Screen Actors Guild-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Screen Actors Guild-díj (Screen Actors Guild Award)
Alec Baldwin a 2010-es díjátadón a szoborral
Alec Baldwin a 2010-es díjátadón a szoborral
Szervezet neve Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists
Ország  USA
Alapítás éve1995
Díjátadók
Első díjátadó 1995. február 25.
Legutóbbi díjátadó 2021. április 4.
Következő díjátadó 28. Screen Actors Guild-gála

A Screen Actors Guild-díj (röviden SAG-díj) egy filmes díj, mellyel a SAG-AFRA (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists) elnevezésű amerikai színészszakszervezet jutalmazza az általa legjobbnak tartott filmes, illetve főműsoridőben (primetime) sugárzott televíziós alakításokat.

A díjat jelképező, „The Actor” (vagyis „A Színész”) névre keresztelt szobor egy meztelen férfialakot ábrázol, kezében egy-egy (komikus és tragikus arckifejezést mutató) színházi maszkkal. A szobor 41 cm magas, kb. öt és fél kilót nyom és tömör bronzból készíti el a burbanki American Fine Arts Foundry nevű öntőműhely.[1]

A SAG-díj átadása 1995 óta Hollywood egyik fontos díjátadó rendezvényének számít. A jelölésekről egy filmes és egy televíziós bizottság dönt, melyek mindegyike – évente véletlenszerűen kiválasztott – 2500-2500 szakszervezeti tagból áll. A teljes szakszervezeti tagság (2012-ben 165 000 fő) szavazati joggal bír.[2] A díj megnyerését egy későbbi Oscar-díjas győzelem indikátorának tartják.[3] A díjátadót 1998 óta a TNT sugározza, 2007 óta párhuzamosan a TBS is közvetíti.

Kategóriák[szerkesztés]

Mozifilmek[szerkesztés]

Televíziós műsorok[szerkesztés]

Életműdíj[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Screen Actors Guild Award című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Meier, Gretchen: The brains behind the bronze (angol nyelven). Los Angeles Times, 2011. január 26. (Hozzáférés: 2017. november 10.)
  2. Screen Actors Guild Awards - Frequently Asked Questions (angol nyelven). Screen Actors Guild Awards. (Hozzáférés: 2017. november 10.)
  3. A lehetséges Oscar-nyertesek - átadták a SAG díjait (magyar nyelven). Híradó.hu. (Hozzáférés: 2017. november 10.) „A színészcéh főszereplőt jutalmazó díjai elég nagy megbízhatósággal jelzik előre, kik számíthatnak az Oscarra.”

További információk[szerkesztés]