Eastern Time Zone (Észak-Amerika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
  Az EST területe (a térkép jobb oldalán)

Az Eastern Time Zone (röviden ET, magyarul: keleti parti idő) az az időzóna, amelyet főként Észak-Amerika keleti felén, annak legsűrűbben lakott részein használnak. Ez standard időben megegyezik az Eastern Standard Time-mal (röviden EST), a nyári időszámítás idején az Eastern Daylight Time-nak (röviden EDT) felel meg.

Amikor a Eastern Time Zone szerint dél van, akkor Magyarországon este 6 óra van, télen éppúgy, mint nyáron.

Kivétel ez alól az átállás időszaka: tavasszal 2-3 héten keresztül, ősszel pedig egy héten át a különbség csak 5 óra.

EST[szerkesztés]

Az Eastern Time Zone a téli hónapokban ennek felel meg.
Az Eastern Standard Time (röviden EST) az UTC-5-nek felel meg, azaz öt órával hátrébb van, mint az egyezményes koordinált világidő (Universal Time Coordinated, UTC). Ezért ha az UTC szerint dél van, akkor az EST zónában még csak reggel 7 óra. Ugyanekkor Magyarországon UTC+1, azaz déli 1 óra van.

EDT[szerkesztés]

Az Eastern Time Zone a nyári hónapokban ennek felel meg.
Az Eastern Daylight Time (röviden EDT) az UTC-4-nek felel meg, azaz az egyezményes világidőnél 4 órával hátrébb van.
Ezért ha UTC szerint dél van, akkor az EDT zónában még csak reggel 8 óra. Ugyanekkor Magyarországon UTC+2, azaz déli 2 óra van.

Az átállás ideje[szerkesztés]

Spring forward… Fall back…., azaz „tavasszal előre, ősszel visszaállítjuk” az órákat a standard és a nyári időszámítás közötti átálláskor. Ez az EST és az EDT között az Amerikai Egyesült Államokban 2007 óta március második vasárnapján, illetve november első vasárnapján, éjjel kettőkor történik.[1]

Az amerikai és az európai átállás nincs szinkronban egymással. Mi március és október utolsó vasárnapján állítjuk át az órákat,[2] ez pedig az eltérést tavasszal 2-3 héten keresztül, ősszel pedig egy héten át öt órára csökkenti. Az alábbi táblázat az UTC szerinti déli 12 óra példáján szemlélteti ezt:

Az órák állása New Yorkban és Budapesten
amikor UTC szerint déli tizenkét óra van
New York Budapest különbség
A téli félévben UTC-5
reggel 7 óra
UTC+1
déli 1 óra
6 óra
Március második és
utolsó vasárnapja között
UTC-4
reggel 8 óra
UTC+1
déli 1 óra
5 óra
A nyári félévben UTC-4
reggel 8 óra
UTC+2
déli 2 óra
6 óra
Október utolsó és
november első vasárnapja között
UTC-4
reggel 8 óra
UTC+1
déli 1 óra
5 óra

Területek[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban a következő államokban használják: Connecticut, Delaware, Dél-Karolina, Észak-Karolina, Georgia, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Nyugat-Virginia, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia. Ezen kívül további államokban, így Kentucky, Tennessee, Florida, Michigan és Indiana egyes részein.

Kanadában Ontario és Quebec nagyobb részén használják, Brazíliában Acre államban és Amazonas állam délnyugati részén, illetve az alábbi országokban: Kuba, Bahama-szigetek, Kolumbia, Ecuador, Peru, Jamaica, Haiti és Panama.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó hivatkozások[szerkesztés]