30. Screen Actors Guild-gála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
30. Screen Actors Guild-gála
Szervezet neveSAG-AFTRA
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Gála
HelyszínShrine Auditorium and Expo Hall, Los Angeles
Dátum2024. február 24.
ProducerSilent House Productions
RendezőAlex Rudzinski
Időtartam2 óra
Előző gála
Következő gála
29. Screen Actors Guild-gála
31. Screen Actors Guild-gála
Hivatalos weboldal
www.sagawards.org

A 30. Screen Actors Guild-gála a 2023-as év legjobb filmes és televíziós alakításait értékelte. A díjátadót 2024. február 24-nn tartották meg a Los Angeles történelmi-kulturális örökségének számító Shrine Auditoriumban. A mintegy kétórás díjátadó-gálát a Netflix élőben streamelte az észak-amerikai időzóna szerint este nyolc órától.[1] A rendezvény producere ez évben a Silent House Productions lesz, rendezője Alex Rudzinski.

A jelöltek listáját 2024. január 10-én jelentette be Kumail Nanjiani és Issa Rae az Instagram Live-on keresztül. A nagyjátékfilmek esetében a Barbie és az Oppenheimer egyaránt négy jelölést kapott, a televíziós produkciók közül öt kategóriában volt jelen az HBO sorozata, az Utódlás.[2]

A mozifilmek között az Oppenheimer uralta gálát: négy jelöléséből hármat váltott díjra: a legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy) és a mellékszereplő (Robert Downey Jr.), valamint a legjobb szereplőgárda kategóriákban. A televíziós sorozatok közül A mackó három, a Balhé pedig két díjat nyert; ugyancsak jól szerepelt a The Last of Us, amelynek főszereplője (Pedro Pascal) és kaszkadőrcsapata lett első helyezett. Öt jelöléséből csupán egyet tudott díjra váltani az Utódlás.[3]

2023. december 1-jén bejelentették, hogy a 2023-as Életműdíjat Barbra Streisand kétszeres Oscar-, kilencszeres Golden Globe- és tízszeres Grammy-díjas amerikai színésznő veheti át.[4]

Győztesek és jelöltek[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Legjobb férfi főszereplő Legjobb női főszereplő
Legjobb férfi mellékszereplő Legjobb női mellékszereplő
Legjobb szereplőgárda (mozifilm)
Legjobb kaszkadőrgárda (mozifilm)

Televízió[szerkesztés]

Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm) Legjobb színésznő (minisorozat vagy tévéfilm)
Legjobb színész (drámasorozat) Legjobb színésznő (drámasorozat)
Legjobb színész (vígjátéksorozat) Legjobb színésznő (vígjátéksorozat)
Legjobb szereplőgárda (drámasorozat)
Legjobb szereplőgárda (vígjátéksorozat)
Legjobb kaszkadőrgárda (televízió)

Screen Actors Guild-életműdíj[szerkesztés]

In Memoriam[szerkesztés]

A Naomi Watts Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjra jelölt brit színésznő, filmproducer által bevezetett műsorrész az alábbi 2023-ban, illetve 2024 elején elhunyt művészeknek állított emléket.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 30th Screen Actors Guild Awards című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Screen Actors Guild Awards® Sets Date for 2024 (angol nyelven). sagawards.org. SAG-AFTRA, 2023. május 16. [2024. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  2. Nominations Announced for the 30th Annual Screen Actors Guild Awards® (angol nyelven). sagawards.org. SAG-AFTRA, 2024. január 10. [2024. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 8.)
  3. Selome Hailu, Brent Lang: SAG Awards 2024: ‘Oppenheimer’ Dominates as ‘Succession’ and ‘The Bear’ Win Top TV Prizes (angol nyelven). variety.com. Variety, 2024. február 24. [2024. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 25.)
  4. Jaden Thompson: Barbra Streisand to Receive Life Achievement Award at 2024 SAG Awards (angol nyelven). variety.com. Variety, 2023. december 14. [2023. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 8.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]