Bartók László (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bartók László
Született1955január 30. (69 éves)
Várpalota
Állampolgárságamagyar
HázastársaKalocsai Andrea
Foglalkozása
  • előadóművész
  • színész
  • televíziós szerkesztő, műsorvezető
IskoláiBudapesti Műszaki Egyetem (1983)
KitüntetéseiRadnóti-díj (1983)

A Wikimédia Commons tartalmaz Bartók László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bartók László (Várpalota, 1955. január 30. –) Radnóti-díjas magyar előadóművész, színész, televíziós szerkesztő, műsorvezető, művészi-beszéd oktató.

Életpályája[szerkesztés]

Várpalotán született, 1955. január 30-án. 1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán géptervező, szerkesztő szakon diplomázott. Később előadóművészi, színészi és televíziós szerkesztő-műsorvezetői képesítést szerzett. A Szombathelyi Versmondó Stúdiónak alapítója és 12 évig vezetője volt.

A Versmondó Stúdióról és tanítványairól mesélte:

„…azokra vagyok a legbüszkébb, akik nem lettek színészek, de versszerető szülőként továbbadják gyerekeiknek ezt a szemléletet. Persze sokan vannak közülük a pályán volt stúdiósok vagy Kárpát-medencei versmondótáborosok, hiszen több mint száz versmondótáborban okítottam a versmondás művészetét…Tibi,(Fekete Ernő) a Katona József Színház vezető színésze, nagyon büszke vagyok rá, Skovrán Tünde már Hollywoodban színészkedik, Al Pacino iskoláját végezte el nemrég, de említhetném Gosztola Adélt, a vajdasági Elor Eminát, de még Pintér Tibort is, akinek kisgyerekkorában én meséltem a lovaglás szépségéről. Mára övé az egyetlen Lovas Színház az országban…[1]

Színészként a Szombathelyi Ifjúsági Színház tagja és Szombathelyi Színházalapító Társaság alelnöke volt.

„Abban az időszakban érezni lehetett, hogy itt mindenki színházat akar. Erről beszéltek az emberek a piacon, hentesnél, zöldségesnél. Ez pontosan annak köszönhető, hogy a tudomány és művészet minden területéről voltak tagjaink… többek között Markó Iván, Schwajda György, Gál Ferusz József is csatlakozott hozzánk… De rajtuk kívül is, sok iskolában működött színjátszó csoport, szívügye volt a tanároknak… a színház léte mindennapos téma volt…Kiss József és én is éveket szántunk rá az életünkből, hogy Szombathelynek igazi színháza legyen. A társaság elnöke pedig Dr. Cholnoky Péter professzor volt. Ami most a Weöres Színház, az nem az, amire mi gondoltunk… nem tekintem lezártnak a színház kérdését Szombathelyen.[2]

A vajdasági Szép Szó versmondó műhely alapítója, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke. Színészként 1997-ben játszott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, 1998-ban a Szabadkai Népszínházban, illetve a Békéscsabai Jókai Színházban is. 1987-től a Szombathelyi Városi Televíziónak és 1992-től a Duna Televíziónak is alapító munkatársa volt. Bemondóként, majd szerkesztő-műsorvezetőként dolgozott a Duna Televíziónál. Itt, például a Kalliopé dalnokai című sorozatot szerkesztette és vezette. Szakmai lapokban is gyakran publikál, Nemzetközi Törzsasztal címen riportsorozatot is készített. Vendégfellépőként járt Szlovéniában, Erdélyben, a Vajdaságban, Felvidéken és Németországban is.

Döbörhegyen…polgármester voltam négy évig - ezalatt megújult a falu temploma.”

Szabadúszó színész, szinkronizál és rendezéssel is foglalkozik, valamint művészi-beszédet is tanít. Élete fontos része a sport, korábban vívott, öttusázott, teniszezett, triatlonozott, még kaszkadőrként is dolgozott.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége: Kalocsai Andrea előadóművész, színésznő, műsorvezető. Kislányuk: Borbála. Első házasságából született fia: Bartók Zoltán televíziós szerkesztő-riporter, a Zenebutik csatorna producere.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Önálló estjeiből[szerkesztés]

Rendezéseiből[szerkesztés]

Filmes, televíziós szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]