Ugrás a tartalomhoz

Los Angeles Times

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Los Angeles Times
Adatok
Típusnapilap
Formátumegylapos nyomtatvány

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Alapítva1881. december 4.
TulajdonosPatrick Soon-Shiong
Nyelvangol
SzékhelyEl Segundo, Kalifornia
OCLC3638237
ISSN
A Los Angeles Times weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Los Angeles Times témájú médiaállományokat.

A Los Angeles Times (rövidítve: LA Times) amerikai napilap. 1881-ben Los Angelesben kezdték meg a kiadását, mára a város egyik külvárosában, El Segundóban üzemel. Az ötödik legnagyobb példányszámú újság az Egyesült Államokban, és a legnagyobb amerikai újság, amelynek székhelye nem a keleti parton van.[1] A lap az Amerikai Egyesült Államok nyugati partját érintő kérdésekkel foglalkozik főképpen, mint például a bevándorlási tendenciák és a természeti katasztrófák. Ezen problémák és más témák színvonalas feldolgozáséért a lap több mint negyven alkalommal nyert Pulitzer-díjat.

Története

[szerkesztés]
Újságautomata az 1984-es Los Angeles-i olimpia idején

1881. december 4-én jelent meg először Los Angeles Daily Times néven. Működése kezdetben sikertelen volt; az alapítók már rögtön a következő évben komoly pénzügy problémákkal küszködtek. A lapot az azt kiadó nyomda örökölte meg. A cég Harrison Gray Otis egykori katonatisztet alkalmazta szerkesztőként, aki hamar jelentős pénzügyi sikereket ért el és nyereségessé tette az újságot.

1886 októberében a „Daily” szó eltávolításra került a lap nevéből, innentől viseli a jellegzetes Los Angeles Times nevet.[2]

2018-tól a Los Angeles egyik külvárosban, El Segundóban található a székhelye, nem messze a Los Angeles-i nemzetközi repülőtértől.[3]

Pulitzer-díjak

[szerkesztés]

A Los Angeles Times 41 Pulitzer-díjat nyert története során, ezzel kiemelkedő szereplő az amerikai sajtótörténetben.[4]

  • 1984-ben megkapta a közszolgálatért járó Pulitzer-díjat a Latinos című újságsorozatért.
  • Jim Murray, a Los Angeles Times sportújságírója 1990-ben Pulitzer-díjat kapott.
  • Az újság két oknyomozó újságírója, Chuck Philips és Michael Hiltzik 1999-ben elnyerték a Pulitzer-díjat a zeneipar korrupt oldalát felfedő cikksorozatukért.
  • David Willman, a lap újságírója 2001-ben elnyerte az oknyomozó riportokért járó Pulitzer-díjat a Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által hibásan engedélyezett, veszélyes gyógyszerek feltáráséért. 2004-ben a lap öt díjat nyert, ami a harmadik legtöbb díjat jelenti egy év alatt (a 2002-es The New York Times (7) és a 2008-as The Washington Post (6) után).
  • A Los Angeles Times riporterei, Bettina Boxall és Julie Cart 2009-ben Pulitzer-díjat nyertek az erdőtüzekkel foglalkozó újságírói munkájukért.
  • 2011-ben az újság fotóriportere, Barbara Davidson elnyerte a Pulitzer-díjat a város bandaháborúinak áldozatainak sorsát bemutató fotóriportjával.
  • 2016-ban a lap Pulitzer-díjat nyert a kaliforniai San Bernardinóban történt lövöldözésről szóló tudósításáért.
  • 2019-ben a Los Angeles Times három riportere – Harriet Ryan, Matt Hamilton és Paul Pringle – Pulitzer-díjat nyert a Dél-kaliforniai Egyetemen történt bántalmazásokról szóló cikksorozatukkal.

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Los Angeles Times című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap