom elmondja neki, hogy valójában ő a felelős Izzy haláláért. Izzynek viszonya volt Eloise-zal, de csak azért, hogy megalázza Tomot. Aztán Izzy le akarta vetni magát a tetőről, de Tom először visszatartotta, majd elengedte.

Tom ezután futásnak ered, és Eloise szeme láttára ő is a mélybe ugrik. A férfi teljesítette célját, és visszaadta a nőnek önértékelését.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
1. magyar változat
(2001)
2. magyar változat
(2012)
Tom Tom Jeremy Davies Csőre Gábor Szabó Máté
Eloise Milla Jovovich Kéri Kitty Ruttkay Laura
Skinner nyomozó Mel Gibson Dörner György Sörös Sándor
Geronimo Jimmy Smits Kőszegi Ákos
Dixie Peter Stormare Forgács Péter Zöld Csaba
Shorty Bud Cort Rosta Sándor Bodrogi Attila
Vivien Amanda Plummer Román Judit Spilák Klára
Jessica Gloria Stuart Kassai Ilona
Hector Tom Bower Tardy Balázs Imre István
Charley Best Donal Logue Csuja Imre Németh Gábor
Terence Scopey Julian Sands Bozsó Péter Lux Ádám
Stix Conrad Roberts Papp János Bartók László
Stanley Goldkiss Harris Yulin Pathó István Kajtár Róbert
Jean Swift Charlayne Woodard Makay Andrea n.a
Marlene Ellen Cleghorne n.a Sági Tímea
Joe Richard Edson Katona Zoltán n.a
Jesu Tito Larriva n.a Péter Richárd
Izzy Goldkiss Tim Roth Zágoni Zsolt n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film kedvezőtlen értékelést kapott a filmkritikusoktól. A Rotten Tomatoeson 24%-os minősítést ért el 45 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A millió dolláros hotel furcsasága inkább csikorgó és nagyképű, mint érdekes. Emellett túl sokáig tart, amíg a végkifejletig eljutunk.”[3] Owen Gleiberman az Entertainment Weeklytől azt írta: „Ha ezek közül a karakterek közül bármelyik csak feleannyira olyan lenne, mint amennyire Wenders azt hiszi, hogy az, akkor a film talán bájosnak tűnne, ahelyett, hogy csupán egy helyben toporogna.”[3] David Stratton a Varietytől azt írta: „Azok a nézők, akik kedvelik ezt a meglehetősen ritka anyagot, sok örömüket lelik majd a technikailag csiszolt produkcióban, de azok, akik nincsenek Wenders hullámhosszán, komolyan idegenkedni fognak.”[3]

A MetaCritic 25 pontot adott a 100-ból 15 vélemény alapján.[4] A. O. Scott a New York Timestól azt írta: „Egy lágy álom egy filmről, amely egy megvásárolt ízlés. Azért vonzó, mert Wenders úr egy olyan rejtélyes gyilkossági ügyön kalandozik végig, amely nagyobb hangsúlyt fektet a jellemrajzra, mint a cselekményre.”[4] Peter Travers a Rolling Stone-tól azt írta: „A forgatókönyv, amelyet Nicholas Klein Bono ötletéből varázsolt, olyan futóhomok, amely magába szívja a szilárd szereplőgárdát.”[4]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film 105 ezer dolláros bevételt szerzett, a költségvetésről nincs információ.[5]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Eredmény
2000-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri díja a legjobb filmnek Elnyerte
Arany Medve Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. a b c Rotten Tomatoes
  4. a b c MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]